Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bulgotanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• bulgotanie

cześć
    sprawa tego typu - jak jest zimny silnik i dodaje gazu, to z silnika słychać takie jakby bulgotanie. Jak samochód schodzi z obrotów i działa na wolnych, dzwięku nie ma. jak dodam gazu, bulgotanie słychac. ale jak się silnik nagrzeje, to dźwięk ten znika.

Miałem tak w zeszłą zimę, w okresie letnim nie było tego odgłosu, a teraz jak zaczyna się zima to problem powraca.

Mam benzyniaka 1.4.

jakies pomysły?

bulgotanie cieczy ? czy bulgotanie jakby brzmienie silnika ?
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      bulgotanie cieczy ? czy bulgotanie jakby brzmienie silnika ?
      Dla mnie brzmi to jak bulgotanie wody, ale czy to dźwięk bardziej cieczy, czy bardziej silnika to nie potrafię powiedzieć

Comment

no właśnie takie sprawy są najgorsze (najtrudniejsze) do roztrzygnięcia samo słowo "bulgotanie" ...już sugeruje coś z cieczą, i ... teraz tego nie slysze czy to odgłos cieczy czy specyficzna praca silnika dopóki sie nie zagrzeje.
        Trudna sprawa.
        Może coś pomocniczego jak sprawy które robiłeś ostatnio ?
        np. wymiana płynu chłodniczego, wymiana i poziom oleju, itd.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

miałem zmienianą uszczelkę pod głowicą w lipcu, oczywiście także płyn chlodniczy i olej, ale nie sądzę aby miał to jakieś większe znaczenie, bo bulgotanie było juz rok temu w zimie.
          co ciekawe, słychać je tylko podczas odpalania na zimnym silniku, potem już nie.

Comment

Oo mam to samo..i w silniku D14 i teraz od czasu do czasu na zimnym silniku też w D16..nie mam pojęcia co to jest..właśnie rano po odpaleniu od razu jak się doda gazu to coś bulgocze, mi się wydaje że to tak jakby olej w silniku..ale nie wiem sam..nie martwię się tym, bo nic się nie dzieję, wszystko w normie..więc może coś musi się rozgrzać przez chwilę i nie wydaje takich dźwięków..
            Mój szarak

Comment

trudno powiedzieć, po takich opisach może się ktoś znajdzie kto rozpoznał temai i coś napisze w każdym razie pewnik jest jeden D14 czy 16 - to nie silnik V6 ...bo na początku to mi na myśl przychodziło
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Hehe, no niestety nie V6..własnie ciężko coś takiego opisać..tym bardziej że to tylko czasami tak się zdarza..i weź to wytłumacz albo jeszcze lepiej, pokaż
                Mój szarak

Comment

Mam D14 Ciekawe czy jest więcej użytkowników z takimi objawami?

Comment

ka mam cos podobnego tylko ze rano jak pierwszy raz zapalam samochod

Comment

Zamieszczone przez Paskov Zobacz posta
                      ka mam cos podobnego tylko ze rano jak pierwszy raz zapalam samochod
                      No właśnie tak jest...rano po odpaleniu samochodu..i to trwa moment dosłownie, i już nie bulgocze..może jakieś płyny się przelewają, bulgotają rozruch silnika..ciśnienie i te sprawy..
                      Mój szarak

Comment

Ogólnie układ chłodzenia jest systemem zamkniętym i w idealnym przypadku nie powinno być tam powietrza. Wg mnie bulgotanie lub odgłos przelewania to gdzieś zadekowane powietrze (jakieś kolanko lub element na górze systemu). Jedynym miejscem gdzie powinno występować powietrze w układzie chłodzenia to zbiorniczek wyrównawczy który w razie potrzeby podaje płyn albo odbiera powietrze które gdzieś tam jest w ukłądzie chłodzenia. Jakby silnik dawał szum cieszy (coś ala praca wspomagania kierownicy) to ok ale bulgotanie musi być jakoś powiązane z powietrzem bo ciecz nie może bulgotać w innej cieczy . Ja bym polecał sprawdzić czy na pewno ukłąd jest porządnie odpowietrzony.

Tak jeszcze myślę. Kiedyś bardzo dawno temu mój dziadek zalał auto mieszanką glikolu z wodą (o ile pamiętam stosunek 1:1) a że glikol był oszukany więc w układzie było więcej wody niż glikolu i efekt był podobny, woda się grzała i bulgotała od czasu do czasu ale czy to był na początku? nie wiem.

Jeszcze jedna myśl przyszła mi do głowy (sorry za burzę móżgów). W lecie efekt nie występuje. Dlaczego? Bo jest ciepło. A w zimie temepratura bloku silnika spada i wszsytkie płyny w środku się oziębiają i powoli "kostnieją" czyli nie są zamrożone ale zaczynają bardzo powoli przypominać żel a nie płyn. Może właśnie dlatego taki odgłos słychać bo płyny z większym trudem się zaczynają poruszać (olej i płyn chłodniczy). Jeśli dodać że płyn chłodniczy został wymieszany z wodą to próg zamarzania jest zanacznie bliżej ustawiony niż gdyby był zalany czystym glikolem. Tak samo ma się sprawa z olejem. Olej opada na dno miski olejowej i po rozruchu jest zimny jak cholera więc jego poruszenie wymaga sporej siły od silnika i to może (możliwe nie wiem) też dawać odgłos bulgotania. Choć z drugiej strony wszyscy leją 10W albo 5W a te oleje spokojnie mogły by pracować na dalekiej północy. To są wszystko domysły, ale może na zasadzie burzy mózgów coś się wykoncypuje.

Ja sam mam teraz u siebie około -5st i odłos nie występuje (może inny silnik ale znowu nie tak bardzo różny) tyle że ja mam zalany 5w40 (100% syntetyk) a do układu zalany nie mieszany płyn castrola (tak radzili w serwisie). Tyle że na odpowietrzanie zeszło mi około tygodnia :P
                        Last edited by Lord_Nikkon; 01-12-2011, 06:35.

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
                        http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
                        http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

Trzecia burza mózgu mi pasuje ;D Tak to wygląda właśnie.U mnie układ się sam odpowietrza robiliśmy to kilka razy z Przemem przy wymianie płynu i płukaniu całego układu chłodzenia, więc jest ok.
                          Mój szarak

Comment

No wiesz ja to pisałem na zasadzie właśnie burzy mózgów. Wydaje mi się że to może być przyczyną, ale nie dam się za to pokroić. Odpowietrzanie układu to relatywnie wredna robota i tak naprawdę nigdy tego nie zrobisz do końca, bo brakuje odpowietrznika który powinien być umieszczony w najwyższym miejscu całego systemu. Myślę że można zaszaleć i spróbować wlać odrobinę glikolu (bez mieszanki, taki wcześniej lałeś) obniżysz temperaturę zamarzania i może coś to pomoże (relatywnie zaszkodzić nie zaszkodzi). Olejem się nie martwie bo o ile cię już znam to na pewno oleju do frytek nie wlewasz .

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
                            http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
                            http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

Heh no nie wlewam ;D A jak już to tylko dwa razy użyty ;P To pewnie to co napisałeś o tej temperaturze..to wszystko jest troszkę zmarźnięte, i zaraz po odpaleniu musi się tam pobulgotać..np..dziś ani przedwczoraj nic takiego nie słyszałem..musi być mróz
                              Mój szarak

Comment

Working...
                              X