Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ogrzewanie dziwna sprawa !!!

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• ogrzewanie dziwna sprawa !!!

Witam wszystkich mam taki dziwny problem ktory wlasnie zauwazylem w mojej hani. Mianowicie chodzi o to że w czasie jazdy gdy silnik juz jest nagrzany i wlaczam ogrzewanie powietrze od strony kierowcy leci cieple powietrze a od pasazera zimne Wie ktos mzoe co to moze byc Dzieki pozdrawiam
    Last edited by Paskov; 29-01-2012, 18:02.

Od pasazera (przy drzwiach) leci zimne? Czy ze srodkowego nawiewu? Jesli ze srodkowego leci zimne to mozesz miec przestawione tam pokretlo na ominiecie nagrzewnicy.
    LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
    sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

ja mam to samo.. tylko ze od kierowcy bucha gorące na środku takie ciepłe a od pasażera zimne ;/ jak to naprawić ?? co rozebrać żeby wszędzie leciało ciepłe powietrze??

Comment

tak od pasazera leci zimne na srodku i od keirowcy i na szybe cieple a tylko od pasazera zimne

Comment

U mnie też tak jest więc wydaje mi się, że tak po prostu jest. Jak zamkniecie ten nawiew na górze to po środku będzie z obu stron ciepłe buchać.
          http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20434 <----- Moja była srebrna strzała

Comment

też mam ten problem, widocznie to chyba normalne chociaż ta sytuacja nie występuje zawsze, czasami zdarzają się dni, gdzie leci z obydwóch nawiewów cieplutkie powietrze

Comment

Problem jest dość zasadniczy. U mnie występowała taka sytuacja z ogrzewaniem nóg - na stronę kierowcy leciał ukrop a na stronę pasażera letnie. Oczywiście mówie tu o wersji japońskiej z kierownicą po drugiej stronie. Z moich "badań" zauważyłem że kanały powietrzne, mimo ich symtryczności, niesymetrycznie rozdzielają powietrze, gdyż to dmuchane przez dmuchwę trafia najpier do kanału kierowcy a resztki do kanału pasażera. Ja byłem w szcześliwej sytuacji że estetyka w tym miejscu nie jest najważniejsza i zaślepiłem filtrem z ligniny (mocno przepuszczająca powietrze - stosuje się ją w filtrach) kanał po stronie kierowcy i wyrówanłem ciśnienie na obu kanałach.

Sprawdziłem to nawet u kolegi w Integrze - dokładnie to samo. Ciśnienie powietrza jest większe w kanale od strony kierowcy niż u pasażera. W kratkach górnych takich obajwów nie zauważyłem

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
              http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
              http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

W 3D wentylacja jest nieco inna a my tu mówimy o 5D, gdzie na środkowej kratce jest przełącznik łapiący z nagrzewnicy lub nie, być może ten przełącznik już szwankuje bo w sumie nie zauważyłem różnicy między dmuchaniem, z tym że jak się ustawi na szybę i nogi to ze środka leci zimne powietrze, a jak na nogi i głowę to leci ciepłe. Moim zdaniem nie ma co grzebać bo i tak chwile podmucha i jest ciepło jak w piecu.
                http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20434 <----- Moja była srebrna strzała

Comment

niby jest ciepło.. ale ja nie lubię w zimnie siedzieć i trochę mnie to drażni ze leci zimne.. u kolegi w coupe moment się nagrzewa u mnie już troszeczkę gorzej

Comment

hb ek3 95r. mialem taki problem a rozwiazalem go zagladajac pod schowek przed pasazerem. mialem pekniety uchwyt w miejscu gdzie jest chyba filtr kabinowy. ja filtra nie mialem ale zamocowalem "ten wklad " tak ze wskoczyl w swoje miejsce i juz zimne powietrze nie wieje.

Comment

u mnie też filtra nie ma.. kupię zamontuję i zobaczę czy pomoże

Comment

Najpierw sprawdź czy masz gdzie go zamontować, bo jak nie masz klimy to czasem nie montowali, przy klimie to standard.

Comment

w mojej 5D ze wszystkich wylotów leci ciepłe powietrze. z wylotów środkowych najcieplejsze, a z bocznych po prostu ciepłe ...tylko że zasada jest taka że kratka na podszybiu musi być zamknięta bo inaczej z bocznych wylotów prawie wogóle nie dmucha ( szczególnie na 1 i 2 )
                          Civic VTi B18C4 182 HP

Comment

jest jest miejsce na filtr.. zamykałem i otwierałem kratkę przy podszybiu i bez różnicy

Comment

Working...
                            X