Wita. Co może być przyczyną terkotania (stukania) przy przyspieszaniu (obciązeniu silnika)? Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
terkotanie przy przyspieszaniu
Collapse
X
-
Mało napisałeś, terkotanie, jazda na wprost? Czy skręcone koła ? Dużo rzeczy może terkotać ? Przeszukiwałeś forum ?
Witam forumowiczów Chodzi o autko: Civic Aerodeck kombi, silnik 1.5, 114KM, bez gazu, klima. Problem jest taki: odpalam auto jak codzień bez żadnych problemów, jadę - zimny silnik, wszystko chodzi cichutko. Silnik osiąga swoją temperatuę i się zaczyna ten irytujący odgłos: terkotanie przy lekkim dodaniu gazu, tak jakby patyk plastikowy zbliżyć do kręcącego się wiatraczka. Dzwięk dochodzi spod maski, ale za diabła nie wiem dokładnie skąd bo jak stoi na luzie to tych dzwięków nie ma i nie mogę
Zdaje się, że wcześniej zakładałeś temat z charczeniem skrzyni biegów.. czy przypadkiem nie jest to powiązane ? Po co zakładasz kilka tematów o tym samym ? Nie próbujesz nawet szukać tematów powiązanych z twoim problemem.. a jak widzisz były już takie przypadki.Last edited by Grzechu; 14-01-2019, 09:49.
-
Nie będę tworzyć nowego tematu, może wspólnie uda się coś ustalić.
Mój problem również polega na tym że samochód wydaje dziwne dźwięki.
Opiszę najdokładniej jak tylko mogę to co zaobserwowałem.
Problem pojawia się podczas gdy, wciskam pedał gazu więcej niż do połowy, głośność dźwięku nasila się po mocniejszym wciśnięciu gazu, przyspieszaniu na wszystkich biegach tylko nie na jałowym, stojąc w miejscu dodaje gazu wszystko jest ok. Odnoszę wrażenie że temperatura również ma tu znaczenie, ponieważ gdy jest pogoda słoneczna, samochód szybciej się nagrzewa to dźwięk ten się pojawia, gdy jest zimno również lecz trochę później niż w słoneczną pogodę. Dzięki to trekotanie, bardziej grechotanie, zastanawiając się skąd bierze się ten dźwięk, przypuszczam że z kolektora, skrzyni biegów lub katalizatora. Myli mnie fakt że na logikę jeśli to by było coś z tłumikiem lub kolektorem to by było to słychać podczas dodawania gazu na postoju, chyba że się mylę.
Jeśli chodzi o sprzęgło nie ślizga się, mechanik mówi że mam wyjeździc je do końca, chociaż słyszę szum, a gdy wciskam pedał sprzęgła to szum ustępuje, podczas zmiany biegów samochód szarpnie, słyszę jak biegi wchodzą z lekkim opóźnieniem.
Mam wrażenie że wszystko to wina sprzęgła, może jakieś zębatki na siebie nie wchodzą, no właśnie tak bym porównał dźwięk do 2 zębatek, które przy większych prędkościach, obrotach zaczynają przeskakiwać i trekotają.
Odnoszę wrażenie że mechanik, specjalnie tak powiedział żeby nie robić sprzęgła, ponieważ niedługo idzie na urlop i ma na warsztacie dużo samochodów, więc i tak sprzęgło może wymienić dopiero za miesiąc lub dwa.
Comment
-
gdy wciskam pedał sprzęgła to szum ustępuje,
Terkotanie może być przez wiele rzeczy, np osłona tłumika najczęściej koroduje na śrubach odpada jedna część i masz gotowy dodatkowy dźwięk, niespójny rdzeń tłumika wykruszenie powodujące grzechotanie, przegub zewnętrzny też może terkotać, może być tak że jedna ze sprężyn wypadła ze sprzęgła, ale zamiast gdybać trzeba orzeszka otworzyć i postawić prawidłową diagnozę.
Zauwazylem ze powyzej 120 trzesie autem dodatkowo. Co to moze byc?
specjalnie tak powiedział żeby nie robić sprzęgła, ponieważ niedługo idzie na urlop i ma na warsztacie dużo samochodów4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
-
Zadzwoniłem do kilku innych umówiłem się na sprawdzenie samochodu, po poinformowaniu o szumie skrzyni/sprzęgła, powiedziano mi że może być skrzynia do wymiany, w piątek rano podjadę zobaczymy co powiedzą. Przebieg 222 tyś, kupiłem hondę w listopadzie, wymieniłem rozrząd oraz olej i zrobiłem prawie 10 tyś km, o poprzednich wymianach nie wiem kompletnie nic, ponieważ kupowałem przez pośrednika, bez kontaktu z sprzedającym, kod silnika D14A4, z ciekawości zapytam sprzęgło 200 mm i tarcze 240 mm? Chce naprawić Hondę, chociaż większość osób mówi mi, aby nie ładować w nią pieniędzy.
Bardzo mało używam samochodu głównie do pracy i raz na tydzień 100 km za miasto, ostatnio padła pompa wspomagania (tak stwierdził mechanik po zdjęciu paska), więc na ten moment samochód bez wspomagania kierownicy. Zamówiłem regenerowaną pompę i płyn [RAVENOL Hydraulik PSF Fluid 1L PŁYN HYDRAULICZNY], z tego co czytałem powinien być dobry, jeśli ktoś może się odnieść do mojej wypowiedzi, chętnie przeczytam.
Comment
Comment