Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie działający wentylator chłodnicy klimatyzaji

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nie działający wentylator chłodnicy klimatyzaji

Witam, założyłem ostatnio do mojej hondy klimatyzację, mam taki problem - wentylator nie chce się załączyć. Patrzyłem jak to jest w innych civicach VI, wentylator załącza się praktycznie odrazu. W czym tkwi problem? Na krótko działa bez problemów, klima również działa chłodnica jest gorąca tak, że ręką nie dotknę, a wentylator nie drgnie.

Obstawiam dwie opcje:
    -Czujnik przy osuszaczu (jak go odłączę klima nie chodzi, jak podłącze - chodzi)
    -Czujnik przy parowniku (również jak go odłączę to klima nie działa, jak podłącze - działa)

Który z tych czujników odpowiada za wnetylator?

a może w czym innym tkwi problem?

W wolnej chwili zapraszam do Regulaminu https://www.civicforum.pl/showthread...egulamin-Forum oraz działu powitalnego https://www.civicforum.pl/forumdispl...dstaw-si%C4%99!
    Last edited by Adaszek123; 28-04-2015, 17:24.

jak się ma to ogłoszenie do tego wpisu? https://www.civicforum.pl/showthread...964#post259964
    w sensie o tej samej klimie piszemy? czy o innej ...lub czy o zupełnie innym samochodzie?

Patrząc na wymienione w liście elementy klimy - to nie wszystko - nie wszystko do tego by ta klima pracowała.
    Brakuje:
    - przekaźnika wentylatora,
    - przekaźnika sprężarki,
    - przekaźnika sterownika,
    - bezpiecznika - sprężarki,

odpowiadając na pytanie postawione wyżej ... to na te pytania muszę mieć odpowiedź by podsunąć jakąś sugestię, czyli jeśli nie ma któregoś z wymienionych przekaźników ..klima nie ruszy - nie ma prawa.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam, nie było mnie trochę, ahh matury.. ale nie o tym.

Wpis do ogłoszenia nic nic nie ma - nie aktualne.

Klimatyzacja była nieszczelna - uciekł mi czynnik przez dziurawy parownik, problem rozwiązałem kupiłem drugi sprawdziłem szczelność i jest wporządku ciśnienie trzyma.
      Dzisiaj jadę nabić ją ponownie, ale chcę się ustrzec przed właśnie tym wentylatorem, który nie działał.

Odnośnie elementów klimatyzacji przekaźniki są (zamieniałem też miejscami - nic to nie dało) w załączniku.
      Czy czegoś może brakuje? co powinienem sprawdzić? Klima jak był czynnik ruszyła, działała tylko ten wentylator nie chciał ruszyć. W innych samochodach jak patrzyłem od razu włączały się wentylatory.
      Załączone pliki

Comment

Przekaźniki są warunkiem koniecznym lecz niewystarczającym, w miejscu gdzie zaznaczyłem brakuje bezpiecznika. Na wieczku - pokrywki puszki powinno pisać ile Amper - tego parametru nie pamiętam.
        Załączone pliki
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Kurcze, faktycznie przeoczyłem go. On odpowiada za wentylator? Nie mam nigdzie jego opisu do czego on służy. Jutro to sprawdzę, bo samochód chwilowo unieruchomiony jest

Comment

przekaźnik będzie sterował załączeniami wentylatora na podstawie informacji z czujnika ciśnienia pod warunkiem że będzie zamknięty obwód i zabezpieczony właśnie TYM bezpiecznikiem .
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Dziękuje bardzo, tak to było właśnie to zmylił mnie fakt, że jest bezpiecznik obok, który odpowiada za wentylator klimatyzacji

Comment

Working...
              X