Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

10l/100km 1.4 90km co zrobić?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Mam 6-gen 1.4 od 8 lat...więc mogę chyba co nieco wiedzieć....
    Posiadam kilka aut i ten jeździ tylko,zaznaczam tylko, w mieście-więc nie jedzie tylko stoi,parkowana na zewnątrz...
    Kiedy ja jeździłem nią do pracy paliła w zimie ok 8-8.5 l lpg(gaz założyłem jak ją kupiłem)
    Teraz upala ją córka...która ani nie ma pojęcia o eco jeździe a nogę ma raczej ciężką....zużycie zimą,gazu zaznaczam,9-9.3
    Tyla w temacie.
    Rafał.
    Passat Variant 1.9 tdi 131km Tiptronik-2005r
    Honda Civic 1.4,90km 3D+STAG-1997r
    Honda Civic 2.2 i-cdti-2009r
    Audi A4 B6 1.6i 2004r+Stag Qbox+Barracuda
    Suzuki Bandit GSF-1250 SA

Comment

Moje miasto nie należy do tych aglomeracyjnych gdzie bolączka są zakorkowane ulice, sporo rond z wyrzutnią, wiec nie powiem spalanie tu bardzo nie wzrasta, mam nadzieje, że Marcel nie mówisz o mnie o tym kłamaniu. Już po przejechaniu 250 km spalanie spadło do 7,0l. Więc wszystko możliwe tylko że ja mam w sumie ten troche nowoczesniejszy motor.

Comment

firanka, a sonda lambda jeszcze żyje ?

Comment

Pisze że się nie zna.Właściwie teraz to już nic nie pisze

Comment

firanka napisz jak długie odcinki jeździsz po tym mieście. Wg mnie jeśli większe niż 5km to coś jest nie halo. Dlatego Ci co znają temat zajeżdżonego silnika niech coś napiszą jakie są inne objawy w takiej sytuacji.
            Ja dziś wsiadam do swojej hybrydy a tu pokazuje spalanie 7,2 Ale przypomniałem sobie że ojciec pożyczył na zrobienie max 4km i do tego pewnie jak zwykle z 5 minut stał na chodzie. Dlatego to rozgrzewanie przed jazdą też ma swoją wadę zwiększając spalanie.
            Honda Hybrid 3,4L/100km
            sigpic
            https://www.civicforum.pl/showthread...979#post323979

Comment

A więc tak ja wcale nie mieszkam w mieście. Mieszkam w małej wsi. Codziennie gdy odpalam samochód jaki by to nie był mam w nawyku odczekanie około minuty żeby silnik pochodził. Do szkoły w jedną stronę każdego dnia mam 20km. I ogólnie do tej pory jeżdżę po miewielkich miastach i wsiach także w korkach nie stoję. Dodatkowo nie jeżdzę szybko i często wyrzucam auto na luz żeby mniej palił. Klimy nie mam. A ciepłego powietrza od razu nie włączam bo po co jak wiadomo że przez kilka minut będzie i tak leciało zimne a ciepłe będzie dopiero jak silnik się rozgrzeje. Wskazówka od temperatury silnika dochodzi do połowy zakresu.

Comment

Żaba czy angielka?
                LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
                sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Zamieszczone przez majkel79 Zobacz posta
                  Żaba czy angielka?
                  Nie rozumiem?

Comment

Zamieszczone przez firanka11 Zobacz posta
                    Nie rozumiem?
                    Buda Japońska czy Angielska ,2/4 drzwi.

często wyrzucam auto na luz żeby mniej palił
                    Spali więcej,bo jak puścisz gaz to zanim obroty spadną do ok 1100 wtrysk jest odcinany.

To spalanie jest za duże nawet na Angielkę,trasa 20km to praktycznie znikomy procent przebiegu na zimnym silniku ,a na dodatek "na emerycie ".
                    Nie masz tam czasem jakiegoś wynalazku zamiast normalnych kół?

Comment

Fakt, trochę duże to spalanie skoro eksploatujesz auto tak jak piszesz. Większość czynników które mogą wpłynąć na spalanie wymieniliśmy. Musisz zweryfikować.
                      LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
                      sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Dodatkowo nie jeżdzę szybko i często wyrzucam auto na luz żeby mniej palił. Klimy nie mam.
                        Jeżeli silnik nie jest zajeżdżony to może za wolno jeździsz - w sensie niskie biegi ciągle. W zimę nie radzę na luzie jeździć. A jak nie masz klimy no to wlot powietrza ("grill") między światłami zatkaj jakąś tekturą - a nóż coś to da.
                        A moc ma taką jak trzeba ? Jak nie wiesz to niech jakiś "chłop" sprawdzi
                        A i pstryknij nam foto co byśmy te koła zobaczyli.
                        Honda Hybrid 3,4L/100km
                        sigpic

Comment

A moc ma taką jak trzeba ?
                          A i pstryknij nam foto co byśmy te koła zobaczyli.[/QUOTE]
                          15356030_1296627020399428_1807200176_n.jpg15356804_1296627043732759_1787018331_n.jpg
                          A więc co do mocy według mnie jest taka jak powinna być. Moja mama ma gola 3 1.9 TD 75km i jest różnica pomiędzy jednym a drugim w mocy.
                          Koła 175/65 R14

Comment

O! siostra mojej Królowej angielskiej.
                            Poza tymi kołpakami brzydkimi i lotką wygląda tak samo ( chętnie kupię maskę haha )
                            Jeśli Cię to uspokoi to ja przy 600km cały bak zużywam ( ale jadę na obwodnicy 140km/h oraz nie oszczędzam na ogrzewaniu itd.).
                            Jeśli chcesz autko na 20km/dziennie, które mało pali- to polecam "kosiarki" typu Matiz

Comment

Koła ok. Jeśli nie problem techniczny to spróbuj tankować na innej stacji.
                              ALE zacytuję kolegę z forum :
                              Zamieszczone przez grzes41gt Zobacz posta
                              Kolejnym błędem było założenie tego wątku(też wina braku znajomości regulaminu) Podobne wątki już istnieją https://www.civicforum.pl/showthread....duże+spalanie
                              https://www.civicforum.pl/showthread....duże+spalanie
                              Najczęstszy powód techniczny to sonda lambda.
                              Honda Hybrid 3,4L/100km
                              sigpic

Comment

Od siebie napisze, że moją Hondą jak zmieniałem biegi przy 2k to spalała ponad 12 litrów a jak zmieniam przy 3 to poniżej 10, także ten.

Comment

Working...
                                X