Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paliwo wylało się z wlewu czyli zagadka za 100 punktów 1.4s

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Paliwo wylało się z wlewu czyli zagadka za 100 punktów 1.4s

Witajcie,
    nawet nie wiecie jakie było moje zdziwienie gdy obudziła mnie policja z informacją że paliwo leje się z mojego samochodu....
    Otóż na szczęście nie było takiej tragedii, chwile pociekło, mała plama powiedzmy 40x40cm. Informator lekko przesadził.... Obyło się bez żadnego mandatu czy zabrania dowodu rej. Problem w tym, że co to kurna było ??

Szukając logicznego wytłumaczenia zebrałem następujące informacje:
    - auto stało przechylone na lewą stronę na wysokość krawężnika
    - 3/4 baku zalane benzyną
    - wyraźne ślady benzyny na karoserii z okolic wlewu paliwa
    - nieoryginalny korek (prowizorka, brak uszczelki)
    - BRAK WYCIEKÓW
    - w środku auta bardzo śmierdziało benzyną
    - nie parkuje tak cały czas, ale dość często. Nigdy nie było problemu. Auto całą noc stało - nic nie ciekło. Akcja zaczęła się koło godziny 11 wtedy w tym miejscu gdzie stało auto było bardzo słonecznie.

Moja teoria taka: na skutek nasłonecznienia w baku powstało ciśnienie które wypchnęło paliwo.
    Fakt z motocykla (również hondy): zawsze gdy stawiałem motocykl na słońcu, z odpowietrzenia baku ciekło coś w rodzaju skroplonej benzyny - zawsze była plama pod pługiem.

Ktoś miał już podobny problem? Ja to zawsze mam farta

Zamieszczone przez Failure Zobacz posta
    nieoryginalny korek (prowizorka, brak uszczelki)
    Słuszna teoria prawdopodobnie z ciśnieniem po ekspozycji na Słońcu i tak zabezpieczonym zbiornikiem.
    Miałem tak w innym samochodzie, tylko tam po zatankowaniu na full nie zadziałał odpowietrznik i wylało się ładnych kilka litrów.
    Pzdr.

Comment

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
      Słuszna teoria prawdopodobnie z ciśnieniem po ekspozycji na Słońcu i tak zabezpieczonym zbiornikiem.
      Też tak gadam i słyszałem podobne przypadki.

Comment

Tez mialem ten problem majac nawet nie pol baku wydaje mi sie ze byla to wina odpowietrzacza w korku bo paliwo "babelkowalo" spod korka. Faktycznie auto stalo na sloncu rozwiazales moja zagwostke dzieki!

Comment

Working...
        X