Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy czas napełnić klimatyzację?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czy czas napełnić klimatyzację?

Witam.
    Zastanawiam się czy moja klimatyzacja pracuje jak trzeba.
    Samochód stoi 8h na słońcu i gdy do niego wsiadam mam temperaturę 50 stopni. Włączam klimatyzację ustawioną max na zimne powietrze, prędkość wiatraka nawiewu na 1 lub 2. Po przejechaniu 25 - 35 km mam temperaturę około 30 stopni. Nigdy nie udało mi się w ciepły letni dzień zbić temperaturę poniżej 30 stopni.
    Czy to oznacza że klima słabo chłodzi i czas ją "napełnić"?
    Last edited by kost; 06-07-2010, 09:14.

Włączasz razem z klimą obieg wewnętrzny oraz wyłączasz nawiew bezpośrednio z zewnątrz (w 5d ten przełącznik między środkowymi kratkami)? Jeśli tak i dalej masz taką wysoką temp. to niestety klima nie chłodzi jak powinna.
    Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
    Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

Mam wyłączony obieg wewnętrzny. Zobaczę jeszcze jak jest na zamkniętym (wewnętrznym) obiegu powietrza i jutro dam znać.

Sprawdziłem za zamkniętym obiegu i na odcinku 27km temperatura spadła z 55 od 35 stopni. Dodam że mam skórzaną tapicerkę jeśli to ma jakieś znaczenie.
      Last edited by kost; 01-07-2010, 15:40.

Comment

Niestety nie napisze do ilu stopni spada mi temperatura - bo w moim civicu nie mam termometra. Ale z tego co zauważyłem to u moim civicu 1.4 98r. 3D (też skóra), Już po paru sekundach od włączenia - da się czuć przyjemny chłodek lecący z nawiewów, a po kilku kilomatrach (zamknięty obieg i szyby oczywiście) jestem w stanie (nawet w b. upalny dzień) - zrobić sobie chłodne wnętrze. Więc jeśli u Ciebie tak to nie działa - to na 99% problem z klimą/napełnieniem. Pozdrawaim.

Comment

kwestia zasadnicza jak szybko pokonujesz te 35km. Jeśli autko stoi na słońcu to musi minąć trochę czasu zanim się schłodzi bo nagrzane wnętrze długo "oddaje" ciepło.
          Najlepiej to przyłóż sobie termometr do kratki i sprawdź jaką temperaturę ma powietrze wychodzące z klimy. Jeśli będzie poniżej 10stopni to klimę masz sprawną.

Comment

Working...
          X