Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Układ chłodzenia

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Układ chłodzenia

Wczoraj wymieniałem płyn w układzie chłodzenia. Mam Honde z 96r 1.6 5D. Nie wiem czy tylko u mnie ale mam zbiornik wyrównawczy z dochodzącym do niego tylko jednym wężykiem (lekkie zdziwienie znajomych których pytałem o ten problem). Problem jest następujący: opróżniłem zbiornik, nalałem nowego płynu według opisu w książce "Sam naprawiam .." do króćca w chłodnicy, odpaliłem silnik aby się nagrzał i odpowietrzył. Ale już wtedy nic nie przybyło w zbiorniku wyrównawczym. Temperatura nawet po dłuższej jeździe na stałym poziomie. Ogrzewanie chodzi dobrze. Tylko nadal nie ma płynu w zbiorniku. Nie wiem czy osobno nalać tam płynu ? Jak działa ten układ z tylko jednym wężykiem? Z góry dziękuje za odpowiedź i przepraszam jeśli są to głupie pytania ale jestem początkujący w tej dziedzinie.

oprócz wymiany płynu w chłodnicy, bloku... powinieneś zalać świeży płyn także do tego zbiorniczka do kreski max...
    podczas jazdy ciecz chłodząca nagrzewa się, przybierając tym samym na objętości. nadmiar przepływa wówczas do zbiorniczka wyrównawczego (zauważ, ze pojemnik ten ma dosyć sporą rezerwę)...
    z kolei kiedy silnik stygnie, płyn chłodniczy traci na objętości i wtedy ten z naczynka wyrównawczego zasysany jest jednym i tym samym wężykiem z powrotem do całego obiegu...
    cykl się powtarza...
    Last edited by ferdii; 03-12-2008, 22:39.
    żaba, 1.3 16v 1993

Comment

dolej sobie plynu do zbiorniczka na razie tak z 1cm nad min i obserwój jak znów na zimnym bedzie malo to dolej (tylko rób to na zimnym)

Comment

Working...
      X