Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dokładka klimy, co i jak?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dokładka klimy, co i jak?

Witam
    Ma ktoś jakąś szerszą wiedzę na ten temat? Zastanawiam się czy podejdzie znaleziona kompletna klima z b16a2 do d16z6. Dodam że mam poprowadzone już przewody klimatyzacji i oczywiście przycisk na konsoli jest. Czego więc potrzebuję jeśli szukałbym części osobno i czy będzie problem podłączyć to od innego silnika tak jak w tym przykładzie?

Zamieszczone przez Shelby Zobacz posta
    Dodam że mam poprowadzone już przewody klimatyzacji
    precyzyjniej musisz. Jakie przewody masz na myśli? elektryczne i instalację elektryczną wraz z gniazdami bezpieczników które faktycznie istnieją?! czy pociągnięte rurki aluminiowe?
    Aby zaadaptować klimę do swojego bolidu w VI gen da się to zrobić na zasadzie Plug&Play, to bardzo wdzięczna generacja do przeszczepów.
    Żeby dało się to zrobić to po pierwsze musisz mieć instalację elektryczną, czyli nie puste gniazda bezpieczników a gniazda uzbrojone - czyli takie w których widać że są konektory elektryczne w miejscu gdzie siedzą przekaźniki wiatraka i sprężarki oraz bezpiecznik sprężarki.
    Przycisk nie może być zaślepką, po zdjęciu zaślepki powinien być wystający włącznik, i powinien działać przy wciskaniu.
    Z mechanicznych rzeczy:
    sprężarka z łapą mocowania do korpusu silnika - łapa która jest teraz będzie wywalona!!! zastąpi ją inna! łapa w wersji bez klimy , skraplacz, cały korpus parowacza, orurowanie aluminiowe + obejmy i uchwyty!!! to ważne, osuszacz, filtr kabinowy, pasek.
    z elektryki:
    2 przekaźniki: wiatrak / sprężarka
    1 bezpiecznik sprężarki.
    To tyle, przy założeniu że instalacja elektryczna jest fabrycznie zainstalowana a niewykorzystana.
    Wpis #17 https://www.civicforum.pl/showthread...C+klimatyzacji prześledź inne wątki dot, adaptacji klimy.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

To znaczy powiem tak, nie jestem pewny jeszcze co dokładnie mam. Z moich ogólno-wzrokowych obserwacji wynika, że klima kiedyś była(jest nawet naklejka z R134a) ale z jakeigoś powodu została wyciągnięta, nie widzę ani chłodnicy ani sprężarki a reszta nawet za bardzo nie wiem jak wygląda(sam tego robić nie będę, nie mam takich umiejętności z tego zakresu ). Na panelu jest przycisk a nei zaślepka, po włączeniu lampka sie zapala. Bezpieczniki to nie wiem nie sprawdzałem, ale widzę pod maską po lewej i prawej stronie rurki zaślepione które kierują się w stronę miejsca na chłodnicę klimatyzacji.
      dzięki za link, prześledzę wątki

Comment

Może ja. Jak jest w kokpicie wszystko co było wcześniej (instalacja,mieszalnik,parownik itd) a niewiadomą jest to co w komorze,to nie ma problemu (z kokpitem zresztą też).
        Wersja 1.4 , 1.5 i 1.6 w 6gen. ma dokładnie to samo jeśli chodzi o klimę.Ten sam agregat,skraplacz,przewody,nawet łapę silnika zintegrowaną z łożem sprężarki.
        Ja mam zeswapowany d16z6 i przykreconą do tego klimę z 1.4,więc między generacjami 5 i 6 jest to też zamienne,czyli to samo co pasuje do b16 będzie pasowało też do d16.
        Różnice są jedynie na przełomie chyba 96/97 w kwestii budowy mieszalnika,bo początek 6g nie mają filtra kabinowego,ani możliwosci zamontowania go.

Comment

Working...
        X