Witam, mam problem z chłodnicą a mianowicie zauważyłem, że ostatnio zaczeła pobierać płyn chłodnicy na ok 200-300ml na przejechanych 300km i ostatnio chciałem zobaczyć co się dzieje i zauważyłem ze w okolicy chłodnicy jest płyn na tych łączeniach od samej góry oraz na grubym wężu. A do tego się dziwnie zachowuje bo jak wentylator działa(też chyba dziwnie działa po załącza się chodzi za 2-3sek i się wyłącza) to nie dymi a jak wentylator przestaje działać to odrazu idzie dym do góry i co się mogło zrobić i jak to można naprawić??? A żeby nowego wątku nie zaczynać co sie mogło stać, że mimo włączonego ciepła na full na nogi pasażera leci zimne powietrze.??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem z chłodnica
Collapse
X
-
słuchaj, ja to czytam 4-ty raz i nie wiele rozumiem, zastanów się i napisz to jeszcze raz.
bo mam od razu przynajmniej 15 pytań, nieco napiszę to może Cie nakieruję - jak pisać? - bo jasnowidzów tu nie ma.
- na jakiej podstawie stwiedziłeś że chłodnica a nie np nagrzewnica czy, uszczelka głowicy? zdiagnozowałeś dziure??
- czy są wycieki pod autem ? (po jeździe ? / przed jazdą?)
- jak ciepłe są poszczególne odcinki węży? chłodnica blok / blok - nagrzewnica wyjścia wejscia itd. ?
- jaka temp jest po 5km jazdy a jaka po 10 km jazdy (czy jest różnica na nawiewie i w ciepłocie poszczegolnych węży?)
- co dymi ? z rury wydechowej? z kołnierza chłodnicy po otwarciu korka?
- jaki stan w zb. wyrównawczym na zimnym i po 10 km ?
- na nogi leci zimne zawsze nie ważne czy zrobiłeś 5 czy 15km ??
itd itd... wszysco co napiszesz jest ważne.Kierownik Działu Diesla
-
nie zdiagnozowałem dziury żadnej, wycieki nie wiem gdzie ale napewno są ponieważ płyn chłodniczy jest tej plastikowej osłonie oraz jest mokry ten gruby wąż co idzie pod chłodnicą, węży przyznaje, że nie patrzyłem czy są ciepłe. Co do ciepła nawiewów to po 10km leci już w aucie ciepłe ale pod stronie pasażera na nogi leci cały czas zimne i tak samo jest nawet po 150km. a dymi z chłodnicy w momencie kiedy wentylator przestaje działać. A w zb wyrównawczym jak doleje jest do max a po przejechaniu 250km jest w połowie między max a min. A i płyn jest też po jeździe na obudowie filtra powietrza takie kropki jakby leciało podczas jazdy
a i chłodnice mam używaną i jest ogolnie z samochodu z automatem i z tego co wiem to ma coś zaślepione żeby sie nadawała do manuala
Comment
-
nie ułatwiasz sprawyojjj nie,
plastikowa osłona to rozumiem osłona pod silnikiem (nie każdy ma to przed oczami jak Ty).
na niej widać że zbiera się płyn, ok.
Zakładam na tym etapie (bawiąc się w proroka) że masz uszkodzony dolny wąż chłodnicy na obejmie, lub te zaczopowane miejsce jest nieuszczelnione.
Albo zgniła obejma samozaciskowa i puszcza albo sparciała guma w miejscu lub tuz przed miejscem gdzie obejma ściska węża (na dole chłodnicy).
Stąd masz ubytki i musisz dolewać. Z tego powodu układ co chwilę się zapowietrza i część nagrzewnicy ma powietrze stąd częśc nawiewu wieje zimnem.
(więc czy 5 czy 15km jak piszesz, układ nagrzewnicy jest non stop w częściowym zapowietrzeniu).
Dymi - normalne to są opary unoszącego się gorącego płynu (przy okazji smród płynu zaciągany jest do kabiny i go czujesz), wiatrak jak sie załącza to go porywa ciąg powietrza i wciąga do komory silnika i dlatego go nie widać, jak wiatrak stanie to sie unosi - fizyka.
Chłodnica z odzysku - tu tkwi problem, dokładnie przyjżyj się wszystkim połączeniom.
Weź suchy papierowy ręcznik (kup se rolkę) powycieraj wszystkie wejścia / wyjścia i zaślepiane miejsca do sucha.
Przejedź się 15km tak by auto było zagrzane, zatrzymaj pójdź na kawke lub piwo, jak silnik ostygnie - będzie letni (nie musi być zupełnie zimny) papierowymi kawałkami papierowego ręcznika powycieraj pokolei wszystkie króće chłodnicy i zaślepione miesca.
100% dokonasz odkrycia ręcznik powie Ci gdzie cieknie!!! tam gdzie ręcznik będzie chłonął płyn, masz robote!Kierownik Działu Diesla
Comment
-
nie olewaj sprawy do przyszłego weekendu, tylko za każdym razem jak będziesz podnosił maskę i dolewał płynu to wycieraj wszystkie miejsca połączeń tej chłodnicy i to zaslepione miejsce! jak tak będziesz wycierał to do przyszłego weekendu już na 100% bedziesz wiedział gdzie - w którym miejscu robi sie non stop mokre.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment