Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Montaż klimatyzacji - Civic VI 5D

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Jestem zdziwiony, że przy tak dużej mocy jaką ma 1.8 VTI odczuwalne jest włączenie klimatyzacji...
    Do używanych kompletów zawsze trzeba podchodzić z rezerwą to fakt, tak samo jak do montażu. Bo jak wiadomo zawsze mogą pojawić się jakieś problemy co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Tak więc jeśli kupisz używany komplet za ok 800zł + montaż 250zł + nabicie 100zł + jakieś 100-200zł rezerwy finansowej w razie czego, gdy podczas montażu okaże się , że coś musi zostać jednak wymienione itp.
    EX Civic FN1
    EX Civic ED7
    EX Civic EP2
    EX Civic FD7 FL
    EX Civic FN2
    EX Civic FG1
    EX Civic FD7
    EX Civic EM2
    EX Accord CL3
    EX Accord CG8
    EX Civic MB6
    EX Civic MB4
    EX Civic MB2

Comment

Zamieszczone przez Irbis Zobacz posta
      Jestem zdziwiony, że przy tak dużej mocy jaką ma 1.8 VTI odczuwalne jest włączenie klimatyzacji...
      ...no ale tak jest, to normalne w większości benzyniaków.

Zamieszczone przez daxio14 Zobacz posta
      Po pierwsze primo Ktoś wspomniał o obciążeniu silnika 1.4(a taki właśnie posiadam ) jak bardzo męczy to tą jednostke napedową?
      jeśli będziesz 90% czasu spędzał na jeździe w mieście i korzystaniu z biegów 1-2-3 czyli non stop ruszanie hamowanie - to będziesz to czuł, dziarsko nie wystartujesz, noo ale chłodek w upał w korku kosztuje, coś za coś , moim zdaniem da sie wytrzymać z tą dynamiką.

Po drugie Samodzielny montaż czy dam rade to zrobić samemu ? Najbardziej martwi mnie elektryka bo mechanicznie dość dobrze sobie radze ?
      kwestia umiejętności, wszystko da rade zrobić samemu ale trzeba wiedzieć co się robi. Trzeba też rozważyć czy warto samemu się pierniczyć skoro ASO zrobi Ci to za 500zł w 2 godziny? mówię o założeniu całej klimy i napełnieniu.
      Jeśłi masz instalację elektryczna do klimy a idzie to sprawdzić - wystarczy wiedzieć które miejsca w puszcze bezpieczników maja kontaktory a nie zaślepki i czy pod przyciskiem w kabinie też jest konektor do przycisku po wyjęciu zaślepki - to instalacja jest do wykorzystania.

Po trzecie Czy po montażu (przypuśćmy samodzielnym) potrzebna jest ingerencja w obroty lub coś w ten deseń bo wiadomo klima obciąża silnik .?
      absolutnie nic nie trzeba robić "extra".

Po czwarte Spędzając długie chwile pod uczelnią odkryłem że w moim samochodzie są kable elektryczne do włącznika klimatyzacji . Co to oznacza czy każdy samochód nawet bez klimy ma takie kable już gotowe do podłączenia klimatyzacji ? Czy może to ułatwia mi droge w montażu ?
      nie każdy posiada fabryczną instalację. Instalacja nie jest obłożona wielkimi kosztami przy montażu auta w fabryce. Koszty to jej elementy.

Tak się składa że sam w swojej 3D Ej9 z 1997r kupiłem całą klimę uzywaną i zaryzykowałem montaż - oczywiście w ASO upeniłm się że mam zamontowaną instalację z wszystkimi połączeniami - zaślepione były konektory.

