Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagle klimatyzacja przestała chłodzić

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nagle klimatyzacja przestała chłodzić

Dziś przestała nagle działać mi klimatyzacja. Civica mam 2 lata i jeszcze nie nabijalem klimy. Miałem na dniach jechać bo już była mniej wydajna.

Po włączeniu guzika załącza się wentylator,ale nie słychać charakterystycznego pstryknięcia jak wcześniej.

Możliwe, że wystarczy nabić tylko klimatyzację i znowu będzie działac ?. Bezpieczniki sprawdzałem.

Nabija sie w moim odczuciu jak najrzadziej,bo nabijaja to nas w butelke tym nabijaniem.Tak klima ma czujnik cisnienia jesli jest za niskie nie wystartuje, mozesz sobie zewrzec i sprobowac na chwile wlaczyc albo jechac nabic. Hmm tylko mo przy za.niskim cisnirniu wentylatory nie startowaly, a sprawdzales napiecie na cewce sprzegla.sprezarki ??

Comment

Zamieszczone przez janas12003 Zobacz posta
      Nabija sie w moim odczuciu jak najrzadziej,bo nabijaja to nas w butelke tym nabijaniem.Tak klima ma czujnik cisnienia jesli jest za niskie nie wystartuje, mozesz sobie zewrzec i sprobowac na chwile wlaczyc albo jechac nabic. Hmm tylko mo przy za.niskim cisnirniu wentylatory nie startowaly, a sprawdzales napiecie na cewce sprzegla.sprezarki ??
      Przekaźnik sprawny, prąd do niego dochodzi.
      Troszkę nie za bardzo wiem jak mam się zabrać za sprawdzenie tej cewki, na dodatek upały ,że nie idzie przy aucie grzebać .

Odkręciłem nakrętke i nacislem na sekundę zaworei na przewodzie,, lekko zasyczalo i zdechło. Tak jakby nie było juz gazu. Gdzieś może jest jakaś nieszczelność. Może w tym miejscu co na zdjęciu ?

Tego dnia jak przestała działać, to chcąc sobie schłodzić odpaliłem auto, dałem na 3 bieg dmuchawy i tak zostawiałem na 15min. W tym czasie mocno padał deszcz. Po wejściu do samochodu ku mojemu zdziwieniu nie było chłodno . Po chwili jazdy pasażerka zauważyła, ze coś jej lekko kapie na nogi z okolic schowka.

Comment

Problem rozwiązany. Trzeba było wymienić oring i nabić klimatyzację. 350zl

Comment

widać że ktoś przed tobą miał problem z szczelnością układu i został zadawkowany środek tzw "kontrast" na tyle mało go ubywało że jeździłeś 2 lata ale pięknie widać na foto - to To zielone co wyszło wokoło czujnika. Przyłącze kołnierz ma uszczelkę i tam był wyciek czynnika, trwało to na tyle wolno że dopiero po 2 latach ilość czynnika spadła poniżej wartości krytycznej i dlatego sprężarka nie startuje.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

A co jeśli nie ma wycieków i klima nie startuje? tylko wiatrak cały czas chodzi?

Comment

Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz posta
              A co jeśli nie ma wycieków i klima nie startuje?
              nie ma czegoś takiego "nie ma wycieków" wyciek jest tylko go nie widzisz, bo nie masz "kontrastu", jak będziesz miał kontrast czyli załadują Ci brakującą porcję czynnika wraz z kontrastem to klima ruszy aż miło, i po tygodniu wracasz na lampę UV i wszystko widać pięknie jak na na ww przykładzie .
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
              X