Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uporczywy problem grzania się silnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Od momentu wizyty u tego elektryka wszystko działa prawidłowo. No prawie...

Co działa?
    - wskazówka nigdy nie przekracza 1/3 skali - to mi się podoba

Co nie działa?
    - ubywa znacznie płynu chłodzącego ze zbiornika wyrównawczego
    - dzisiaj zauważyłem na korku od chłodnicy dwa małe równoległe nacięcią których nie było, czyżby sztuczka mechnika która coś oszukuje aby silnik się nie przegrzewał?

A z ciekawszych rzeczy to od momentu wymiany uszczelki pod głowicą ubywa znacznie więcej oleju niż wcześniej, ale w okolicach uszczelki jest ładnie sucho. Nie wiem czy to ma jakiś ze sobą związek ale od kiedy uszczelnili silnik to pojawił się problem z chłodzeniem.

Comment

Zamieszczone przez gopixus87 Zobacz posta
      Co działa?
      - wskazówka nigdy nie przekracza 1/3 skali - to mi się podoba
      no nie bardzo działa, 1/3 to stanowczo za mało! coś jest nie tak. To jest stanowczo za nisko! ma być 2mm poniżej połowy a to nie jest 1/3 to jest powiedzmy prawie połowa, ale na pewno nie 1/3 !
      Co nie działa?
      - ubywa znacznie płynu chłodzącego ze zbiornika wyrównawczego
      pilnujesz tego jak oka w głowie, uzupełniasz dopiero wtedy gdy silnik jest całkowicie zimny.
      - dzisiaj zauważyłem na korku od chłodnicy dwa małe równoległe nacięcią których nie było, czyżby sztuczka mechnika która coś oszukuje aby silnik się nie przegrzewał?
      żadna ingerencja w korek jest niedopuszczalna.
      od momentu wymiany uszczelki pod głowicą ubywa znacznie więcej oleju niż wcześniej,
      nie wiadomo co wlał mechanik widziałeś co nalał?
      wymień olej na nowy, zgodny z wymaganiami Hondy.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Hej panowie, temat od deski do deski przestudiowałam jak mogłam i oj ratunku ratowałam jak mogłam, ale stało się. Mi się przegrzała Halina w podobny sposób, na początku zrobiłam coś nierozsądnego, ale z uwagi na to że nie ma że boli musiałam jechać Hanią dalej. U mnie węże były twarde, chłodnica się zapowietrzyła jak dzika i z, ni z gruszki ni z pietruszki wyssało mi cały płyn chłodzący w wyrównawczego. Silnik natychmiastowo zgaszony, pierwsze co mi na myśl wpadło to odkręcić korek 1:1 ale ostrożnie żeby ludzie na ulicy mnie mijali normalnie a co najmniej rękę sparzyć bo ciul gdzie jeszcze uszczelka pod głową pójdzie albo klawiaturą i jest trochę zabawy. Po takim drastycznym odpowietrzeniu nie miałam dalszych problemów zaczełam się zastanawiać i przewracać fora do góry nogami (przy okazji wymieniając kable wysokonapięciowe tzw. iskrowe) i nic nie znalazłam co mnie nasyciło. Masła pod korkiem nie mam, na bagnecie żadnych śladów płynu chłodzącego ale za to ślady oleju w płynie chłodzącym jak oczka w rosole i myśle co za H.. hanka na szrot ją posłać ale czasu i serca włożyłam, buda zdrowa jak marzenie - szkoda. Potem miałam bliską styczność z vanem, sworznie hamulców zawiodły i wtedy korkiem 1:1 sobie strumyk szedł patrzę a on w strzępkach no i ... uszczelki nawet nie myślę. Zamierzam ten przeklęty DZ14Z4E już dojeździć i włożyć coś szybszego, bo szczerze podziwiam hankę że dalej jeździ ( nie daleko ale jeździ ) Tak czy inaczej zapomniałam dodać że za pierwszym razem co zrobiłam to sprawdziłam na krótko wentylator - kręcił. Drugim razem wymieniłam korek, odpięłam klemę z minusem na ok 20 min, płyn chłodzący cały wymieniony z poleceniem dla Japończyków w tym Hond i posłałam na warsztat względem układu hamulcowego bo jest i nagle nie ma... cała historia auta i co robione powiedziałam, mechanicy spytali się mnie czy bym nie chciała pracować u nich ( nie śmieszny irytujący żarcik ) a auto miało być sprawdzone względem hamulców a nie silnika o którym wiedziałam wszystko. Uszczelka pod głowicą do wymiany a układ hamulcowy sprawny czyli idz pan ... no. Teraz nie oddam dla żadnych Janków choćby byli wychwalani pod niebiosa, klocki ściągałam sama i sama czyściłam. Silnik też bym z miłą chęcią rozebrała sama jakbym miała warunki, co wyciągnęłam to logiczne myślenie nie boli. Jak dla mnie uszczelke pod głowicą masz nie oryginalną i czeka Cię wymiana, tak samo pod klawiaturą i pokrywą, termostat też sprawdź sam. Na korku na być napis 1:1 nie 0:9 ani powyżej ni niżej, wymiana płynu chłodzącego pewnie wejdzie, spuść trochę do miski i zwróć uwagę na kolor i oczka, zobacz też dobrze na bagnet bo może ci się wymieszał a najlepiej wrzuć zdjęcia bo dla jednych jest ok a dla drugich jednak nie ok. Ten silnik może Ci z takimi uszczelkami przejechać 10 tys km i będzie chodził, kulawo ale kto mądry na kulawym koniu jeździ... Mi koni nie żal bo zdychają a sam silnik mnie nie zachwyca osiągiem.

Comment

Working...
        X