Witam. Nie wiedziałem do jakiego działu to dac ale mysle , ze to jest odpowedni. A wiec dreczy mnie jak to wyglada z kompresorami? Chce wyciagnac jak najwiecej ze swojego 1.4 , i zastanawiam sie nad takim doladowaniem tylko nie wiem jak sie za to zabrac? Co jest potrzebne? A przede wszytsktim jakie sa tego koszta?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kompresor
Collapse
X
-
Jeśli chcesz się bawić w wyciąganie jak najwięcej z 1.4... Nie opłaca się, po dłuższym namyśle każdy robi swapa.
Rozbudowa istniejacego silnika
- turbo - 5000-20000 zł - efekt + 30-100% mocy wyjsciowej
- kompresor - 3500-10000zł - efekt +20-70% mocy wyjsciowej
- nitro - 1000-4000 zł - efekt +50KM w paru strzałach
Pierwsza wersja SWAP - silnik+kolektory+skrzynia biegow+komputer z wiazka
-swap na d16 - 2500-5000 zł - efekt 130 KM
-swap na 16a - 5000-7000 zł - efekt 150-160 KM
-swap na h22a - 8000-10000 zł - efekt 190-220 KM
Warto sie wiec zastanowić nad wartościami cena/efekt
- posiadacze d13 - swap - z tym silnikiem nie ma sensu grzebać
- posiadacze d14/d15 - w zaleznosci od portwela swap / rozbudowa
- posiadacze d16a6/y7 - ze wzgeldu na pojemnosc chyba najoplacalnie jest zrobic wymiane glowicy ewentualne przegrzebanie auta
- wszyscy szybsi H3M - chyba tylko turbo/kompresor, ewentualnie swap na jakiegos potworka w stylu b18c5, h22a, k20aPozdrawiam wszystkich cieplutko!
Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.
-
Zamieszczone przez BanzaiTemat powstał na prośbę Tomo i może być pomocny dla innych chcących dłubać sobie d14 w przyszłości. Cały opis oparty jest o moje 3 letnie doświadczenia z silnikiem d14a4 w Hondzie Civic 3d z 98r.
Opis podzielony jest na sekcje, w jakiej kolejności były dokonywane przeróbki:
Wydech:
1. Kolektor wydechowy.
Wybór padł na kolektor 4-1 wchodzący do seryjnego downpipe'a. Nie było sensu w tak małym silniku rozdzielać kolektor na 4-2-1 i ciągnąć go aż do katalizatora na podwójnej rurze, ponieważ efekt byłby praktycznie żaden, a koszt o połowę większy. Podstawą było jednak to, aby w kolektorze zastosować jak najdłuższe rury wychodzące z flanszy, by spaliny opuszczające głowicę nie waliły w ścianę powstałą na skutek zbyt szybko opadających rur kolektora. Kolektor znacznie wyciszył cały wydech.
2. Katalizator, strumienica naddźwiękowa.
Na początku usunięty został katalizator, a w jego miejsce została założona strumienica naddźwiękowa. Rozwiązanie to poprawiło znacznie reakcję na pedał gazu, jednak zmniejszyło dynamikę na niskich obrotach. Po 1,5 roku założony został ponownie seryjny katalizator, ponieważ denerwował mnie już ogromny hałas.
3. B-pipe, tłumik końcowy.
Seria. Po wypaleniu się serii zastosowałem zamiennik o średnicy 45mm. Wkładanie do d14 wydechu o średnicy 50mm nie jest dobrym pomysłem, bo jest to zdecydowanie za dużo dla tego silnika.
Tłumik końcowy to przelot z Tomaracing.
Silnik:
1. Kolektor dolotowy, przepustnica.
Wnętrze kolektora dolotowego zostało obrobione w ten sposób, że przypomina ono gwint. Powoduje to zawirowanie powietrza, które wpadając do silnika szybciej łączy się z paliwem i daje efektywniejsze spalanie. Przepustnica została delikatnie obrobiona na ściankach, talerzyk pozostał seryjny.
