Witam przychodzę z problemem w mojej hondzinie silnik d15z6 z lpg. Samochód gdy się nagrzewa nie włącza wiatraka nawet jak wchodzi pod czerwone pole. przewody tak samo jak chłodnica są gorące ale przewody miękkie. nie wywala płynu do zbiorniczka. Auto nie kopci i ma moc w środku nagrzewanie na full i grzeje bardzo dobrze. jak się jedzie z nagrzewaniem auto trzyma temperaturę i nie idzie w górę jest bardzo ładnie. Jak się jedzie normalnie bez ogrzewania i zaczyna się grzać i włącze wiatrak na przycisk który dorobiłem bo sama się nie włącza to też ładnie zbija temperaturę co to może być? termostat? włącznik wiatraka? (ale ten był wymieniany z kilka tygodni temu gdy wiatrak był cały czas włączony odrazu po przekręceniu zapłonu na zimnym się włączał po wymianie było ok) może korek chłodnicy nie trzyma ciśnienia?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
grzeje się i nie włącza wiatraka
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Grzybek12398 Zobacz postawłącznik wiatraka? (ale ten był wymieniany z kilka tygodni temu
A sam czujnik możesz sprawdzić w wodzie z termometrem powinien zwierać obwód w temperaturze 91-95.
-
tak dokładnie ten znaczy takie mam podejrzenia temperatura idzie a wiatrak stoi. I nie wiem dlaczego te przewody miękkie wymienię też korek może nie trzyma ciśnienia. Jakieś porady jak najlepiej odpowietrzyć chłodnice? ogrzewanie na full i niech stoi na wolnych obrotach? czytałem też żeby odkręcić korek na chłodnym silniku i ściskać przewody żeby powietrze sie ruszylo i wyszło chłodnica.
Comment
-
Jak wszystko jest sprawne to sam się odpowietrzy. Nie musisz sciskac żadnych węży. Zalewasz chłodnice na maxa, do zbiornika wyrównawczego powyżej min, otwierasz ogrzewanie żeby był przepływ przez nagrzewnice. Czekasz aż się otworzy termostat. Możesz go dać trochę na obroty, i ewentualnie potem kontrolować czy w zbiorniczku wyrównawczym jest odpowiednia ilość wody.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzybek12398 Zobacz postaSamochód gdy się nagrzewa nie włącza wiatraka nawet jak wchodzi pod czerwone pole. przewody tak samo jak chłodnica są gorące ale przewody miękkie.
Czujnik wymieniony, a mimo to, na starym czujniku i na nowym nie załącza się wiatrak.
Jeśli z kolei załączenia wiatraka z ręki (masz przeróbkę) wiatrak startuje, no to wiemy że silnik wiatraka sprawny.
Wychodzi że i silnik sprawny i czujnik sprawny. Wychodzi na to, że nie ma przejścia między obwodem czujnika z przełącznikiem. Z jakiegoś powodu nie zamyka się obwód?
Bezpieczniki sprawne? przekaźnik wiatraka zamień, dla sprawdzenia.
Czy dolewasz cieczy co jakiś czas?
Czy węże przy termostacie i przy czujniku są tak samo mocno gorące jak na wieczku chłodnicy?Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment