Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z zagrzaniem się silnika.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Problem z zagrzaniem się silnika.

Kiedy odpalam hanię i przejeżdżam 15 km wskazówka od temp cieczy nawet nie drgnie. Silnik jest nadal zimny i trudno ogrzać wnętrze kabiny. Dopiero wskazówka się dźwiga kiedy zatrzymuję się po drodze np. światła czy staję w korku, ale podczas dalszej jazdy wskazówka znów opada poniżej dwóch kresek. Narazie mamy telko lekkie przymrozki i ogólnie jest ciepło. Boję się co będzie potem np przy -5 st. Nie chcę specjalnie kręcić hani na wysokie obroty
    przy zimnym silniku żeby go nie katować. Może się mylę w tym przypadku. Może wystarczy kawałek styropianu włożyć za atrapę. Proszę o wasze rady.
    P.S. WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
    Rocznik 99 5d D14Z4 1,4 is

Wychodzi na to że termostat walnięty.Może brakować płynu chłodzącego albo układ zapowietrzony.Chociaż to raczej usterka w odwrotną strone że szybciej by się grzał.Możliwe że masz cały czas otwarty duży obieg chłodzenia nawet na zimnym silniku co powoduje długie dojście silnika do osiągnięcia optymalnej temperatury.

Comment

Termostat

Faktycznie. Nie pomyślałem że termostat też może się nie zamykać. Narazie są świeta i moja małżonka nie zgodzi się żebym w tym czasie gotował termostat w jej kuchbi Sprawdzę później czy zawór będzie wykonywał jakikolwiek ruch. a narazie to bedę jeździł bardzo ekonomicznie he he.
      Rocznik 99 5d D14Z4 1,4 is

Comment

Miałem właśnie to samo. Wymiana termostatu i jest ok. Test wykazał , że zgodnie z podejrzeniami, termostat się nie zamykał.
        Teraz i szybko się nagrzewa do temp. roboczej i ogrzewanie jest wydajniejsze.
        Pozdrowienia

Comment

A tak podczepiąjąc się pod temat, ile czasu zajmuje dojście u Was wskazówki temperatury do "właściwego" połozenia?
          U mnie trwa to ok. 5 minut. Jazda normalna, oczywiście bez kręcenia na maksa

Comment

hmm a ja mam pytanie z innej beczki ;/ a mianowicie silnik sie nagrzewa wszystko ladnie mniej wiecej w 4-6 minutek jazdy ALE! zauwazylem ostatnio ze wskazowka od temperatury olejny w ogole mi sie nie podnosi oO
            i teraz pytanie padl zegar czy czujnik jakis? oO jakies rady?

Comment

sprawdz poziom,czy nie trzeba dolewki

Comment

olej wymienialem z 6k km temu i generalnie od tej pory nawet grama mi nie wziela co jakis czas sprawdzam stan i wszystko jest OK ;/ a 'wskaznik' (zegar) temperatury padl mysle nie dalej jak tydzien temu wczesniej wszystko bylo OK ;/ dlatego nie wiem co moglo sie z tym stac ;/

Comment

Zamieszczone przez krs1980 Zobacz posta
                  A tak podczepiąjąc się pod temat, ile czasu zajmuje dojście u Was wskazówki temperatury do "właściwego" połozenia?
                  U mnie trwa to ok. 5 minut. Jazda normalna, oczywiście bez kręcenia na maksa
                  Teraz po wymianie termostatu nagrzewa się 3-4 minuty.
                  Ciekaw jestem jak teraz spalanie. Po tankowaniu dam znać.
                  Pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez andy020 Zobacz posta
                    olej wymienialem z 6k km temu i generalnie od tej pory nawet grama mi nie wziela co jakis czas sprawdzam stan i wszystko jest OK ;/ a 'wskaznik' (zegar) temperatury padl mysle nie dalej jak tydzien temu wczesniej wszystko bylo OK ;/ dlatego nie wiem co moglo sie z tym stac ;/
                    "Samurajowi" chodziło raczej o płyn chłodniczy, a nie olej. ( tak podejrzewam)
                    Wskażnik na zegarach informuje o temperaturze płynu chłodniczego ,a nie oleju.
                    Pozdrawiam
                    Last edited by arek; 29-12-2008, 15:53.

Comment

wymień termostat na nowy lub używany i na100% będzie dobrze

Comment

Żadnych używanych! Nowy to koszt 30-40zł.

Comment

Zamieszczone przez krs1980 Zobacz posta
                          Żadnych używanych! Nowy to koszt 30-40zł.
                          popieram w 100%. Tylko nowy !!!!! Koszt oryginalnego w ASO ok 60 zł.
                          Ale może być i zamiennik . Najważniejsze żeby temperatura otwarcia = 78 st.C
                          Pozdrawiam

Comment

moze bbyc też wiekrza temp.dogrzeje sie

Comment

Pewnie ,że moze być wieksza. Ale osobiście uważam ,że jak japońcy napiszą na oryginale 78 stopni to należy się tego trzymać kupując zamiennik.

Comment

Working...
                              X