Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy stozek od dolotu trzeba wymieniac??

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czy stozek od dolotu trzeba wymieniac??

witam
    mam hc 14i 3d i mysle o dolocie SIMOTA na allegro kompletny zestaw kosztuje 200zł i mam pytanie ? czy ten filtr stozkowy trzeba czesto wymieniac?? najlepiej napiszcie mi jak dbac o to bo nie mam pojecia

W założeniu takiego filtra się nie wymienia, ale się go czyści . Są do tego specjalne olejki, itp. Instrukcja co i jak będzie w opakowaniu.

Comment

Tego typu filtr się okresowo czyści i nasącza olejkiem, nie trzeba go wymieniać, chyba że zostanie mechanicznie uszkodzony.

@Duff, byłeś szybszy

Comment

Heh, o forumowe mikro sekundki . Racja - wymienia się jak będzie mechaniczne uszkodzenie albo po prostu ze starości.

Comment

ja Ci polecam stozek od integry(jest papierowy)...,gdyz taki zwykly(jest z materialu) lubi piach przepuscic. co moze spowodowac uszkodzenia w silniku(wiem z dosw)
          kosztuje okolo 50zl...i wymienia sie co 10-15tys

Comment

No muszę to napisać!!! jeśli jeszcze nie zamontowałeś to nie montuj a jeśli zamontowałeś to wróć do seryjnego dolotu!!! szkoda silnika. ja jeździłem na takim stożku i po roku zaczeła pić olej jak głupia, z tyłu chmura dymu że aż wstyd, żaden pożytek z tego stożku nic on mocy nie dodaje a nawet jeśli to tego nie zauważysz jeśli zależy ci na samochodzie to nie rób tego.zo baczysz za kilka lat jak staniesz na światłach z kolegami którzy mają stożki, w tedy poczujesz różnicę, oni będą wąchać twoje czyste spaliny a nie zapach frytek a za nimi będą tumany. mój pierwszy silnik wytrzymał 300tys działał do końca i nawet się jeszcze fajnie zbierał ale tylko do 130 potem WYYYYŁ!!!

Comment

A co ma stożek do czarnego dymu z wydechu?? Znam ludzi którzy mają stożki dbają o nie (czyszczą) i jakoś nie narzekają na czarny dym, albo że im olej spala.
              Mój szarak

Comment

bo się wstydzą albo jeszcze nie zaczeły. przez takie stożki dostaje się więcej pyłu do silnika. filtr powietrza stawia jakiś tam opór żeby zatrzymać zanieczyszczenia głównie pył kwarcowy który bierze się z piasku wszechobecnego na na drogach nawet asfaltowych. filtr stożkowy stawia mniejszy opór i zatrzymuje tego mniej, pył dostaje się na gładzie cylindrów, płaszcze tłoków, pierścienie i szlifując je niszczy , silnik traci kompresję, pierścienie nie uszczelniają komory spalania przez co pogarszają się warunki spalania i spala olej bo pierścienie nie zgarniają nadmiaru oleju , który jest spalany i wydalany ze spalinami. Najlepiej zdejmij całkiem filtr i nasyp piasku do silnika.
                i polecam lektury( np: Jan kijewski silniki spalinowe) a nie fora.
                jeśli kogoś uraziłem to przepraszam.

Comment

Working...
                X