Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problemy z chłodzeniem silnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Problemy z chłodzeniem silnika

Witam. Dzisiaj jechałem samochodzem około 10 km i wskazówka od temperatury nie zatrzymała się w połowie zakresu tylko poszła dalej, myślałem że to nic poważnego i pojechałem dalej.
    Jadę jadę a ona dalej do góry, aż wkońcu podeszła do czerwonego pola. Więc zatrzymałem się żeby zobaczyć czy wszystko ok. Otwieram maskę, patrzę, a tu wszystko mokre ( prawdopodobnie od płynu chłodzącego), wszystko paruje. Nie wiecie może co mogło się stać? Nigdy nie miałem z tym doczynienia. Od sprawdzania czego mam zacząć?
    Proszę o pomoc.

Po pierwsze szukaj uszkodzonego węża. Sprawdź czy działa wentylator chłodzący chłodnicę. Ja w mojej miałem tak że mi się czasem coś blokowało,gdy temp.wzrosła stanąłem,odczekałem aż ostygnie i wszystko wracało do normy.(miałem tak trzy razy) możliwe ze termostat padał. A Ty kolego moim zdaniem baaardzo źle zrobiłeś że widząc iż drastycznie rośnie temp.jechałeś aż osiągnie czerwone pole...widzisz że osiąga przed czerwone to stajesz..teraz będziesz mieć dodatkowe koszty. Wąż do wymiany..itp..
    Honda Civic 98r 1.8.B18C4 VTI VTEC DOHC 169 KM. MB6.

Jadą jadą chłopcy w japońcach,Nikt Ich nie dogoni,bo kręcą do końca !

Comment

zalej uklad jeszcze raz najlepie woda dopuki nie znajdziesz wycieku tak jak mowi felix , jezeli sam waz do wymiany bedzie to nic o ile nic wiecej sie nie stało ..

Comment

Usterka zlokalizowana. Otóż nie pękł wąż, tylko plastikowa końcówka przy kolektorze ssącym, na którą zakłada się wąż wychodzący od termostatu. To było powodem wycieku.
        Ale to jeszcze nie koniec, gdy zgaszę silnik to słychać bulgotanie w zbiorniczku wyrównawczym. Gdy wyciągnę rurkę to dmucha, samym powietrzem, a chłodnica jest bardzo gorąca.
        Wskazówka od temperatury w normie, w połowie skali.
        Co się dzieje, proszę o pomoc.
        A i jeszcze jedno, gdzie znajduje się pompa wody? Honda z 97r. 1.4 is 5D
        Last edited by raven442; 23-07-2012, 20:12.

Comment

Czasami bywa tak ,ze jak masz mało płynu to ci złapie temperaturę i wywali resztki płynu
          Taki tam Civic 1.3:-)

Comment

Narazie jest zalany wodą. A może układ zapowietrzony?

Comment

Może tak być.

Comment

moze byc tak ze sam sie odpowietrza w seacie cordobie tak jest przynajmniej odpalasz go i patrzysz czy zasysa plyn i dolewasz

Comment

Zamieszczone przez raven442 Zobacz posta
                  Narazie jest zalany wodą. A może układ zapowietrzony?
                  Odpowietrz go to będziesz wiedział - instrukcja jest na forum.

Problem się zacznie jeśli go odpowietrzysz i w dalszym ciągu będziesz widział pęcherze w zbiorniku wyrównawczym albo po odkręceniu korka chłodnicy, bo prawdopodobnie będziesz musiał wymienić uszcz pod głowicą.

Comment

Bardzo możliwe ,że wtedy uszczelka do wymiany.uszczelka sama w sobie jest tania,ale za to robota sporo kosztuje z 500 zł.A długo z tym schodzi.

Comment

Working...
                    X