Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki termostat

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• jaki termostat

Witam wszystkich,

możecie mi doradzić jakiej firmy kupić termostat do Civic'a z 97, 1.5VTEC 114km (silnik D15Z8).
    Jaka powinna być temperatura otwarcia termostatu w civic'u. Spotkałem się z termostatami 78 i 82*C. U mnie wskazówka zatrzymuje się na 1/3 skali, więc chyba jest to wina termostatu.

Ja kupowalem ostatnio Takato i jestem zadowolony z jego pracy, wentylator rozumiem Ci sie nie zalacza ?

Comment

załącza się ale tak jak wspomniałem, gdy silnik osiągnie w moim przypadku 1/3 skali. Ostatnio pogoniłem ja troche po mieście, temperatura była na 1/3 i wentylator sie załączył.

Comment

Jeżeli wskazówka stoi w jednym miejscu po rozgrzaniu silnika.
        Nie opada i gwałtownie nie wznosi się w czasie jazdy to tylko się cieszyć. Tak właśnie powinno być.

Comment

ok, ale czy temperatura nie powinna być wyższa???

Comment

Kolega ma racje jak ci nie opda to jest wszystko ok. Mi padl termostat i jak jechalem 90km przez chwile to odrazu skazówka opadala i ogrzewania nie bylo. Takato w intercarsie przy zniszkasz 30% do civica 95r D15B2 42 zl. a jakies francuskie to po 80zl smieszne

Comment

mi po odpaleniu i przejechaniu ok.2,5 km rośnie do 1/3 i nigdy nie było wyżej - nie wiem jak będzie w lecie bo mam civica od listopada

Comment

Nie mam tego modelu ale z tego co słyszałem to ta skazówka w tym modelu tak ma być. Ogrzewanie dobrze dziła?

Comment

ogrzewanie dział, może nie ma rewelacji ale po włączeniu dmuchawy na 1 i max. ciepło po ok. 20 min jest gorąco w aucie - silniki mamy w sumie podobne ale Twój to vtec i pewnie mniej pali

Comment

Moj to 1.5 90km z D15B2. spalanie w mieście 9-9.8 dośc spore. w civicach ogólnie z ogrzewaniem niema rewelacji. Jak ja miałem walniety termostat to w ogole nie mogłem kabiny nagrzeac, no moze ciut jak sporo pojezdzilem

Comment

Moim zdaniem jest ok - czyjnik dostaje temperatury bo zalacza Ci sie wiatrak. ja tez nie mam teraz na srodku tylko gdzies na 1/3 skali a wczesniej nie mialem nawet na 1/5 wiatrak zalacza sie wiec dogrzany silnik jest.

Comment

w takim bądź razie czekam do nadejścia pięknej wiosny i wtedy zobaczymy jak temp. będzie się zachowywać.
                        chciałem wymienić teraz bo po diagnostyce silnika (musiałem zrobić bo zaczął mi żreć paliwa 13l na 100km), mechanik powiedział że silnik się niedogrzewa i to też może mieć wpływ na wyższe spalanie. A tak apropo zapraszam do tematu https://www.civicforum.pl/vi-1995-20...agnostyki.html wrzuciłem tan skany wyników po diagnostyce, może wy potraficie rozszyfrować te wykresy. Z tego co wiem to sonda lambda jest walnięta.
                        Last edited by cwiru_go; 20-03-2009, 19:31.

Comment

Niedogrzany silnik rzeczywiście więcej pali. W moim przypadku temperatura opadała w czasie jazdy. Niby nic wielkiego po zatrzymaniu wzrastała i było ok. Niedawno wymieniłem termostat i okazało się, ze zamiast 8,5 w mieście teraz mieszczę się w 7,5l/100km. Wspomnę, że wskazówka teraz stoi właśnie w ok 1/3 skali. Także "cwiru_go" ja bym się na Twiom miejscu nie martwił.
                          Pozdrawiam

Comment

Working...
                          X