Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wentylator nawiewu.. dziwne dźwięki

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wentylator nawiewu.. dziwne dźwięki

Gdy włączam nawiew (obojętnie którą opcję) wentylator wydaje dziwne, bardzo niskie buczenie w czasie pracy.
    Dmucha tak samo, jak przed tym buczeniem. Im większy stopień nawiewu, tym głośniej buczy.
    Może to silnik wentylatora.

Jeśli ktoś może mi pomóc, to bardzo o to proszę.

Pzdr.
    Jano

liście bądż syf w wirniku powodują podczas pracy drgania i dlatego buczy
    odkręcic 3 sruby, wypiąć kostke, wyjać wirnik i wyczyscic, złozyc w odwrotnej kolejnosci i nie bedzie buczało prawdopodobnie
    10min roboty

Comment

Dokładanie tak jak wyżej , dodatkowo można psiknąć tu i ówdzie WD40 tudzież innym magicznym środkiem i powinno być pięknie , u mnie nawet w wentylatorku były kamyczki , bo jego wirnik jest w kształcie litery U i pięknie w nim się trzymają różne syfki , listki i kamyczki
      Profesjonalna wymiana podświetlenia zegarów EJ9 na diodowe SMD idealnie równomierne światło na każdej cyfrze - dział sprzedam zapraszam

Comment

No i pomogło !!! Dzięki !!!

Comment

Wentylator nawiewu.. dziwne dźwięki........

masterlcfr napisał ,,odkręcic 3 sruby, wypiąć kostke, wyjać wirnik''

tylko ze ja nie mam pojecia ktore to sruby i jak to dalej zrobić Moze bedzie ktoś uprzejmy i wytłumaczy lub zilustruje jak za to sie zabrać?
          mam 5D 1995r
          pozdrawiam
          Last edited by greg4uk; 17-01-2010, 18:34. Powód: stary temat ciągle aktualny, więc odpisuj tutaj (połączyłem tematy, otworzyłem stary)

Comment

Ja miałem to samo tydzień temu, musisz niestety schylić się pod schowek pasażera i napewno zobaczycz 3 wkręty silnika dmuchawy.
            Odkręcisz je , odłaczysz kostkę i sam Ci zejdzie. U mnie były igły i liście , a najciekawsze ,że na jednym listku był 3 mm lód i to on powodował hałas.
            Powodzenia.

Comment

20100119112.jpgczy chodzi o wymontowanie tej czesci??? Jesli tak to trzecią śrubę blokuje komputer zachodzący na tą obudowe i zeby to wymontować to by trza odkręcać moduł komputera ???? czy moze trzeba wykrecić cos od przodu??
              Załączone pliki

Comment

dziwne, że komp blokuje
                ale jeśli nawet to nie trzeba go wypinac tylko wyjąc z mocowania
                a "ta część" to włąsnie wentylator z obudową...

Comment

U mnie też blokował troszkę ale załatwiłem sprawę poprzez łamany śrubokręt
                  Profesjonalna wymiana podświetlenia zegarów EJ9 na diodowe SMD idealnie równomierne światło na każdej cyfrze - dział sprzedam zapraszam

Comment

u mnie jest tak że jak daje nawiew na nogi to spod schowka u pasażera leci chłodne powietrze...ale na nogi leci już ciepłe

Comment

Zamieszczone przez czeskimaster Zobacz posta
                      u mnie jest tak że jak daje nawiew na nogi to spod schowka u pasażera leci chłodne powietrze...ale na nogi leci już ciepłe

To schyl się i zajrzyj pod schowek , ja bez zaglądania powiem Ci 100% diagnozę , albo zaślepka od filtra kabinowego jest niedokładnie włożona i przepuszcza powietrze ( bo tam jest jeszcze zimne, ogrzewa się dopiero w panelu nawiewów) albo wogóle nie masz zaślepki ale wtedy byś miał słabe nawiewy
                      Diagnoza :
                      -schylić się poprawić , zapomnieć i postawić piwko za pomoc

Comment

dzięki, nawiewy dobrze śmigają tylko jak ustawiam powietrze na szybę przednią to coś słabo wieje,podejrzewam liście,paprochy w układzie, tylko jak sie dostać do układu odpowiadającego za nawiew na przednią szybę?

Ta zaślepka jest widoczna,czy trzeba coś grzebać?(pytam bo autko będę mieć za pare dni)

Comment

Widoczna na wierzchu , jak nie masz klimy to tylko się schylisz , jak masz klimę to musisz zdjąć schowek i odkręcić jedną blaszkę i to i to 10 minut roboty , nic poważnego przy okazji sprawdź stan filtra kabinowego o ile go masz , jak jest brudny wymień bo to może osłabiać siłę nawiewów w twoim aucie , łatwo sprawdzisz czy ogranicza , poprostu wyjmij filtr i włóż zaślepkę jak poleci lepiej z nawiewów to filter do wymiany

Comment

Też dziś czyscilem nawiew z liści i pająków , komp trzeba było poluzować żeby przewody odgiąć i wyszedł bez problemu, luźniej poskręcane i gra jak nowy
                            IMG_20210118_140348.jpgIMG_20210118_140354.jpg

Comment

warto wymieniać regularnie filtr kabinowy (minimum 2 razy w roku) oraz zrzucać liście z podszybia.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X