2. Dolot (wkładka KN, dolot z komorą rozprężną).
Seryjny dolot na wkładce ma taką zaletę, że zawsze dostarcza silnikowi chłodne powietrze. Nie nagrzewa się, nie jest tak uzależniony od warunków atmosferycznych. Puszka umieszczona tuż nad przepustnicą daje naprawde dobrą reakcję na gaz. Dodatkowej mocy we wkładce szukać nie należy bo jej nie ma.
Dolot z komorą rozprężną holenderskiej firmy Dynamic daje w tym silniku niesamowitą wręcz reakcję na gaz. Żadna z przeróbek w tym silniku nie dała takiej dynamiki na niskich obrotach (+ 10Nm w przedziale 2500-3500) jak ten dolot. Polecam - jest świetny, choć zdecydowanie bardziej lubiący chłodne warunki pogodowe od seryjnego rozwiązania. Zysk mocy to ok. 9KM w całym przedziale obrotów. Jego obecnym posiadaczem jest Onethu :wink: .
3. Głowica.
Obróbka głowicy polegała m.in. na powiększeniu gniazd zaworowych i dorobieniu do nich na zamówienie większych, lżejszych zaworów o płaskich denkach zwiększających stopień sprężania. Wyprofilowano kanały. Pasowane były także kolektory, aby na wejściu i wyjściu z głowicy nie było uskoków i stopni. Głowica została splanowana 0,8 mm. Wszystko złożone zostało na nowych uszczelkach, świecach itp.
W tym momencie samochód miał 118KM i 135Nm.
4. Elektronika.
Do silnika podpięty został moduł PowerTec w Zastecu i tam wystrojony.
Na vtech'owskich hamowniach samochód miał w tym momencie 122KM i 150Nm.
Koszty:
Cały wydech - 1600.
Dolot Dynamic - 950.
Obróbka (głowica, zawory, kol.dolotowy, przepustnica) - 3500.
Elektronika - 1100.
Dla chcących dłubać ten silnik:
Z częściami jest problem. Wszystko trzeba kombinować, dorabiać i załatwiać, a także stosować uniwersalne patenty. Wałka rozrządu nie znajdziecie, chyba że chcecie dorobić w Polsce czego nie polecam ze względu na niską jakość.
Ten silnik nigdy nie będzie potworem i jak chcecie zjadać b16 na śniadanie to zapomnijcie. Jednak przy krętych, technicznych próbach sportowych powalczycie z powodzeniem nawet z D16 z vtec'iem.
OGROMNĄ ZALETĄ TEGO SILNIKA JEST JEGO BEZAWARYJNOŚĆ - po zwiększeniu mocy o ponad 33% silnik nadal jest tak samo bezawaryjny jak był w serii!!! Spalanie w mieście spadło z 9,2 na 8,3 litra.
Ten silnik nie jest tak słaby jak opinia o nim. To co zabija w nim osiągi to absolutnie kretyńsko zestopniowana skrzynia biegów. 3, 4 i 5 są tak długie że chce się płakać. Jechałem tym samochodem 212 km/h i na 5 miałem 4900rpm :shock: . Skandal! Oczywiście krótsze przełożenie główne nie jest dostępne - dorabianie... Lekkie koło zamachowe powinno tu załatwić jednak trochę sprawę (na szczęście są w sprzedaży).
To chyba tyle. Mam nadzieję że trochę pomogłem i rozjaśniłem. Pozdro :wink:
Za 7 tysi możesz mieć dobrego swapa, razem z hamulcami... Dlatego też nie warto się bawić w rozbudowę 1.4.Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.
Comment
-
ciekawy artykul ale uwazam ze inwestowanie jakichs wiekszych pieniedzy w ten silnik to strata pieniedzy, lepiej dorzucic te pieniadze i szukac jakiegos vtecaMoja Honda Civic - może doradzisz co zmienic ? ;>
http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=17875
Comment
-
Zamieszczone przez m i C h a L e K Zobacz postaale jezdzic dlubnientym 1.4 tez frajda, satysfakcjal.
jak bym mial 10 tys zl ktore moge wydac tylko na hanke to bym zadzialal
ale bogaczem nie jestem przynajmniej narazie
Moja Honda Civic - może doradzisz co zmienic ? ;>
http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=17875
Comment
Comment