Sprawa samej klimy, każda instalacja jest zrobiona pod konkretny model tj. rurki złączki, przejściówki obejmy itd muszą być ściśle wyprofilowane do konkretnego modelu - to musisz wiedzieć. Nie da się bowiem kupić klimy do civic VI i zamontować ją do każdego civic VI.
      W ASo powiedzą Ci konkretny symbol całej klimy i taką musisz znaleźć albo ryzykować i szukać po np. rozbitku o identycznej specyfikacji.
      Jeśli kupisz inny rodzaj instalacji - będą bardzo duże kłopoty przy jej instalowaniu - i tu absolutnie sobie nie poradzisz, nawet ASo tego robić nie bedzie chciało.
      Zatem klima musi najlepiej być 100% taka jaka była w takim aucie przewidziana.

DO tego musisz mieć dokładną wiedzę z jakich elementów składa się całość chodzi mi dokładnie co do 1 śrubki.
      Czy jesteś w stanie wyliczyć jakie elementy są Ci potrzebne ? - wątpie bo to nie tylko skraplacz sprężarka idt. są konkretne przekaźniki do sprężarki do skraplacza i jeszcze kilka drobnych elementów bez których klima nie ruszy.
      Aby mieć rozpiskę takich elementów co do jednego - to musisz poprosić w ASO o wydruk całej klimy - takiej rozrysowanej w drobny mak - wtedy dokładnie biedzisz wiedział co potrzeba.
      Ja kompletowałem klime z 3 rożnych źródeł w PL ...bo oczywiście demontujący gość nie miał pojęcia co demontuje i demontował tylko duże elementy i wydawało mu sie że to wszystko - a to tylko 50% jak zapytałem o szczegóły co potrzebuje - to nawet nie wiedział że to mi potrzebne - nie wiedział że bez tego jego "klima" mi nie ruszy.
      Do tego elementy mechaniczne jak demontaż łapy silnika na łapę trzymającą sprężarkę i mocowaną do silnika - tego tez nie zdemontował bo myślał żę nie trzeba ...wiec mówię ... musisz mieć rozpiskę absolutnie wszystkich elementów instalacji klimy - dopiero wtedy możesz podejść do jej założenia.
      Ja zdecydowałem się na ASO gdyż i tak brakowało mi kilku obejm i "drobnicy" ale byłem pewny że mam 100% to co ma być.
      Jak mówię koszt klimy używanej kupowanej po aukcjach na allegro wyszła mnie koło 1200zł + 550zł ASo na gotowo z nabiciem układu, zajęło im to 2 godz .
      Mechanicy byli pod wrażeniem mojego składu jak te graty przywiozłem ...ale i wyczułem że jak im sie micha ucieszyła ... bo sami chcieli sprawdzić czy to pójdzie ...i poszło , klima działała przez 3 lata bez uzupełniania.
      a cha klima była od rocznika 3D 2000r a ja wsadziłem do 3D 1997r.

Musiałbym poszukać bo chyba gdzieś mam całą rozpiskę elementów, ale nie wiem jakiego masz civa ..wiec najlepiej aso i Ci Mistrz wydrukuje co trzeba.
      powodzenia.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam ponownie zakupiłem używaną klimatyzacje i mam pare pytań co do montażu Po pierwsze gdzie zamontować osuszacz ?
        Pytanie pewnie banalne ale ja kompletnie nie znalazłem miejsca przewód idzie w kierunku lampy i zonk nie ma tam miejsca na cokolwiek .
        Oprócz tego narazie zamontowałem nagrzewnice klimatyzacji oraz przycisk niestety powstał problem z dwoma grubymi sztywnymi przewodami który idzie od nagrzewnicy niestety gwinty były wadliwe i nie dało sie ich ni jak odłączyć i lipa bo będe musiał kupić jeszcze raz te przewody ;/ Także mam pytanie czy ktoś sie oriętuje jak te przewody łączyć tj z jaką siła ewentualnie wskazówki ? I pytanie co do łapy klimy tam idzie napinacz którego notabene jeszcze nie mam ale jeśli chodzi o gume która jest na łapie to czy ją da sie po prostu ściągnąć i założyć do nowej łapy do sprężarki ?

