Witam temat moze juz poruszany na forum lecz nie moglem znalezc wiec pisze. Jestem posiadaczem hondy 1.4 aerrodeck 99 i tak sie zlozylo ze nie mam klimatyzacji mysle nad montazem tylko nie wiem czy warto czy sie oplaca itp. Jakbyscie mogli to doradzcie aha i jeszcze jedno co myslicie o webasto i instalacji tego do samochodu Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klima czy warto?
Collapse
X
-
-
Kazdy powie ci co innego, ja szukalem auta z klima.
Od czasu jak kupilem autko jeszcze klimy nie nabijalem ani razu. Ekspoatowanie z glowa? Wiadomo ze nie wlacza sie na krotkich odcinkach, ze w zimie tez trzeba wlaczac na pol godzinki co miesiac itp.
No i mozna sie niezle przeziebic albo stawy doprowadzic do marnego stanu... Wiadomo ze z zimnego w gorace sie nie wychodzi, ze na rece sie nie puszcza strumienia lodowatego powietrza itd.
Spalanie wieksze? pol litra na 100 - 2zl za 100 kilometrow luksusowej jazdy? Oplacalne
Ale:
Wygoda jazdy gdy w samochodzie jest chlodno.
Nie trzeba otwierac okien (mozna spokojnie posluchac muzyki nie gwizdu powietrza)
W deszczowe pory bardzo szybko za pomoca klimy odparowuja szyby.
Ogolnie to nie wyobrazam sobie w dzisiejszych czasach samochodu bez klimatyzacji.
A webasto? Jak ci w zimie zimno zaraz po wejsciu do samochodu to jest to dobre rozwiazanie, albo jak dlugo siedzisz w samochodie na postoju... O tym wynalazku mam odwrotne zdanie - duzy koszt ale malo zastosowan. Webasta przeznaczone sa raczej do tirow (w nowych modelach montowane fabrycznie).Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.
Comment
-
ja bym chyba nie zakładam to może sporo przedrożyc
ale auta bez klimy sobie nie wyobrażam jazda latem bez klimy to meczarnia zwłaszcza w trasie i w mieście
mam auto 2 lata i jeszcze tam nie zaglądalem wiec nie wiem o jakie dodatkowe koszta ci chodzi
spalanie nie zauważyłem żeby wzrastało ale nie jeżdże na klimie cały czas tylko wtedy jak jest taka potrzeba latem pali mi 5.4/100
w trasie z klimą + 4 os dorosłe + załadowany na maxa bagażnik 4,6 /100 (płynna jazda ale nie na autostradzie:-) )
Comment
-
Jakiś czas temu czytałem w artykułach Auto Świata i Motoru, że montaż klimy waha się od 2000zł w górę, a dobre Webasto od 4000zł w górę. Co do spalania na klimie to im wolniej jedziemy tym bardziej zauważalny jest wzrost spalania, na trasie lepiej puścić klimę niż otwierać okno, mniejsze opory powietrza, ponieważ klima na stały pobór prądu no i niutonometrów z silnika :P jak dla mnie montaż klimy się opłaca.http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20434 <----- Moja była srebrna strzała
Comment
-
Wszystko zależy gdzie poszukasz części. Zawsze możesz napisać do zaprzyjaźnionego Ralfa i on Ci dokładnie powie co Ci będzie potrzebne i za ileMoim zdaniem klima jest niezbędna, a nawet jak spali z litr więcej to można wybaczyć
W przypadku klimy chodzi o komfort i bezpieczeństwo.
Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...
Comment
-
Gościu ma do sprzedania klimę masz namiar może się dogadacie https://www.civicklub.pl/fi/__vbb/sh...na-klima-VIgen
Comment
Comment