Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie rocznika 98'

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Spalanie rocznika 98'

Witam

Tydzień temu po zakupie hondy, jeszcze tego samego dnia zatankowałem ją do oporu żeby zobaczyć ile jestem w stanie przejechać na pełnym baku...
    Wczoraj wieczorem wybiła magiczna liczba przejechanych 300km. Samochód głównie użytkowany jest w mieście małym, ale gdy gdzieś jadę, łapie temperaturę
    odpowiednią do niższego spalania.

Problem leży tutaj, że w moim roczniku 98' po wyliczeniu spalania troszkę się zdziwiłem...

Spalanie wynosi 10,6667 litrów na 100 kilometrów

Koszt przejechania 1 kilometra wynosi 0,6027 złotych

Koszt przejechania 100 kilometrów wynosi 60,27 złotych

Koszt przejechania 300 kilometrów wynosi 180,8 złotych

Wydaje mi się że to jednak trochę dużo jak prawie 11 litrów w mieście, spodziewałem się owszem wyniku 8-9 litra
    czyli około 400km przejechanych, tym czasem przy 300km wskazówka się położyła.

Jak jest z Waszymi 6-tkami ?

W sobotę jestem umówiony na wymianę oleju + filtrów, może to coś pomoże, bo inaczej przerzucę się na rower :P

11 litrów przy normalnej eksploatacji (bez szaleństw) to zdecydowanie za dużo , u mnie przy silniku 1.6 Vtec spalanie w mieście przy dość dynamicznej jeździe wynosi 8 - 8,5l. Auto kupiłeś niedawno więc prawdopodobnie jeszcze nic przy nim nie robiłeś , proponowałbym Ci w pierwszej kolejności wymienić filtr powietrza a jeśli to nic nie pomoże wyregulować zawory , zapłon , sprawdzić stan instalacji wysokiego napięcia (kopułki , palca rozdzielacza , kabli W/N i świec).
    Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

silnik 1.4 90km mi palił w miescie do 7 litrów trasa ok 6 więc zrób tak jak wyżej kolega ci radzi jeśli nadal będzie ci spalał dużo napisz

Comment

Po zakupie oglądałem filtr powietrza, wygląda w porządku, tyle że trzeba go wyczyścić delikatnie ponieważ zalega tam troszkę kurzu... i tak jutro podczas wymiany oleju i filtrów paliwa oraz olejowego poproszę by zobaczyli ten filtr...

Jeżeli nie, trzeba będzie się zagłębić w temat, ponieważ troszkę za dużo honda ciągnie...

Comment

rocznik 98' 1.4is(90hp) 16v spalanie tez mam średnie miedzy 6-7l/100km bez zadnych szaleństw na trasie
          sigpic

Comment

Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
            Po zakupie oglądałem filtr powietrza, wygląda w porządku, tyle że trzeba go wyczyścić delikatnie ponieważ zalega tam troszkę kurzu... i tak jutro podczas wymiany oleju i filtrów paliwa oraz olejowego poproszę by zobaczyli ten filtr...
            Co znaczy "wygląda w porządku" ? Jeśli jak piszesz zalega w nim kurz i brud to nie jest w porządku , właśnie kurz i brud zatyka filtr i silnik dostaje za mało powietrza co powoduje większe spalanie benzyny.
            Filtra powietrza nie powinno się czyścić a wymienić , wyczyścić (przedmuchać) można tylko doraźnie gdy nie ma pod ręką nowego ale i tak w krótkim czasie należy go wymienić.
            Last edited by Tomo1; 20-07-2013, 18:29.
            Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Nie wyskakuje Ci check engine? Być może to problem związany z sondą lambda - dość powszechny problem powodujący wzrost spalania gdy jest ona wadliwa. Warto ją sprawdzić. Gdyby okazało się , że to jej wina a o dziwo CHECK się nie zapala.. być może ktoś usunął żarówkę , która podświetla ikonę check`a.
              EX Civic FN1
              EX Civic ED7
              EX Civic EP2
              EX Civic FD7 FL
              EX Civic FN2
              EX Civic FG1
              EX Civic FD7
              EX Civic EM2
              EX Accord CL3
              EX Accord CG8
              EX Civic MB6
              EX Civic MB4
              EX Civic MB2

Comment

przy padającej sondzie nie zawsze wywali błędu, ale warto sprawdzić -pomierzyć sondę
                koledze potrafiła spalić 12-13 na setkę i nawet po odpięciu sądy nie było błędów
                podepnij miernik pod sondę i jak odczyty będą nie równomierne-skoki np; (0.2 potem odrazu
                0.7i ogólnie skoki ) kwalifikuję się do wymiany i tak miał kolega ,po wymianie na używaną za 40zł.
                miernik wskazywał płynnie wartości i spalanie spadło do 7,5l
                sigpic moje autko D16W4VTEC
                http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=23460

Baggy Honda D14Vtec + Turbo 0.4b

https://www.youtube.com/my_videos?o=U

Comment

U mnie podczas uszkodzonej sondy spalał 12-13l LPG na 100km. Także, uważam , że to może być mimo wszystko główny winowajca - czy wyrzuca check czy nie.
                  EX Civic FN1
                  EX Civic ED7
                  EX Civic EP2
                  EX Civic FD7 FL
                  EX Civic FN2
                  EX Civic FG1
                  EX Civic FD7
                  EX Civic EM2
                  EX Accord CL3
                  EX Accord CG8
                  EX Civic MB6
                  EX Civic MB4
                  EX Civic MB2

Comment

Witam ponownie, nie miałem dłuższy czas dostępu do internetu z powodu przepracowania...

Niestety, wymieniłem olej, filtr paliwa, olejowy, powietrza i spalanie nadal utrzymuje się na tym samym poziomie... niestety pali około 11-12 litrów .. prawie jak mecenas AMG mojego przyjaciela...

Mój bardzo dobry znajomy to najlepszy elektro mechanik w mieście.. podjechać do niego i sprawdzi mi on tą sondę ? Jest to szybka akcja czy wymaga może więcej czasu ?

Jeszcze raz przepraszam za brak aktywności

Comment

prosta sprawa na kompie widac jakie jest napiecie na sondzie i bedzie wszystko jasne

Comment

nie wiem czy to istotna informacja bo mój civic jest 96 i zielony ale spalił 4,45 litra, przejechał ponad 800km i miał jeszcze w baku conajmniej 5 litrów do rezerwy

Comment

ile?4,5 litra?jak do tego doszedłes zatankowałes potem do pełna i przeliczyles?bardzo mało mój rekord na pb to 5,6 litra trasa max 90 rowne tempo

Comment

tak 4,5L , tankowania do pełna(nie pierwsze)

EK3 sedan; D15Z6 + skrzynia VEI. Trasa + 50km miasta

na seryjnej skrzyni przedliftowej było 5,0

Comment

Working...
                            X