Wszelka pomoc mile widziana Pozdro

Comment

Jaki koszt klimatyzacji?
          EX Civic FN1
          EX Civic ED7
          EX Civic EP2
          EX Civic FD7 FL
          EX Civic FN2
          EX Civic FG1
          EX Civic FD7
          EX Civic EM2
          EX Accord CL3
          EX Accord CG8
          EX Civic MB6
          EX Civic MB4
          EX Civic MB2

Comment

500 zł ale musze kupić jeszcze ten napinacz do łapy a nie moge nigdzie znaleść samego także trzeba bedzie kupić pewnie całość z łapą . Na dzień dzisiejszy już poradziłem sobie z osuszaczem który kupiłem nowy , zamontowałem chłodnice i cienkie przewody do nagrzewnicy klimatyzacji teraz jeszcze "grube przewody " i sprężarka . Mam nadzieje że będzie to szczelne bo musiałem po doginać delikatnie te cienkie przewody bo wiadomo przy montażu sie odkształciły .

Comment

Kupowałes komplet do 5D czy do 3D?
              Pasuja zamiennie czy jednak roznia sie jakimis elementami?
              EX Civic FN1
              EX Civic ED7
              EX Civic EP2
              EX Civic FD7 FL
              EX Civic FN2
              EX Civic FG1
              EX Civic FD7
              EX Civic EM2
              EX Accord CL3
              EX Accord CG8
              EX Civic MB6
              EX Civic MB4
              EX Civic MB2

Comment

Rolka do klimy w 5D
                E24001BTA https://sklep.intercars.com.pl/#/dyn...C67E61https://

Pasek klimy 5D
                4 PK 825 - https://sklep.intercars.com.pl/#/dyn...&towkod=262826

Klima fajna sprawa i nie zamula jakoś odczuwalnie.
                Last edited by irekTki; 26-05-2014, 12:25.

Comment

Irek szkoda tylko że ja nie mam na tą rolke , śrub no i cena za roleczke też całkiem spora musze załatwić z jakiegoś rozbitka bo lipa . Irbis Komplet do 5 d z bliźniaczej 1.4 . Jak zaciągali na lawete to Klima jeszcze chłodziła

A orientuje sie ktoś czy łapa podejdzie od jakichś innych modeli ?

Z racji tego że już jestem na finiszu bo dostałem już łape z napinaczem , mam ważne pytanie czy sprężarka klimatyzacji potrzebuje osobno oleju ? Czy jest chłodzona czynnikiem ? Prosze o pilną odpowiedź bo być może będe już jutro gotowy ze wszystkim i pozostanie sprawdzenie szczelności układu oraz napełnienie go czynnikiem .

Pozdrawiam
                  Last edited by login; 29-05-2014, 15:34.

Comment

Z tego co się orientuję klimatyzacja jest smarowana olejem zawartym w czynniku.

Comment

Oleje do sprężarek klimy. Jaki wybrać olej do kompresorów autoklimy? Charakterystyka oleju PAG oraz POE. Olej do sprężarek klimatyzacji w samochodach hybrydowych (ND-OIL 11)

Przeczytaj bo olej olejowi nierówny. Podobnie jak silnikowy.
                      Startując z kilmatyzacją po montażu trzeba napełnić sprężarkę olejem i kilkakrotnie ręcznie obrócić wałem. Zanim czynnik z niewielką ilościa oleju dotrze w odpowiednie miejsca, mogłoby dojść do uszkodzenia sprężarki. Stąd potrzeba "wstępnego smarowania".

Comment

Zamieszczone przez SoR Zobacz posta
                        Z tego co się orientuję klimatyzacja jest smarowana olejem zawartym w czynniku.
                        Olej zawarty w gazie?

Z racji tego że już jestem na finiszu bo dostałem już łape z napinaczem , mam ważne pytanie czy sprężarka klimatyzacji potrzebuje osobno oleju ? Czy jest chłodzona czynnikiem ?
                        Maszyna do serwisowania klimatyzacji, po wprowadzeniu parametrów (marka, model, rok produkcji) samochodu sama dozuje ilość czynnika i ilość oleju zalecaną przez producenta.
                        Może też do oleju dodać kontrast w celu sprawdzenia szczelności instalacji.

