Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy samemu mozna bezproblemu wymienic plyn w chlodnicy?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czy samemu mozna bezproblemu wymienic plyn w chlodnicy?

Witam
    Mam zamiar na dniach wymienic plyn chlodzacy w chlodnicy. Wymienic na Rozowe Borygo.
    Mam pytanie czy wystarczy odkrecic korek na dole w chlodnicy spuscic plyn i potem wlac swiezy?
    Oczywiscie mam zamiar przeplukac chlodnice przed wlaniem swiezego plynu.
    Czy nie bedzie problemu z zapowietrzeniem ukladu? badz nagrzewnica itp
    Dzieki za pomoc

Układ po wymianie płynu należy odpowietrzyć tzn. pilnować poziomu w zbiorniczku wyrównawczym przy odpalonym silniku i w razie niedoboru go dolewać.Oprócz tego należy włączyć ogrzewanie i obserwować zbiorniczek.Można też od czasu do czasu przy odpowietrzaniu ścisnąć ręką przewody gumowe ale uważaj na temperaturę.Wymiana płynu nie jest rzeczą skomplikowaną i niewielki zasób wiedzy na temat mechaniki powinien wystarczyć.Powinieneś mieć odpowiedni zestaw narzędzi i garaż najlepiej z kanałem albo podnośnikiem.

Comment

Ok dzieki za odp
      Ale po co mi garaz i kanal? jak tam trzeba tylko odkrecic korek pod chlodnica i chyba tyle

Comment

Nie wylejesz chyba tego na ulicę a druga sprawa masz zamiar kłaść się na mrozie i coś robić przy aucie? Nie polecam dla własnego zdrowia.

Comment

He :=) Niestety bede sie musial na pare chwil polozyc he na glebie.

Ostatnie pytanie

Czy musze zdejmowac tez rure od chlodnicy aby spuscic plyn z bloku itp?
          czy wystarczy tylko korek odkrecic pod chlodnica?
          Last edited by BeatleJohn; 14-01-2009, 18:39. Powód: edit

Comment

Korek pod chłodnicą i odkręcić korek na chłodnicy.Powietrze górą musi się dostać w celu wylania starego płynu bez "podciśnienia"W najniższym punkcie powinno wszystko zlecieć.Co prawda nie zaszkodzi zdjąć rury ale to według możliwości.Jak trochę starego płynu zmieszasz z nowym to tragedii nie będzie.

Comment

Przed chwila dowiedzialem sie od sasiada ze powinienem tez spuscic plyn z bloku silnika ze tam tez jest sporo plynu i ze niby jest jakis korek na wysokosci kolektora
              Trzeba cos takiego zrobic rowniez??
              bo juz zgupialem :-)

Comment

Wlasnie chodzilo mi o ta srube :-) jaki klucz moze byc to tej sruby?? oraz mowiles o uszczelce na tej srubie zebym sprawdzil?

Dzieki za pomoc

Comment

Wielkie dzieki za pomoc
                  Pozdrawiam

Comment

Working...
                  X