Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeciek wody do wnętrza

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przeciek wody do wnętrza

Witam.

W mojej hani od kilku dni pojawił się przeciek wody przy dużych ulewach albo jak myję auto myjką ciśnieniową.

Podsufitka jest mokra w prawym i lewym rogu auta z przodu. Na środku i winnych częściach jest sucho (przyjamniej nie zauwazyłem)

Nie zrobiłem jeszcze zdjęcia, ale widać że najbardziej mokro jest na rogach gdzie kończy się gorna część szyby przedniej i zaczyna dach. Z prawej strony mocniej.

Szyba była wymieniana na nową w 2018 lub 2019 r. na nową w autoglass. (o ile to ma znaczenie)

Poproszę o sugestię.

CIVCI VI gen 5 drzwi fastback z 2000 r.

więc albo niedoszczelnili klejem wstawiając szybę. albo jest na rogach korozja.
    Zdejmij górne listwy co biegną wzdłuż dachu po obu stronach i zajrzyj na rogi co tam się dzieje.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Ok. Z zewnątrz tej korozji nie widać. Zdjąłem uszczelki. Zamówiłem już klej do szyb. Dziś zrobię zdjęcia to wrzucę.

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        więc albo niedoszczelnili klejem wstawiając szybę. albo jest na rogach korozja.
        Zdejmij górne listwy co biegną wzdłuż dachu po obu stronach i zajrzyj na rogi co tam się dzieje.
        Zakleiłem pod uszczelką tym klejem w rogach, korozji jak pisałem nie było pod listwami, pod uszczelką na gorze szyby też nie widziałem korozji.

Niestety klej nie pomógł (zakleiłem pod uszczelkami w górnych rogach)

Chyba zdejmę od środka podsufitkę i tam sprawdzę w weekend.

Comment

to co będziesz rozbierał nie musisz całkowicie wyjmować, zrób sobie na tyle miejsca by w okolice gdzie spodziewasz się przecieku, napchaj ręczników papierowych, one najszybciej pokażą gdzie przecieka.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

to co będziesz rozbierał nie musisz całkowicie wyjmować, zrób sobie na tyle miejsca by w okolice gdzie spodziewasz się przecieku, napchaj ręczników papierowych, one najszybciej pokażą gdzie przecieka.
            Dzięki za sugestie z ręcznikami. Pojadę w sobotę na myjkę jak zdejmę plastiki. Wkleisz mi.moze jakiś tutorial jak to zdĵąć plastiki na słupach aby nie pękły?
            Last edited by Tomek W.; 06-07-2023, 14:17.

Comment

Zajrzyj w dział "Zrob to sam" i przejrzyj całą listę manuali.
              Wspomagaj się aukcjami allego, np. wpisz Civic VI na części albo karoseria albo plastiki wnętrza, to po fotkach zorientujesz się jak sa mocowane. Czyli będziesz wiedział jak wymontować. Najczęściej trzeba się przełamać i większość się wyszarpuje, trzeba użyć niewielkiej siły bo wszystko jest na zatrzaskach. Pilnować trzeba tylko z której strony zacząć bo część zatrzasków jest jak haczyk a część jak kołek wielokrotnego używania.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Zajrzyj w dział "Zrob to sam" i przejrzyj całą listę manuali.
                Wspomagaj się aukcjami allego, np. wpisz Civic VI na części albo karoseria albo plastiki wnętrza, to po fotkach zorientujesz się jak sa mocowane. Czyli będziesz wiedział jak wymontować. Najczęściej trzeba się przełamać i większość się wyszarpuje, trzeba użyć niewielkiej siły bo wszystko jest na zatrzaskach. Pilnować trzeba tylko z której strony zacząć bo część zatrzasków jest jak haczyk a część jak kołek wielokrotnego używania.
                Dzięki przeglądałem. Był jeden temat co do podsufitki, dziś dużym śrubokrętem podważyłem plastiki na słupkach, kierowcy i pasażera. Elegancko odklikały. Nie sądziłem, że tak łatwo pójdzie bez siłowania się (pewnie ktoś to wcześniej rozbierał poza wymianą szyby).

I po tryskaniu wodą na myjce ręcznej, (wcześniej włożyłem papier w rogi i pod nad szybą (góra) i najbardziej mokre jest od rogów prawo i lewo.

Rdzy od wewnątrz nie widać, ale jakby na rogach jak pisaliście spawy się rozszczelniły.

Dziś jak wyschnie zamierzam tam nalać i docinąć kleju do szyb. Zostawic na noc w garazu.

Comment

Aktualizacja: (chciałem edytować poprzedni post ale się nie udało)

Wczoraj zakleiłem czarnym klejem do szyb rogi od wewnątrz (kleiłem Boll)

Wcześniej wyczyściłem całą powierzchnie z wewnątrz i zewnątrz tyle ile mogłem sprężonym powietrzem

Dziś po nocy test myjką ciśnieniową zaliczony Od wewnątrz nie leci już woda. Sucho . huff

Przy okazji nieco wyjętą podsufitkę wyczyściłem Vanishem w pianie. Kolor jest już bliższy oryginałowi (wcześniej tam gdzie ciekło była czarna) więc wyciek musiał się sączyć latami.

Wiem, że nie jest to profesjonalna naprawa, ale liczę że na ten rok czy dwa lata wystarczy. (pewnie tyle jeszcze życia Hani pozostało, aż ruda zacznie się dobierać do podłogi)

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
                  Last edited by Tomek W.; 09-07-2023, 13:17.

Comment

Working...
                  X