Nie wiem czy jest to dobry dział dla tego tematu więc jeśli się mylę to proszę o przeniesienie. Mój problem polega na tym, że klimatyzacja w trasie działa świetnie lecz w mieście gdy ją włączę to bardziej leci ciepłe powietrze. Jakiś pomysł?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klimatyzacja słabo działa w mieście
Collapse
X
-
Zamieszczone przez elektrotech Zobacz postapłyn jedno -ewidentnie klima siadła-po zatym wyczyszczenie obwodu wentylatora i etc
Comment
-
Bo w trasie obroty silnika są cały czas wysokie więc i sprężarka ma wyższe obroty co powoduje wyższe ciśnienie czynnika chłodniczego w układzie, w mieście obroty są bardzo zmienne , bardzo często niskie więc i obroty sprężarki są niskie a co się z tym wiąże ciśnienie czynnika niższe. Prawie pewne że ilość czynnika w układzie jest za mała. Czynnik w układzie klimatyzacji powinien być wymieniany co najmniej raz na dwa lata, nie wspominając już o filtrze kabinowym.
Comment
-
Tomo1 ma rację co do obrotów. Jednak...
Po pierwsze sprawdz poziom czynnika chłodzącego.
Po drugie sprawdz naciąg paska (można go nacisnąc powinien się się ugiąć zgodnie z tymi danymi), może się ślizgać i wcale nie musi piszczeć.
Po trzecie jeśli chcesz schłodzić auto w mieście to tylko na klimie wraz z obiegiem wewnętrznym. Przy temperaturze 30st (i więcej) prędkość schładzania auta jest znacznie mniejsza na obiegu otwartym i mnóstwo energii schodzi na ochłodzenie takiego powietrza, które stoi. Podczas jazdy dochodzi czynnik chłodzący wiatru który wpada do kanałów wentylacyjnych i znacznie lepiej omiata wymiennik ciepła ergo oddaje więcej ciepła. Przy okazji. Kiedy stoisz w korkach blacha auta się nagrzewa znacznie bardziej niż podczas jazdy (tutaj właśnie jest czynnik chłodzący wiatru) i ogólnie masz wrażenie że jest cieplej. Maska auta zaczyna przypominać piekarnik i mimo niezłej izolacji przewodow A/C w komorze silnika one też się nagrzewają.
I na sam koniec.
możesz sprawdzić w jakim stanie masz przewody wentylacyjne - czy nie ma śmieci i czy filtr nie jest zapchany. Jedynie auta z elektrycznym napędem kompresora chłodzą w sposób stały. niestety Civic jest starszą produkcją z paskiem i nic na to nie poradzisz.
Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172
Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535
Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG
Tęsknota za Hanką jest ciągła.
Comment
Comment