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
                        Startując z kilmatyzacją po montażu trzeba napełnić sprężarkę olejem i kilkakrotnie ręcznie obrócić wałem. Zanim czynnik z niewielką ilościa oleju dotrze w odpowiednie miejsca, mogłoby dojść do uszkodzenia sprężarki. Stąd potrzeba "wstępnego smarowania".
                        Przeważnie robią to firmy regenerujące sprężarki klimatyzacji przed montażem, ale nie zawsze.
                        Last edited by login; 29-05-2014, 15:43. Powód: edycja

Comment

Czyli podsumowując gdy pojade napełnić klimatyzacje to olej też dostanie dodany ? I nie musze dodawać nic ekstra sam ?

Noo to panowie chyba projekt uważam za zakończony . Klimatyzacja została nabita we wtorek i od tego czasu gaz cały czas chłodzi . Nie można oczywiście powiedzieć że już będzie super do końca ale mam nadzieje że powinno być ok ze szczelnością i że nie ma żadnych mikro nieszczelności .
                          Co do samej klimatyzacji to trzeba powiedzieć że chłodzi dobrze , może bez żadnych wodotrysków ale jest całkiem okej w upalne dni w samochodzie siedzi sie dość przyjemnie Jeśli chodzi o obciążenia silnika to jest to odczuwalne nie ukrywajmy , ale od czego jest przycisk od wyłączenia klimatyzacji jeśli chcemy kogoś wyprzedzić czy przyśpieszyć . Ogólnie projekt myśle że na wielki plus jeśli wszystko będzie dalej szczelne W razie jakichkolwiek pytań kogoś kto też by chciał dodać klimatyzacje do auta służe pełną pomocą .

Pozdrawiam i dziekuję za podpowiedzi
                          Last edited by login; 08-06-2014, 14:12.

Comment

Pogratulowac kolego
                            EX Civic FN1
                            EX Civic ED7
                            EX Civic EP2
                            EX Civic FD7 FL
                            EX Civic FN2
                            EX Civic FG1
                            EX Civic FD7
                            EX Civic EM2
                            EX Accord CL3
                            EX Accord CG8
                            EX Civic MB6
                            EX Civic MB4
                            EX Civic MB2

Comment

wracając do koszta...

najtaniej jest kupić dawce, tak jak ja to zrobiłem - wymontować wszystko co potrzebne do klimatyzacji, i inne potrzebne części na zapas - i jaka oszczędność

koszt samochodu na chodzie to koszt 1000 zł (załóżmy że zostawimy to koszt alternatora, przepływki, lambdy, komplet immo, nagrzewnica, krokowiec, aparat, moduł, kompletną klimę/sprężarka,przewody,chłodnica+went,nawiew,panel/... będzie ok 2000 tysiaków). Resztę zezłomujemy i odzyskujemy 650 zł... koszt klimy i zapasowych części wychodzi 350 zł, więc po co szukać samej klimy jak można wziąć dawcę i uzyskać spore oszczędności

do układu klimy w hondzie dodaje się 10ml oleju z tego bodajże trafia do układu około 480g czynnika =99 zł, przed uruchomieniem klimy zalecane sprawdzenie azotem układu w celu znalezienia nieszczelności
                              Last edited by illitum; 18-06-2014, 11:44.

Comment

odświeżę trochę temat, bo z racji koszmarnych upałów poważnie rozważam swap klimatyzacji do mojego Civica.
                                Jak na razie przeglądam allegro i widzę różne ciekawe opcje, cenowo od 750 zł, ale pojawia się jedna podstawowa wątpliwość pakując się w zakup zestawu...czy zestaw z wersji 5D podejdzie pod EJ9?
                                sigpic
                                FK2 http://www.civicforum.pl/showthread....FK2-by-maniaco
                                FK3 http://www.civicforum.pl/showthread....al-Black-Pearl
                                FK9 http://www.civicforum.pl/showthread....ec-AT-Prestige

Comment

Working...
                                X