Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zapowietrzony układ chłodzenia (1.4iS 5d)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zapowietrzony układ chłodzenia (1.4iS 5d)

Witam,

W ostatni weekend miałem do zrobienia dłuższą trasę (ok 350km). Za Piotrkowem złapał mnie korek i zacząłem obserwować, że stojąc w miejscu temperatura silnika dość gwałtownie rośnie (strzałka szybowała szybko w górę), natomiast po ruszeniu spadała do połowy skali (normalnie jest trochę poniżej połowy). Po zjeździe na parking i ostudzeniu silnika okazało się, że zbiornik wyrównawczy jest pełny (prawie pod korek). Odkręciłem korek od chłodnicy - tam również pełno. Odpaliłem autko, płyn w chłodnicy trochę się cofnął i po chwili zaczęło bulgotać powietrze i poziom płynu zaczął rosnąć aż zaczął się wylewać - wtedy zgasiłem silnik i pozakręcałem korki. Dalsza część trasy jak i powrót nie sprawiały problemów. I teraz mam do Was pytanie
    - czy był to typowy objaw zapowietrzonego układu chłodzenia
    - czy czynności podjęte były prawidłowe, a jeśli nie to jak powinno wyglądać odpowietrzanie układu chłodzenia
    - co mogło być przyczyną zapowietrzenia? Dodam, że do momentu zakorkowania się trasy jechałem dość szybko i Hanka była kręcona na poziomie 3500-4200 obrotów.

Jeśli temat się powtarza to przepraszam, nie znalazłem podobnego.

Ja dziś z nudów zobaczyłem sobie pod maskę i zauważyłem że poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym jest ponad max nie wiem dlaczego tak się stało temperatura podczas postoju nie rośnie może wysiadł ci wentylator chłodnicy sprawdź bezpieczniki.

Comment

Wentylator chłodnicy się załączał, natomiast nie był w stanie zbić temperatury (brak wystarczającej ilości płynu w obiegu).

Comment

A jak gazujesz to nie leca Ci babelki w wyrownawczym? Sprawdz to, bo to moze byc objaw UPG.
        LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
        sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Sprawdzę. Co to jest UPG?

Comment

Zamieszczone przez SoR Zobacz posta
            Sprawdzę. Co to jest UPG?
            uszczelka pod głowicą
            LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
            sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Bąbelki nie lecą. Od tamtego momentu temperatura jest ok, byćmoże po sprawdzeniu stanu płynów przed wyjazdem którys korek był niedokręcony i układ chłodzenia nie miał odpowiedniego ciśnienia.

Comment

Working...
              X