Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

parujące szyby czy to kwestia nawiewu? pomóżcie koleżance :)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• parujące szyby czy to kwestia nawiewu? pomóżcie koleżance :)

Witam mam problem przy mojej Hani jest z 1998 r. i zaobserwowałam parowanie szyb jak przełączę nawiew na szybę i kierowce nie wiem w czym jest problem? i jeszcze strasznie długo się nagrzewa to nie jest obserwacja z ostatnich mroźnych dni ale już wcześniej to zauważyłam możecie mi jakoś pomóc??? Jako świeża użytkowniczka będę Wam koledzy baaardzo wdzięczna

jeśli parują szyby masz wewnątrz auta wilgoć, głównie na dywanikach pod stopami, warto często usuwać z nich wodę.
    Jeśli masz klimatyzację (sprawną) Załączaj ją wraz z nawiewem na szyby - klima wysusza powietrze i szybko odrosi szybę.
    Warto sprawdzić czy filtr klimatyzacji (przeciwpyłkowy) jest czysty.
    Jednak pierwszym warunkiem (muszę o niego spytać) w jakiej pozycji masz ustawiony tzw. Tryb nawiewu tj, Wewnętrzny ? czy Zewnętrzny ?
    Jeśłi wewnętrzny to normalne że parują szyby , przełącz go natychmiast na Zewnętrzny ~! .
    Stosując te proste zabiegi będzie zdecydowanie lepiej z parowaniem szyb.

Co do nagrzewania się samochodu, nie wiem jakie robisz odcinki jeśli powyżej 5 km to powinno być wyraźnie ciepło w kabinie, jeśli tak nie jest to możliwe ze:
    - mało płynu chłodniczego w układzie chłodzenia, sprawdź poziom w zbiorniczku wyrównawczym
    - nastąpiła usterka termostatu - otwiera się zbyt szybko, sprawdź temperaturę gumowych węży za i przed termostatem (ich temperatury powinny wyraźnie różnić się do siebie),
    - jeśli nie dasz rady sama ogarnąć te podstawowe rzeczy co napisałem, wydrukuj i daj jakiemuś kumatemu koledze niech to sprawdzi.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Kwestie parowania kolega Rambo wytłumaczył całkiem nieźle. Ja dodam od siebie, że odległość jaką musisz przejechać aby auto się zaczeło nagrzewać jest różna w zależności od temperatury i lepiej nie właczać klimatyzacji zanimi auto nie "złapie" temperatury. Po prostu będziesz miał arktykę. Z moicvh doświadczeń lepiej chwilę poczekać i nie odkręcać nawiewu do maksimum dmuchawy od razu jak wskazówka ruszy do góry, chwilę poleci ciepłe powietrze i tyle, lepiej dać mniejszy nawiew i pozwolić silnikowi się nagrzać.

Co do zew czy wew obiegu. Oczywiście zewnętrzny, no chyba że ogrzewanie pracuje w tandemie z klimatyzacją, która odprowadza wilgoć w obu trybach. Oczywiście musisz sprawdzić poziom płynu chłodniczego w zbiorniku wyrównawczym, bo to on ogrzewa kabinę.

W sumie jeśli mowa o dywanikach to ja u mnie też zdarzają się być mokre (a mam welurowe więc ciągną wodę niemal jak gąbka) i nigdy jeszcze mi nie parowały okna i to bez klimatyzacji. Koniecznie sprawdz poziom płynu. Może by ć tak że jeśli kwestia parowania była obserwowana przez ciebie w lecie lub nawet na jesień (kto w końcu grzeje w lecie) to może oznaczać nieszczelność tzw. małego obiegu płynu chłodniczego. Polega to na tym że w aucie są niejako dwa układy chłodzące. Pierwszy (duży) to chłodzeni silnika. Drugi to mały (ogrzewanie), połaczony zaworem z dużym obiegiem. Rury z ciepła cieczą (gorącą) wchodzą dośrodka auta (dokładniej za schowek po stronie pasażera) i ogrzewają wymiennik (system rurek) a dmuchawa rozprowadza ciepłe powietrze po aucie.

