Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D15Z8 prędkość maksymalna 160 km/h?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• D15Z8 prędkość maksymalna 160 km/h?

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum i od nie dawna przesiadłem się do Hondy Civic 1.5 V-Tec 114km. Dzisiaj jechałem nią na trasę i szok tak jakby miała wbudowany jakiś ogranicznik prędkości równiutkie 4 tyś obrotów i 160km/h i szybciej nie chciała jechać a myślę że spokojnie jakiś mały zasób mocy miała. Silnik zdrowy, pali na tyk, przyśpieszenie też super tylko te ograniczenie prędkości. Co to może być? Miały Civiczki taki ograniczenia?

Mnie sie zdaje że złym biegiem przyspieszałeś, skrzynia jest tak długa że to padło ledwo jedzie na piątce ale przynajmniej można zejść poniżej 5 l/100 w trasie bez wielkiej napinki. Choć możliwe że coś innego jest na rzeczy jeśli wyraźnie przyspieszał i nagle przestał przy 160...

Comment

spróbuj ja kręcic do 7 tyś na 3 i 4 biegu wtedy zobacz ile będzie bo na 4 na tej długiej skrzyni powinienes dojsc do ok 180km/h

Comment

Ja mam 1.5 v-tec z 99 roku 115km i ostatnio jechałem w okolicy 205 km/h już prawie przy 7 tys obrotów. a 160 można mieć na 4 biegu.
        - Stuk! Puk!
        - Kto tam?
        - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

150 -160km/h to ja robie na swoim d13b4 chodz już zaczyna się odcięcie. Po drugie ograniczenia są w niemieckim 1,4 i wszystkich japończykach JDM'ach (inaczej wyskalowane prędkościomierze i blokada na przepustnicy albo na komputerze). Sam osobiście po cięzkich bojach usunołem to ścierwo z kompa i samochód lepiej idzie, ale pierwszy raz słyszę aby EDM miał na tym silniku jakiś ogranicznik. Prędzej przychylam się do kolegów wyżej. Skrzynia jest długa i musisz zmieniać bieg na wysokich obrotach, już po załaczeniu się V-TEC.

1997–2000 Honda Civic LS (European Market) Displacement : 1,493 cc (91.1 cu in)
          Bore and Stroke : 75 × 84.5 mm (3.0 × 3.33 in)
          Compression : 9.6:1
          Power : 114 hp (85.0 kW, 116 ps) at 6,500 rpm
          Torque : error?: 95–99 ft·lbf (13–14 kg/m, 128-134 Nm) :confirm? at 4,500 rpm
          Head Code : P2J P2M
          ECU Code : P9L
          VTEC Switchover : 2,500 rpm (3,500 rpm in 5th gear)
          Valvetrain : SOHC VTEC-E, 4 valves per cylinder

Tu masz napisane że maksymalną moc masz na 6500 obr a moment obrotowy na 4,500. Potem zaczyna on spadać Vtec załacza ci się przy 2,500 obr więc nieźle. Tak więc najbardziej efektywna dla przyspieszenia zmiana biegów powinna być w okolicy 4500 obr lub po momencie kiedy załacza się VTEC (czyli po 2500 obr).

Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
          http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172

Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
          http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535

Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG

Tęsknota za Hanką jest ciągła.

Comment

kosaaa mam taki sam slicznik jak Ty i 160 bez problemu na czwórce powinien Ci wyciskać. Być moze trzeba troche "odmulić" silnik. Pokrec go troche wyżej jak będziesz jezdził i zobacz czy widac róznice.

Comment

Working...
            X