Witam. Wczoraj zakupiłem Hondzinke civic 1999 hatchback. Wracając (90km) wszystko było dobrze. Jednak dziś jadąc w trasie temperatura silnika jest na samym dnie. Przeszukując forum natknąłem się na informację, że odpowiada za to termostat. Proszę o jakieś dodatkowe porady i uwagi czy coś innego może to powodować. Jutro z rana w planach mam 150 km wyjazd w jedną stronę i zastanawiam się czy mogę w takim stanie jechać. Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
jazda z uszkodzonym Termostatem
Collapse
X
-
Cześć.
Wybacz ale jest wyszukiwarka i temat termostatu nie jest niczym nadzwyczajnym co trudno znaleźć.
Zamieszczone przez lodi17 Zobacz postaJednak dziś jadąc w trasie temperatura silnika jest na samym dnie.
Bardziej prawdopodobne wydaje się uszkodzenie czujnika temperatury silnika. Wtedy ryzykujesz zdecydowanie ponadnormatywnym spalaniem. Silnik cały czas będzie pracował jak na "ssaniu" pisząc obrazowo.
Zbyt bogata mieszanka może też wprowadzić zamieszanie w odczytach sondy lambda.
Jazda używanym, "nierozpoznanym" samochodem, który ma jakąś niesprawność w trasę 150 km plus powrót nie jest rozsądne. Możesz stanąć w dowolnym punkcie tej trasy, o ryzyku głębszych uszkodzeń nie wspomnę. W trasę ruszamy zawsze sprawnym samochodem. Drobne usterki można zlekceważyć jadąc "po bułki do sklepu", ale nie 150km i to zimową porą.
Pzdr.Last edited by syriuszteam; 20-01-2014, 14:16.
-
nie wymieniaj niczego dopóki jednak nie rozpoznasz sprawy, bo jak to nie czujnik to co wtedy? ...
może być czujnik ..skoro leży na dnie i nie drgnął ale może być i termostat - bo w końcu się podnosi wskazówka po jakimś czasie - właśnie - po jakim czasie?
zadanie takie:
- dłonią posprawdzaj namacalnie które węże gumowe wchodzące i wychodzące z termostatu są ciepłe które zimne ?
- po tym poznasz co się dzieje z płynem chłodzącym,
- sprawdzenia dokonaj po 5km i po 20km.
- po 20 km trasy! (nie miasta) z nawiewów w kabinie powinien lecieć gorąc - naprawdę gorące powietrze, nie ciepłe letnie a gorące!
po takim przebiegu 20km. ponownie posprawdzaj ręcznie węże termostatu - (przy otwartym nagrzewaniu na Max) - powinny być bardzo gorące a gruby wąż do chłodnicy również.
Jeśli po 20 km wieje tylko ciepłe a nie gorące powietrze a wszystkie węże mają podobna temp. a temp silnika leży - to czujnik.
Jak pokazuje 1/3 a silnik ma tendencję do nieco wyższych obrotów - to termostat.
Generalnie nie kupuj nic póki nie dokonasz diagnozy co sie dzieje z rozkładem temperatur węży.
Ważną sprawą jest obserwacja stanu płynu w zb. wyrównawczym.
Jeśli w trasie bywa rożnie to też może być zapowietrzony układ, różnice w ocenie temp. węży da Ci odpowiedź na sytuację.
Chłodnicę też warto obmacać.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez lodi17 Zobacz postaJednak dziś jadąc w trasie temperatura silnika jest na samym dnie.
Zamieszczone przez lodi17 Zobacz postamieście auto nagrzewa się i wskazówka jest w połowie skali, a w trasie różnie
Musisz Się nauczyć opisywać precyzyjnie to co sie dzieje. Ty widzisz wszystko bezpośrednio, my czytamy tylko Twój opis. Jeśli będziesz stosował skróty myślowe to do niczego nie dojdziemy.
Natomiast opis na 99,9% sugeruje otwarty na stałe termostat lub jego zacinanie w tej pozycji. W mieście, przy niskich prędkościach, stosunkowo duzym i zmiennym obciążeniu silnik, a wraz z nim płyn chłodniczy rozgrzewają się do stosunkowo wysokiej temperatury. Wskazanie:
Zamieszczone przez lodi17 Zobacz postamieście auto nagrzewa się i wskazówka jest w połowie skali,
Zresztą jak wyżej napisał Rambo7, zanim coś się wymienia trzeba wiedzieć co i dlaczego.Last edited by syriuszteam; 20-01-2014, 21:48.
