Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klimatyzacja zimą

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Klimatyzacja zimą

Ostatnio czytałem, że dobrze jest czasami włączyć klimę od czasu do czasu nawet jak jest na dworze cholernie zimno. I teraz kwestia jest taka, że ja klimy nie używałem od dobrych dwóch miesięcy. Zastanawiam się czy po takim czasie jak na dworze jest mróz włączyć klimę żeby układ się przesmarował, czy odczekać do odwilży. To moje pierwsze auto z klimą i nie mam pojęcia jak obsługiwać klimę zimą. Czy coś może się stać po dwóch miechach przestoju klimy? Jak wy użytkujecie klimę podczas mrozów?
    Pozdrawiam
    Moja hondzinka D14Z2 - http://www.civicforum.pl/showthread....eta+Konia+Wozi

Przy temperaturze niższej od 5 stopni C klima Ci się nawet nie załączy. Więc trzeba czekać na odwilż
    Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
    Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

ja tam klime puszczam nawet zimą, bo szybki wtedy tak nie parują

Comment

Fajnie że nie parują Tylko termostat wyłącza klimę poniżej około 5 stopni Celsjusza
        Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

hmm... to w takim razie mam pytanie: czemu szybciej mi odparowują szyby gdy mam załączoną (teoretycznie) klimę, niż mając tylko włączony nawiew samego ciepłego powietrza? w dodatku w mojej wersji "wyposażenia" nie ma filtra kabinowego

Comment

A słychać jak się sprężarka włącza i widać opadające przy tym obroty?
            Poniżej 4 do 7 stopni (tak jest ustawiony termostat) klima nie powinna się załączyć.

Comment

Z tego co mi się wydaje chłodzenie co prawda nie działa w tym zakresie o którym mówisz, ale sprężarka do klimy się włącza. Ja próbowałem włączyć przy -5 i normalnie mi zaskoczyła. Wyłączyłem ją minucie, co nie zmienia faktu, że się układ się włączył i obroty skoczyły normalnie. Kwestia jest taka, że klima służy też często do osuszania i działa przy ogrzewaniu, a nie tylko podczas chłodzenia auta.

PS. Domanoid - chyba chodziło Ci o to, że jak się sprężarka włącza to wzrastają obroty(?)

Comment

Przestudiowałem bardzo uważnie schematy dot. A/C i stwierdzam że do teraz byłem w błędzie. Termostat A/C jest odpowiedzialny tylko za wentylator skraplacza (a umieszczony jest na parowniku). Gdy klima jest włączona sterowanie sprężarką odbywa się poprzez komputer, który korzysta z tylko jednego czujnika jakim jest ciśnieniomierz... A na ciśnienie zmiana temperatury nie ma ogromnego wpływu.

Biję się w pierś i przepraszam za wprowadzanie w błąd! Przy ujemnych temperaturach klima też działa

PS. Dobrze czasami natrafić na taki temat i znaleźć swój błąd :E

Comment

Spoko, masz piwo i ochłoń, przyznanie się do błędu to ważna rzecz . A teraz jeszcze pytanie - skoro klima nie była używana przez dłużysz czas to czy można bez oporów ją zacząć uzywać przy mocnym mrozie? Jak już się skapnąłem, że układ powinien być nasmarowany to chciałbym, że to sobie teraz pochodziło. Można to zrobić bez obaw?

Comment

Tak, ale najlepiej nie na 5 minutek w mieście tylko na jakimś dłuższym przejeździe na pół godzinki załącz

Comment

Domanoid - rozwiałeś moje wątpliwości do końca

Comment

Witam wszystkich użytkowników i posiadaczy pojazdów ze znaczkiem "H"
                        W sumie kontynuując temat przypominają mi się słowa poprzedniego właściciela Hanki Civic '97 6gen 75KM aby nie próbować włączać klimatyzacji i jednocześnie ogrzewania bo może się spieprzyć. Pytanko jest następujące - Ile w tym prawdy? Przecież są autka, które mają automatyczną klimatyzację i w zimie włącza się przecież ogrzewanie. Więc o co tu chodzi? Jest to mój pierwszy samochód z klimą więc wole zapytać tęższych głów Może i pytanko trywalne ale miło by było jakby ktoś coś skrobnął na ten temat. Z góry THX

Comment

Bzdura. Normalnie można grzać auto z włączoną klimą. Dzięki takiemu czemuś można sobie szybko odparować szyby itp.

Comment

Witam.
                            Chciałbym odświeżyć temat, bo mam problem i nie chcę zakładać nowego tematu. Otóż dzisiaj przy - 7 st C chciałem załączyć klimę. Naciskam przycisk i nic. Silnik wentylatora skraplacza się nie kręci. Sprzęgło nie złapało sprężarki urządzenia klimatyzacyjnego. No i nie wiem czy to wina mojego częstego naciskania przycisku A/C żeby usłyszeć sprężarkę czy to wina temperatury otoczenia. Nie zwróciłem uwagi czy przy pierwszych naciśnięciach włącznika klimy obroty silnika malały, bo teraz nic się nie dzieje.
                            Rocznik 99 5d D14Z4 1,4 is

Comment

to wina temperatury na zewnatrz tez tak mam w innym aucie teraz

Comment

Working...
                              X