Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1.4 IS - układ chłodzenia silnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 1.4 IS - układ chłodzenia silnika

Cześć, mam mały problem.
    Móglby mi ktoś wytłumaczyć jak działa układ chłodzenia w Hani?
    Chodzi o to, że ubywa mi płynu chlodniczego - a ubywa go przez zbiorniczek, po prostu płyn wylewa sie z niego gdy zgasze silnik.
    Po zgaszeniu silnika słyszę bulgotanie. I gdy silnik jest zimny to w zbiorniczku nie ma wody, a po nagrzaniu silnika jest jej zazwyczaj jakies pół zbiornika. Tak ma być czy coś sie psuje?
    Wybaczcie że tak chaotycznie to opisałem.
    A, i czasami wieje mi zimnym powietrzem mimo, że przed chwilą leciało gorące.

Prawdopodobnie uszczelka pod głowicą jest do wymiany.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Pewnie uszczelka, ale najpierw należałoby sprawdzić wszystko. czy jest bez wycieków

Comment

Bulgocze to nie ma bata, są przedmuchy gazów do układu chłodzenia.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
          Bulgocze to nie ma bata, są przedmuchy gazów do układu chłodzenia.
          No, ale aż tak uszczelka nagle padła i ją wyrzuciło? Co prawde mi w innym aucie ubywało płynu, ale nie, żeby wlewało się do silnika nikt tak chyba nie miał.

Comment

Kurła, niecałe 10k tys temu robiłem remont silnika :x jak kupiłem honde to tez tak bulgotalo.. a sprawdzic co? Nigdzie plam nie zostawia, silnik normalnie się nagrzewa, temperature trzyma, wczoraj odkryłem właśnie że wieje zimnym powietrzem (lecz gdy przygazowalem to zaczelo lecieć ciepłe) no i te bulgotanie od jakiegoś czasu..
            Rano gdy silnik zimny sytuacja wyglada tak : w chlodnicy jest plyn ale w zbiorniczku nie ma, gdy silnik sie nagrzeje to plyn w zbiorniczku sie pojawia i bulgocze przez jakas minute.
            A jak na zimnym silniku doleje plynu do zbiorniczka to delikatnie wywala go przez korek zbiorniczka kiedy silnik juz sie nagrzeje
            Last edited by re4ctiv; 20-12-2017, 15:16.

Comment

Może gdzieś w bloku pęknięcie. Niewidoczne gołym okiem, ale po nagrzaniu się rozszeża i puszcza płyn. Napewno problem jest duży. Koszty mogą być duże, więc lepiej by było kupić inny silnik i go wyremontować A potem przełożyć. Przyjdzie pózniej kolega m26. Niech się wypowie.

Comment

Ale chłopaki, a moze to wina korka od chlodnicy?

Comment

Zamieszczone przez re4ctiv Zobacz posta
                  Ale chłopaki, a moze to wina korka od chlodnicy?
                  Bingo,od tego trzeba zacząć A jak to nie pomoże to niestety-jazda z takimi objawami ma swoje skutki... (ale najpiuerw korek)
                  Przejedź się aż nabierzesz temperatury ok. 1/2 wskaźnika (tutaj nie ma się co kierować dokjładnością jak w aptece,bo różnbie pokazują) potem wysiądź i sprawdź czy gruby wąż od chłodnicy jest twardy.

Comment

Tak, jest twardy, kilka razy juz to sprawdzalem. Po jakis 10 minutach robi sie miekki

Comment

To jest wina uszczelki.
                      Przy tym remoncie jaka uszczelka została założona?Wiedz że jeśli nie blaszana i położona źle,albo dokręcona źle ,długo nie wytrzymuje.
                      Szkoda ,trochę.

Comment

Uszczelka metalowa 3 warstwowa firmy erling, raczej dobrze założona, 3 razy dopasowywalem, dokrecona dynamometrem na 67 m. Po remoncie nie bylo bulgotania, płyn byl w normie, nic nie ubywalo, dopiero po jakis 5 tysiacach pewnego dnia kiedy jeździłem w robocie zaczęła mi świrować wskazówka od temperatury plynu - pojechalem kupić bowy korek lecz bylo jeszcze gorzej więc założyłem stary i teraz wskazowka nie świruje, lecz bulgocze i ubywa plynu, tzn 'wywala' go przez zbiorniczek.

Comment

Możesz jeszcze dla pewności napompować układ przz węzyk od zbiorniczka do 1.1 bara i sprawdzić czy nie cofnie,chyba że masz na krućcu przy silniku taki wynalazek podobny do odpowietrznika.
                          Mierzyłeś głowicę przed montarzem? Chyba że planowałeś i została spartaczona.
                          Jak będziesz bardzo delikatnie obchodził się z gazem to powinno płynu nie wywalać jeszcze przez jakiś czas.

Comment

No na krućcu jest coś takiego podobnego.

Comment

To słuzy międzyinnymi do pompowania ukladu.Podlączasz powietrze ,luzujesz , dymasz i obserwujesz co się dzieje.
                              Wiadomo już ze nieszczelności nie ma ,bo węże twardnieją,więc pozostaje jedynie sprawdzić przy jakim cisnieniu otwiera się zawór w korku.
                              Jak wytrzyma swoje deklarowane 1.1 bara to sprawa jest przesądzona i glowicę trzeba rwać.
                              Pytanie o płaskość głowicy przed montazem dalej w mocy-mierzyleś,planowałeś,a może splanowałeś bardzo dużo lub doprężyłeś w inny sposób i masz "stuk".

Comment

Working...
                              X