Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdzie kupić filtr przeciwpyłkowy (kabinowy)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Gdzie kupić filtr przeciwpyłkowy (kabinowy)

Witam.
    Chcę kupić filtr przeciwpyłkowy (kabinowy) węglowy firmy Knecht, Mann lub Hengst. Auto honda civic 3-drzwiowa 2000 rok, silnik 1.5VTEC D15Z6, EK3. Wymiary filtra to ok. 225x200x30mm (zmierzyłem stary). Stary filtr nie jest węglowy a teraz chciałem kupić węglowy którejś z powyższych firm ale w sklepach nawet na zamówienie nie ma takich.
    Gdzie mogę taki kupić?
    Dodatkowo w jednym sklepie mieli tylko firmy Aster co sądzicie o filtrach tej firmy?

Zamieszczone przez kost Zobacz posta
    Witam.
    Chcę kupić filtr przeciwpyłkowy (kabinowy) węglowy firmy Knecht, Mann lub Hengst. Auto honda civic 3-drzwiowa 2000 rok, silnik 1.5VTEC D15Z6, EK3. Wymiary filtra to ok. 225x200x30mm (zmierzyłem stary). Stary filtr nie jest węglowy a teraz chciałem kupić węglowy którejś z powyższych firm ale w sklepach nawet na zamówienie nie ma takich.
    A czy nie jest tak, że pasowałby również filtr Knecht'a LA 100 o wymiarach:
    szerokość: 198,5 mm
    wysokość: 30 mm
    długość całkowita: 221,5 mm

Gdzie mogę taki kupić?
    Niestety nie mogę Ci tego napisać, ale polecam wyszukanie jakiego sklepu motoryzacyjnego przez wyszukiwarkę.

Dodatkowo w jednym sklepie mieli tylko firmy Aster co sądzicie o filtrach tej firmy?
    Nigdy nie używałem filtra kabinowego firmy Aster, ale jestem zdania w przypadku filtra kabinowego lepiej jest kupić produkt sprawdzonego producenta, bo w przypadku taniego zamiennika może się okazać, że po wymianie szyby dalej będą parować.
    Last edited by login; 08-05-2014, 10:12. Powód: literówka

Comment

Witam.
      Gdzie mogę taki kupić?
      Mam co prawda inny model Civica niż Ty więc i filtr jest inny. Ale dodam, że ja kupuję kabinowy tylko Filtrona. Kupowałem i Knechta i Manna i jeszcze jakieś inne ale za każdym razem różnica tych kilku milimetrów sprawiała, że filtr w ramkę bardzo ciężko się wsadzało. Być może w 3D ten problem nie występuje.
      LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
      sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Zamieszczone przez majkel79 Zobacz posta
        Kupowałem i Knechta i Manna i jeszcze jakieś inne ale za każdym razem różnica tych kilku milimetrów sprawiała, że filtr w ramkę bardzo ciężko się wsadzało. Być może w 3D ten problem nie występuje.
        Prawdopodobnie jest tak, że pomimo tych samych oznaczeń, filtry różnych producentów różnią się minimalnie wymiarami.
        Podobnie jak z częściami blacharskimi i różnicą pomiędzy OEM, a zamiennikami.

Comment

Zamieszczone przez login Zobacz posta
          Prawdopodobnie jest tak, że pomimo tych samych oznaczeń, filtry różnych producentów różnią się minimalnie wymiarami.
          Podobnie jak z częściami blacharskimi i różnicą pomiędzy OEM, a zamiennikami.
          Dokładnie tak jak mówisz Są to jedynie milimetry a sprawiają, że filtr jest cały pogięty przy próbie prawidłowego zamontowania go. Także z doświadczenia mogę powiedzieć, że w 5D akurat filtr kabinowy Filtrona pasuje idealnie.
          sigpic

Comment

A może jakiś link bezpośredni do filtra o takich wymiarach bo szukam ale są inne wymiary.

Comment

A może jakiś link bezpośredni do filtra o takich wymiarach bo szukam ale są inne wymiary.
              A tak może być:

Comment

Knecht'a LA 100 jest węglowy?

Comment

Knecht'a LA 100 jest węglowy?
                  Nie jest.
                  To czy założysz w samochodzie z klimatyzacją filtr węglowy, czy "zwykły" jest tylko i wyłącznie Twoim wyborem.

Comment

Rozumiem że oprócz firmy aster nie ma filtrów węglowych w tym rozmiarze.

Comment

Na to pytanie nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć twierdząco lub przecząco.
                      Do momentu rozmowy z Tobą nie wiedziałem ani o istnieniu firmy Aster ani o produkowaniu przez nią filtrów węglowych.

Comment

Zapewne są tylko niekoniecznie na naszym rynku. Gdyby ktoś z Kolegów znał namiary to zapewne już by je podał. Filtry kabinowe generalnie traktowane sa po macoszemu i ich ceny wahają się od 30 do ponad 100 zł. Węglowy byłby jeszcze droższy więc najprawdopodobniej sprzedawcy nie zamawiają tak niszowego produktu jak filtr węglowy do nastoletniego samochodu. Na Forum jest zarejestrowanych ponad 11 tys. Użytkowników a Ty jesteś chyba jedynym który poszukuje węglowej kabinówki i to uznanej firmy.
                        Z doświadczenia powiem Ci, że Mann nie ma na polskim rynku węglowego do VII gen. hb ctdi. Pytałem w kilku sklepach i odpowiedź była jedna: Jest pan pierwszym klientem który o to pyta.
                        Pzdr.

P.S. W razie zmiany priorytetów tu masz katalogowe namiary na Filtrona: https://www.filtron.pl/index.php/cat/view/cars
                        Symbol filtra do EK3 to K1087.
                        Last edited by syriuszteam; 09-05-2014, 15:12.

Comment

Ja kiedyś miałem węglowy firmy Japancośtam - oczywiście standardowo był problem z włożeniem go w ramkę. Poza tym jakiejś mega różnicy nie poczułem. Poza tym, że szybciej stracił przepustowość.
                          sigpic

Comment

Dzięki za odpowiedzi
                            Widzę że nie ma co przepłacać i lepiej kupić zwykły firmowy.

Comment

jeszcze mi się nie zdarzyło kupić filtra, który by idealnie pasował, a próbowałem już 3 różne firmy
                              sigpic
                              FK2 http://www.civicforum.pl/showthread....FK2-by-maniaco
                              FK3 http://www.civicforum.pl/showthread....al-Black-Pearl
                              FK9 http://www.civicforum.pl/showthread....ec-AT-Prestige

Comment

Working...
                              X