Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z prędkościomierzem.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Problem z prędkościomierzem.

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Z racji tego, że jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać. Jestem Rafał a swoją Hanke z 1996 roku kupiłem jakiś rok temu. Już po tygodniu od zakupu zauważyłem, że jest coś nie tak z prędkościomierzem. Nie przejmowałem się tym i jeździłem Honda dalej ale od pewnego czasu chciałbym coś z tym zrobić.
    Problem polega na tym, że nie zawsze działa prędkościomierz. Czasem chodzi normalnie czasem wskazówka się przekręca i liczy prędkość od tylu a innym razem w ogóle nie wskazuje prędkości. Zauważyłem też, że jest jedna dioda urwana od podświetlania tarczy prędkościomierza i podświetlane mam tylko pół owej tarczy. Obrotomierz jak i licznik kilometrów działa w porządku.

Szukałem na forum lecz niestety nie znalazłem takiego przypadku. Być może koś wie jak rozwiązać mój problem. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Znajomy mechanik mówił mi, że trzeba wymienić całe zegary. W sumie to zamierzam to zrobić lecz postanowiłem zapytać o radę jeszcze tutaj. Pozdrawiam

Do przedstawiania się na forum jest osobny dział.
    Twój problem może tkwić w uzwojeniu prędkościomierza. Jak sam zauważyłeś ktoś coś kombinował przy zegarach, niestety wystarczy zbyt mocno je dokręcić i można przerwać uzwojenie.
    jeśli masz możliwość to rozkręć zegary i sprawdź czy uzwojenie nie jest przerwane. Da się to naprawić ale do tego potrzebujesz minimum praktyki z zakresu lutowania oraz kawałeczek uzwojenia pod warunkiem że będzie możliwość dosztukowania kawałka uzwojenia.

Comment

Zamieszczone przez szaszkin Zobacz posta
      nie zawsze działa prędkościomierz. Czasem chodzi normalnie czasem wskazówka się przekręca i liczy prędkość od tylu a innym razem w ogóle nie wskazuje prędkości.
      za to odpowiedzialny jest speedo-sensor wkręcony jest on w skrzynię biegów za silnikiem (gdzieś na skrzyni między silnikiem a grodzią karoserii - poszukaj),
      sprawdź jego stan, stan wtyczki - wtyczka będzie na 3 piny, sprawdź czy nie ma mechanicznych uszkodzeń i czy ktoś tam nie grzebał czy są ślady grzebaczki.
      na próbę możesz wypiąć te wtyczkę i sie przejechać - nie powinna działać wskazówka prędkości ani nie liczy km. po wpięciu kostki powinno wsio działać, na tym etapie mogę powiedzieć żę to on nawala, rzadko ale zdarza się.

Zamieszczone przez szaszkin Zobacz posta
      jedna dioda urwana od podświetlania tarczy prędkościomierza i podświetlane mam tylko pół owej tarczy
      tego nie kumam, jak dioda jest urwana? w sensie masz żarówki zamienione na diody i ktoś zdemolował gniazdo? z tego powodu nie ma podświetlenia? - z Twojego opisu tu nie jest to dla mnie jasne - co jest grane?
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Tak to cudo wygląda. Ciebie interesuje poprawność przewodzenia więc zrób wstępnie jak napisał Admin Rambo7
        Z racji umiejscowienia może być zawilgocona sama wtyczka, więc po przeczyszczeniu proponuję Kontakt 60 lub podobny specyfik do styków.
        Szukając nie powinieneś mieć problemu bo na skrzyni nie masz innej takiej.
        Pzdr.

Comment

Z tą diodą to chodzi mi o to, że widocznie skoro jest urwana to był coś przy liczniku grzebane. Być może poprzedni właściciel próbował cofać licznik lub to zrobił ale to nieważne. Dodam jeszcze, że czasem podczas jazdy jak porządnie uderzę w tapicerkę nad zegarami to prędkościomierz zaczyna działać lecz nie zawsze ten sposób skutkuje.

jeśli masz możliwość to rozkręć zegary i sprawdź czy uzwojenie nie jest przerwane. Da się to naprawić ale do tego potrzebujesz minimum praktyki z zakresu lutowania oraz kawałeczek uzwojenia pod warunkiem że będzie możliwość dosztukowania kawałka uzwojenia
          U mechanika powiedzieli mi, że prawdopodobnie uszkodzenie mechaniczne i trzeba wymienić zegary na inne bo nic się nie da zrobić.

Comment

Qrcze
            Uwielbiam "prawdopodobnie uszkodzenie mechaniczne" ze strony mechanika, który widzi problem. My czytając o problemie piszemy prawdopodobnie, bo nic nie widzimy. Więc prawdopodobnie oglądał jeśli dotarł do podświetlenia. Ciekawe jest to działanie po uderzeniu ręką. Więc idąc tropem prawdopodobnie nie są uszkodzone styki przy skrzyni tylko kostka za licznikiem lub uzwojenie jak pisze Karl.
            https://www.civicforum.pl/showthread...znika-6-gen-5d. Rozkręć to najlepiej sam i zobacz. Poruszaj wtyczkami, może też nic nie jest wyrwane tylko ktoś faktycznie coś tam grzebał i diody poza cokołami montował. Będziesz wiedział a nie gdybał jak mechanik. To prosta operacja i nie wymaga niczego poza śrubokrętem i opisem z linku.
            Pzdr.

Comment

Mnie się wydaje że zamiast grzebać i majstrować lepiej jest po prostu wymienić cały panel i mieć problem z głowy. Cholera wie co tam było robione, a skoro są diody i do tego niektóre są poza cokołami lub nie działąją, to może oznaczać domorosłą przeróbkę bez pomyślenia. Poszukaj sobie ile kosztuje sprawny panel i jeśli cena będzie atrakcyjna dla Ciebie to kup, podmień i zapomnij o problemie. Znam takie sytauacje i można strawić tydzień na szukanie uszkodzenia i nic nie znaleźć a nerwów człowiek się naje tyle że hej.

Możesz się bawić w szukanie usterki w zegarach ale jak Karl napisał bez lutownicy się nie obejdzie (o ile to sprawa uzwojenia) i do tego trzeba mieć dość pewną rękę. Więc zastanów się czy dasz sobie radę. Jeśli tak to do roboty a jak nie to lepiej kupić używkę, i zaoszczędzić kase na lutownicy i innych akcesoriach i sporo stresu.

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
              http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
              http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

Working...
              X