Wracając do problemu. Parowanie szyb może być spowodowane nieszczelnością owych węży z ciepłym płynem chłodniczym wew auta. Ciepły płyn nie gotuje się ale w wyniku różnicy temp miedzy samym płynem a wnętrzem auta paruje a dmuchawa to rozprowadza dalej. Najłatwiej jest po prostu sprawdzić poziom płynu chłodniczego. Jeśli spada to ozacza nieszczelność i należy jej szukać wew auta. Jerśli poziom jest niski należy natychmiast dolać płyn (wybrać taki do chłodnic aluminiowych) i sprawdzać co jakiś czas jego stan. Jeśli będzie spadał - czeka Cię wizyta w serwisie a tu możliwa wymiana wymiennika ciepłą (tego się raczej nie da naprawić bo jest z aluminium i taniej jest kupić zamiennik albo nawet nowy) lub któregoś z węży które do niego biegną.
      Last edited by Lord_Nikkon; 28-12-2012, 04:50.

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
      http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
      http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

dzięki chłopaki
        sprawdzę wszystko co poleciliście. Mam nadzieje że nic poważnego i że dam rade sama
        a jak nie to pozwolę sobie jeszcze wam głowę zawrócić

Comment

gdyby porady kolegów wyżej nie dały efektu to dorzucę od siebie, że rok temu też walczyłem z parującymi szybami. ciągle parowały, a kiedy na dworze było mokro lub padał deszcz to już tragedia, co chwile musiałem włączać klimę. generalnie posprawdzałem wszystko. pod dywanikami, w bagażniku, w drzwiach ( czy nie zbiera się woda ), w podsufitce, robiłem testy czy kanały odpływowe szyberdachu nie są pozatykane itp.
          w końcu wymieniłem filtr kabinowy ( chociaż stary wcale nie był ani brudny ani stary ) i to trochę pomogło.
          ostatecznie rozebrałem osłonę mechanizmu wycieraczek ( ten czarny plastik nachodzący na szybę ) i tam "była" uszczelka, która cała sparciała, popękała i odpadała... w jej miejsce dałem taśmę do uszczelniania okien. problem parowania szyb ustał całkowicie.
          Civic VTi B18C4 182 HP

Comment

Uszczelki okienne to podstawa. Tanie i skuteczne rozwiązanie. Sam wyciszałem plastiki (a dokładniej łaczenia plastików) wewnątrz za pomocą uszczelek i też pomogły. Zetlała uszczelka pod oknem też może dawać popalić. Jednak najpierw polecam sprawdzić, rzecz ewidentną i najprostszą do sprawdzenia a więc płyn chłodniczy (taki, zazwyczaj, zielony płyn w przeźroczystym zbiorniczku koło chłodnicy), potem ową usczelkę. To musi być jedna z tych dwóch rzeczy.

Tak czy siak polecamy się i chętnie pomożemy.

Comment

płyn chłodniczy jest więc to nie to a te uszczelki to gdzie bo tak za bardzo nie wiem bo może to i ich kwestia u mnie jest tak z te listwy plastikowe przy oknach z zewnątrz to są takie troche zniszczone czy to może być to??

Comment

cześć. chłopakom chodzi o uszczelkę pod plastikiem przedniej szyby tam gdzie przykręcone są wycieraczki. od siebie proponuje sprawdzenie filtra kabinowego. u mnie zdecydowanie pomoglo był brudny i odwrotnie zalożony

Comment

no to po obserwacjach parodniowych to chyba chodziło o ten przełącznik obiegu bo teraz nie parują
                  jeszcze się temu przyjże ale na razie jest ok DZIĘKI WIELKIE

Comment

Więc oby tylko takie przygody w Nowym Roku , szerokości.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dokładnie. Oby tylko takie problemy Cię nawiedzały w Nowym Roku.

Comment

Working...
                      X