Comment
-
Zapamiętam słuszne uwagi i w przyszłości w tego typu wypowiedziach będę starał się nakreślić problem dużo dokładniej. Dziękuje za wszelkie rady. Po powrocie do rodzinnego miasta zabiorę się za dokładne zdiagnozowanie usterki oraz jej eliminacje, póki co pozostaje mi wybrać się tak jak to było dotychczas naszą kochaną koleją. Pozdrawiam
A mam jeszcze jedno pytanie. Nie chcę otwierać nowego tematu więc zadam je tutaj. Bo w zakupionym przezemnie egzemplarzu civic 90km zostało odblokowane przez wymiane uszczelki na przepustnicy. A proszę mi ogólnie powiedzieć czy te silniki są tak naprawdę takie same i czy części do obu modeli są identyczne?Last edited by Karl1985; 21-01-2014, 18:15. Powód: Nie piszemy postów jeden pod drugim, masz możliwość edycji poprzedniego posta - korzystaj z niej.
Comment
-
przyjmuje się że identyczne, różnice to detale, części główne jednolite.
Zasada działania układu z termostatem jest ta sama w każdym silnik więc zerknij tutaj: https://www.civicforum.pl/showthread...595#post211595Last edited by rambo7; 21-01-2014, 19:18.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Witam. Moj civic 1.4 3D z 1998 sporo pali i szukam punktu zaczepienia więc na początek celuje w termostat. Sprawa wygląda tak, silnik szybko się nagrzewa bo juz po kilku min wskazówka leci w góre lecz zaobserwowałem, że po nagrzaniu wskazówka temp nie zawsze jest w tym samym miejscu. Czasami potrafi delikatnie opaść już podczas jazdy. Nurtuje mnie pytanie, czy tak powinno być? zaobserwowałem tylko ze u ojca w maździe jeśli silnik sie już zagrzeje to wskazówka ani drgnie, nawet gdy zasłoni się wlot tektura itd. Może mnie oświecić ktoś kto dłużej ma do czynienia z civiciem? :P z góry dzieki!
Comment
-
Z tym nawiewem to nie wiem. Z reguły ustawiam 1 lub 2 stopień nadmuchu więc raczej az tak duzo tego ciepla nie pobiera. Chodzi głownie o to ze na trasie jadąc praktycznie ze stałą predkością, wskazówka temp nie jest zawsze w tej samej pozycji. Czasami jest na 1/3, bywa ze podskoczy bliżej polowy, a nawet spada podczas jazdy ponizej 1/3 okazjonalnie. To moze byc wina termostatu?
Comment
-
podpowiedź jump23 ma duże znaczenie, czyli musisz miec jasną i 100% pewną odpowiedź
- czy jak twierdzisz silnik sie zagrzeje - to z nawiewu leci gorące powietrze? - gorące nie ciepłe a gorące!?
- jak wskazówka opadnie, to leci z nawiewu ukrop?
nie ma znaczenia 1,2,3,4 stopień żaden stopień nie ma znaczenia, oczywiście ze wiatrak włączony być musi chodzi o to czy pokretło ogrzewania jest na MAX i czy leci gorąc!
Z Twoich wypowiedzi wynika że togo nie wiesz!???
- a skoro nie wiesz tego ...to po jaką cholerę tykasz termostat i wyciągasz pochopne wnioski??? nie mam pojęcia?
więc dopóki powyższego nie wiesz i nie stwierdziłeś z całkowitą pewnością jak jest z grzaniem - to to zrób, bo to jest odpowiedź na problem!!
NIe czujesz że coś tu nie gra?
wskazówka wskazuje różnie ...ale jak grzeje nawiew w tych sytuacjach to nie wiem? ...no trochę niekonsekwentne
.
Last edited by rambo7; 05-02-2014, 20:39.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Dziś wymieniłem termostat i wszystko jest wporządku. Objawy identyczne tak jak piszesz FanJaponek. Po wymianie termostatu udałem się na jazde testową i odpalając auto(zimny slinik) już po odcinku ok. 1,5km auto się nagrzało i wskażnik temperatury ustabilizował się na stałym poziomie(w połowie zakresu), odpaliłem nawiew na maksa i jadąc dalej żadnych spadków wskażnika.
Comment
-
Po prostu nie zwracałem uwagi czy włączenie nawiewu powoduje opadniecie wskazówki temp ale jutro sie temu przyjże bo mam do przejechania 150km. Powietrze jest cieple ale nie wiem czy tak bardzo gorące. Zdecydowanie nie parzy :P termostat wymienić chyba nie zaszkodzi. Lodi17 jakiej firmy termostat wybrales?
Comment
-
No mój też nagrzewa się szybko ale mam wrażenie ze nie trzyma idealnie temp więc też się pokuszę o wymianę. Może delikatnie wpłynie to na spalanie ;] można wiedzieć ile zapłaciłeś za termostat? tak orientacyjnie chce wiedzieć ile szykować
Edit: Verneta kupisz poniżej 50 zł. s-teamLast edited by syriuszteam; 05-02-2014, 21:27.
Comment
Comment