czesc, mam poroblem otoz dwukrotnie na trasie jakies 2 mies temu przy duzej predkosci (130-140km /h) silnik zaczal sie gotowac , wlaczylem ogrzewanie i temp spadla , i tak kilka razy na tym samym odcinku , od 2 miesiecy mi sie to nie dzieje w chlodnicy mam plyn chlodniczy i bylo go troche malo dolalem 200 max 400 ml wody bo nie mialem akurat nic innego , oraz na postoju teraz ciagle tak mam auto stoi odpalone 3 minuty i zalacza sie wentylator na 30 sekund i wylacza i tak w kolko tu moje pytania: czy musze wymieniac na zime ten plyn z powodu dolania tej ilosci wody oraz co moze byc powodem tego wentylatora
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
temperatura i plyn do chlodnicy
Collapse
X
-
Śmiech ciśnie się na usta haha czy na zimę muszę wymieniać płyn chłodniczy który rozcieńczyłem wodą...? Wlej do butelki pod korek wody i wstaw na 1 dzień do zamrażarki a dostaniesz odpowiedź czy musisz zmienić płyn. A to że się grzeje to może być zapowietrzony układ, termostat a nawet walnięta UPG.http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20434 <----- Moja była srebrna strzała
-
do wymiany termostat i przy okazji płyn.
jesli oryginalny płyn był do -37 C to po takim rozcieńczeniu dalej powinien trzymać tak z -30C. oczywiście to w teorii. w praktyce to wymień płyn chyba, że koniecznie w zimę chcesz mieć grubsze wydatki ....Civic VTi B18C4 182 HP
Comment
-
ek4
Podepnę się pod temat. Posiadam ek4 b16a2, mam taki problem, że po dłuższej jeżdzie wskazówka wędruje mi na high.
Wymieniony sporo rzeczy w układzie chłodzenia, chłodnica, czujniki, węże, termostat. Samochód nie dymi, nie bierze płynu, poki co nic nie wyrzuca, pod korkiem chłodnicy nie czuje rzadnego zapachu spalin, olej czysty, moc w normie. Sytuacja jest też taka, że nie zawsze kiedy wskazówka wędruje na ostatnią linię, to nie zawsze załącza się wentylator. Robiłem pomiar w miejscu czujnika temperatury silnika, po rozgrzaniu silnika, kiedy wskazówka się ruszyła, wyszło +/- 180 OHM, co niby odpowiada około 100 czy 120 stopni. To chyba za dużo. Drugi czujnik wskażnika temp. też wymieniony. Sprawdzałem węże od chłodnicy, oba mniej więcej tak samo ciepłe. Biorę pod uwagę uszczelkę, jednak sprawdzałem podstawowe rzeczy które by na to wskazywały i są wykluczone.
Comment
-
Zamieszczone przez Tomos Zobacz postaŚmiech ciśnie się na usta haha czy na zimę muszę wymieniać płyn chłodniczy który rozcieńczyłem wodą...?
A słyszeliście Panowie o koncentratach płynu chłodniczego, które rozcieńcza się wodą? Ich producent zaleca odpowiednią proporcję rozcieńczenia dla danych temperatur minusowych i tak się go dawkuje.
Kolego Patyczak94, zanim zmienisz płyn (o ile nie jest to konieczne bo masz stary) po prostu zmierz sobie miernikiem do jakiej temperatury minusowej się on teraz nadaje. Warsztaty mechaniczne mają takie mierniki.
Comment
-
Koncentrat jak najbardziej się wodą rozcieńcza a ja napisałem o rozcieńczeniu gotowego płynu chłodniczego więc nie wiem po co kolega to napisał. Najpierw taki miernik trzeba kupić więc już lepiej kupić nowy płyn i zmienić i mieć spokój.http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20434 <----- Moja była srebrna strzała
Comment
-
Napisałem to bo nie wiem co kolega zakładający temat ma wlane. Może właśnie jakiś koncentrat i śmianie się na dzień dobry nie jest zbyt miłe. Poza tym tak jak wspomniałem, byle warsztat taki miernik ma i można podjechać i za przysłowiowe „dziękuję” sprawdzić stan płynu.Last edited by Gość; 15-09-2012, 11:45.
Comment
Comment