Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

klimatyzacja-efekt zassysania powód

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• klimatyzacja-efekt zassysania powód

Mam civica 1.4is 5dr 1999 z klimatyzacja i wlasnie w tym temacie pytanko czy moze ktos z Was mial taki przypadeko zalaczeniu klimy i w trakcie jej pracy slychac takie dziwne odglosy jakby zasysania (syczenia)powietrza(gazu?)odglos slychac z okolicy schowka kolo pasazera,dzieje sie to zawsze na zimnym jak i cieplym silniku dodam jeszcze ze po wylaczeniu slychac to zasysanie jeszcze kilka sekund i potem samo sie powoli wycisza co jest nie tak?w czym problem prosze o pomoc pozdrawiam
    Last edited by adamboss123; 24-11-2009, 21:44.

W okolicach schowka jest wentylator jak i tam jest pobór powietrza w przypadku włączenia układu zamkniętego. Może stąd te ssanie?

Comment

co mam przez to rozumiec?,ponadto po wlaczeniu dmuchawy BEZ KLIMY ten efekt nie wystepuje(tylko przy wlaczonej klimatyzacji)

Comment

Jest to normalny odgłos pracy klimy, u mnie też tak jest. Co jakis czas przy włączonej klimie słychać "syczenie".

Comment

Pracuje sprężarka układu klimatyzacji.

Comment

To nie odgłos sprężarki, sprężarka tłoczy czynnik chłodniczy do parownika w postaci cieczy w parowniku następuje odparowywanie w stan gazowy (wtedy powstaje niska temperatura) stąd ten odgłos.
            Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

ale wczesniej tak nie bylo i byla absolutna cisza,dzieje sie tak od niedawna(nie bylo tego odglosu wczesniej)

Comment

Może się tak dziać o tej porze roku, jest zimno i czynnik chłodniczy jest przechłodzony i gaz się "kurczy", więc zmniejsza się ciśnienie w układzie. Masz prawdopodobnie za mało czynnika w układzie.
                Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

u mnie tak syczy jak się klima zes...ała zawór rosprężny nie chciał się otwierać tylko troszkę i klima nie chłodziła przewód do parownika się szronił a parownik był ciepły.

Comment

Working...
                  X