Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysoka temperatura

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wysoka temperatura

Witam
    Miesiąc temu założyłem gaz do hondy,teraz jakos silnik w czasie jazdy tak 30 km i przy normalnej jezdzie pracuje na wysokiej temperaturze, bardzo blisko czerwonego miejsca na skali i tak centymetr w jedną lub drugą stronę.
    Dodam jeszcze że płyn jest i pokazuje na zimnym silniku w naczynku między min a max.
    Wentylator chyba chodzi bo ta wskazówka chodzi inaczej by się zagotowało.
    Na benzynie tego problemu nie było.
    Czy tak powinno być ,przecież nie stoję w korku tylko jadę.
    Kiedy postawie w garażu czuć swąd przegrzania.
    W którym miejscu powinna pokazywac wskazówka prawidłowo i przy jakiej temperaturze załącza się wentylator a przy jakiej wyłącza [gdzie mniej więcej na skali].
    Proszę o odpowiedz na mój post

Kiedy zatrzymałeś się przed garażem to wentylator faktycznie się kręcił? U mnie wentylator się załącza gdzieś nieco ponad połowę skali. Być może czujnik temperatury masz uszkodzony i nie załącza wentylatora. Możesz wentylator sprawdzić podając mu napięcie prosto z akumulatora i zobaczysz czy silnik wentylatora działa. Druga sprawa to może być termostat który nie otwiera do końca. To jest częstsza przypadłość i raczej bym obstawiał na niego. Wentylator powinien się załączyć przy temperaturze +- 78 st
    Last edited by Popciu; 09-07-2011, 20:45. Powód: Jeszcze parę słów.
    Rocznik 99 5d D14Z4 1,4 is

Comment

Witam
      Zrobiłem test
      1.przejechałem około 10km wskazówka3/4 skali i rosnie ,wentylator się nie załącza .Jak włączę ogrzewanie wskazówka opada ,wyłączę rośnie.
      2.Wyłączyłem silnik temperatura na skali powyżej 3/4,wentylator nie chodzi,węże od chłodnicy górny gorący ,dolny letni [ciepły]
      3.wycieków brak,naczynko na zimnym silniku miedzy max a min.
      4.Bezpiecznik od wentylatora pod maską nie przepalony

Comment

5.Wentylator chodzi jak podłącze pod akumulator

Comment

Skoro dolny wąż nie był gorący jak górny to trzeba wymienić termostat bo chyba nie otwiera. Jeżeli to nie pomoże to będzie uszkodzony wyłącznik termiczny wentylatora. Jest on wkręcony w obudowę termostatu. Włącza on wentylator gdy chłodnica jest cała gorąca.

Comment

wentylator załącza się ale przy koncu skali chodzi trochę i wyłącza się.
            Zrobiłem reset kompa i trochę jest niżej ,wskazówka 3/4 skali,za to praca i moc silnika rewelacja na gazie [duże zmiany po resecie]

Comment

No proszę. Nie spodziewałbym się. 3/4 skali to trochę dużo. Jeszcze bym sprawdził ten termostat czy czasem nie otwiera do końca. Wyjęcie go nie jest skomplikowane tak samo jak jego sprawdzenie.

Comment

Working...
              X