Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Temperatura

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

problem rozwiązany. Rada dla wszystkich mających podobny problem: wymienić czujnik/włącznik wentylatora + termostat. U mnie jak wiadomo wymiana włącznika wentylatora nie pomogła ale po wymianie termostatu wskazówka wróciła na swoje miejsce

Comment

Zamieszczone przez nemo Zobacz posta
      problem rozwiązany. Rada dla wszystkich mających podobny problem: wymienić czujnik/włącznik wentylatora + termostat. U mnie jak wiadomo wymiana włącznika wentylatora nie pomogła ale po wymianie termostatu wskazówka wróciła na swoje miejsce
      No to nie jeden a dwa problemy, lub jeden ale nie ten z wyłącznikiem.
      Termostat zaciął się praktycznie tylko na małym obiegu. Coś tam jednak przepuszczał bo wentylator z opóźnieniem ale jednak się zalączał. Silnik się grzał, podczas gdy czujnik na chłodnicy odbierał niską temperaturę i długo nie włączał wentylatora. Mógł być sprawny, tylko nie miał danych do włączenia. Ciekawe jest tylko to, że jak pisałeś padł czujnik na chłodnicy, ale temperatura wg wskaźnika była ok. Gdyby termostat poddał się z uwagi na przegrzewanie płynu to już wcześniej powinna być wyższa temperatura na wskaźniku. Ale to, że ja nie rozumiem sekwencj zdarzeń jest nieistotne. Najważniejsze, że jest OK i Ty jesteś spokojny.
      Pzdr.

Comment

Oba elementy były sprawdzane po wymontowaniu i nie działały. Co do temperatury to po wymianie czujnika temperatura nadal była wysoka a pomagało jedynie właczenie ogrzewania w aucie (co przy upałach w granicach +25 stopni było bardzo uciążliwe). Koszt na szczęście nie był wysoki a przynajmniej teraz mogę spokojnie smigac

Comment

Zamieszczone przez nemo Zobacz posta
          Oba elementy były sprawdzane po wymontowaniu i nie działały. [I]Co do temperatury to po wymianie czujnika temperatura nadal była wysoka[I]
          Wcześniej pisałeś, że temperatura przy starym czujniku oscylowała około połowy skali i to mi się nie zgadzało. To stwierdzenie nadal
          Ja rozumiałem to dosłownie: Stary czujnik chłodnicy działał - temperatura na wskaźniku około połowy. Nowy czujnik działał - temperatura na wskaźniku blisko czerwonego.
          Dlatego łączyłem wysokie wskazania tylko ze zmianami w obszarze czujnika na chłodnicy. Nie odnosiłem się do termostatu bo nie pisałeś, że był wymontowywany i stwierdzono niesprawność.
          Pzdr

Comment

Stary czujnik nie działał, i nie włączał wentylatora. Po wymontowaniu został dodatkowo sprawdzony celem potwierdzenia problemu. PO wymianie na nowy (tez przetestowany przed zainstalowaniem) wiatrak był włączany ale temperatura na wskaźniku (termometrze) była wysoka stąd mój post o rozkalibrowaniu termometru. W sobotę zdecydowałem się na sprawdzenie termostatu, który okazał się wadliwy i został wymieniony na nowy.
            Sorki, że troszkę chaotycznie pisałem.
            Pozdrawiam

Comment

Working...
            X