Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z płynem chłodniczym

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Problem z płynem chłodniczym

Witam.

Od niedawna mam problem z poziomem płynu chłodniczego. Jak silnik jest zimny w zbiorniczku nie ma płynu. Pod korkiem w chłodnicy ledwo coś tam widać. Po rozgrzaniu silnika ( osiąga temp pracy ) płyn znajduje się w odpowiedniej ilości w chłodnicy lecz w zbiorniczku nadal pustki lub ledwo dno się macza. Podczas dłuższej jazdy zobaczyłem że płynu w zbiorniczku nagle zrobiło się ful, lecz momentalnie poziom opadł i zbiorniczek znowu stał się pusty. Wentylator działa normalnie, poprawnie.
    Z kolei jak wleję płynu do chłodnicy i w zbiorniczku ustawie poziom pomiędzy min a max to po rozgrzaniu się silnika zaczyna wychlapywać płyn korkiem ze zbiorniczka wyrównawczego.

Moja pytanie brzmi dlaczego tak się dzieje? Na chwilę obecna tak jeżdżę bez płynu w zbiorniczku, a w chłodnicy z wyżej opisanym poziomem.
    Ktoś mi podpowie co to może być i jak to rozwiązać.? Bo do normalnych to chyba nie należy.

Moja Honda to 1,4 is 90 KM przebieg 179 tyś rok 1999 MB27

Czekam na podpowiedzi.

W pierwszej kolejności wymień korek chłodnicy, może nie utrzymywać ciśnienia 1.1 bar i płyn po rozgrzaniu "ucieka" do zbiorniczka w nadmiernej ilości.
    Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

No zakupiłem dziś oryginalny korek HKT C-11 1.1 bar
      Zachwilkę pójde i założe uzupełnie płyn odpowietrze i zobaczymy co się będzie działo dalej.

Dolałem w sumie około 0,7 L do całego układu. Odpaliłem odczekałem aż wentylator się 2 razy załączy ogrzewanie na max bez nawiewu. Płynu nie ubyło. No to sie przejechałem jakieś 3 km mocno nie ciskając 3 prawie 4 tyś obrotów. Po powrocie patrze poziom bez zmian. Wszedzie sucho. Czyli narazie nie wyrzuciło płynu. Teraz sobie stygnie a rano zobaczę jaki jest poziom.

Wymiana korka pomogła. Poziom się utrzymuje płynu nie wyrzuca na zewnątrz. Silnik się nie przegrzewa jest ok. Dziękuję.
      Last edited by Gość; 31-07-2010, 18:00.

Comment

Working...
      X