Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwny wyciek płynu chłodzącego

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwny wyciek płynu chłodzącego

Witam
    Właśnie dolewałem rano płyn do spryskiwacza i oto co zauważyłem na obudowie wentylatora chłodnicy. Wytarłem to coś do sucha przejechałem 30 km otwieram maskę i znowu to samo. Wygląda tak jakby coś gdzieś przepuszczało. Wąż doprowadzający do chłodnicy jest suchy i nie widać żadnych uszkodzeń. Może ta obejma metalowa nie trzyma i trzeba ją wymienić na opaskę zaciskową taką na śrubę?? Czy ktoś z Was spotkał się już z czymś takim?? Sprawdzałem również poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym i wygląda na to że nic nie ubywa.
    pozdr.
    Załączone pliki
    Sławek - Ruda Śląska - Honda Civic 95' 1.4 5D

Mam podobny problem tzn. cieknie mi z korka spustowego... wydaje mi sie ze bede musiał wymienic tą malutka uszczelke i powinna byc gitara...

Comment

Mam nadzieję, że to tylko ta obejma. Trochę mrozu w nocy było to i może jej się coś pomieszało i popuszcza. Jutro podjadę do marketu i zainwestuję w obejmę skręcaną na śrubę. Wymienie i zobaczymy.

Comment

Teraz to miejsce wycieku, działa jak bezpiecznik, bo tworzy się ciśnienie, być może trochę zwiększone, w układzie chłodzenia.
        Być może, że opaska zaciskowa jest już "za słaba"...

A co będzie, jak tutaj "wstawisz" opaskę zaciskową bez możliwości "pracy", a ciśnienie w układzie może jest "zwiększone???
        Znajomemu urwało kruciec od chłodnicy, bo opaska trzymała "na fest", jak Ty chcesz to zrobić...

- Przyjrzyj się korkowi wlewu płynu chłodniczego, czy w nim nie zaszły jakieś zmiany..., czy nie ma tendencji do całkowitego zatykania...
        - Przyjrzyj się otworowi na spodzie zbiorniczka wyrównawczego, czy tam nie "zagnieździła" się jakaś zatyczka...
        - Sprawdź drożność przewodu zbiorniczka wyrównawczego - bywa tak, że w środku się libi rozwarstwić i pod wpływem temperatury zatyka prześwit przewodu...
        - Podczas pracy silnika zaobserwuj "twardość" gumowych przewodów...

Myślę, że problem nie tkwi w opasce zaciskowej, a przez wymianę tej opaski, to dopiero problem może być...

Powodzenia. Pozdrawiam.

Comment

Kiedyś miałem tez tajemniczy wyciek, lekko zroszone wokół korka i wentylator, w każdym razie u góry chłodnicy. Okazało się,że rozszczelniało sie delikatnie połączenie górnego dekla chłodnicy z resztę chłodnicy ( tam jest uszczelka). Były wtedy potężne mrozy (-15). Podobno ktoś to naprawia, ale skończyło się wymianą chłodnicy.A propos korków do chłodnicy to zwróć uwagę na wartość ciśnienia otwarcia dla Twojego modelu (napis na korku).
          powodzenia

Comment

Dzięki za wszystkie rady. Postanowiłem trochę jeszcze z tym pojeździć i poobserwować. Albo wyciek zniknie albo pojawi się większy i ujawni miejsce nieszczelności.

Comment

No i znalazłem wyciek. Na zimnym silniku płyn wycieka na całej długości połączenia górnego dekla chłodnicy z resztę chłodnicy. Jak się silnik rozgrzeje to przestaje cieknąć. A więc chyba będzie wymiana chłodnicy. Ciekawe ile mnie to wyniesie??

Comment

to zalezy czy kupisz nowa chlodnice czy uzywana na allegro jest duzy wybor poszukaj napewno znajdziesz cos odpowiedniego
                tutaj masz jednen link
                https://moto.allegro.pl/item84105038...nowa_wawa.html cena bardzo atrakcyjna

Comment

Byłem dzisiaj u mechanika - chłodnica do wymiany.
                  A więc zamykamy temat

Comment

Working...
                  X