Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

niezakręcony korek wlewu oleju

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• niezakręcony korek wlewu oleju

Witam serdecznie,

mam drobne pytanko, mianowicie 2 dni temu dolewałem oleju do silnika przy czym mnie pośpieszali bo zimno było i z tego pośpiechu zapomniałem zakręcić koreczek... dziś rano troszkę się zakopałem w śniegu i zacząłem czuć smród benzyny - zajrzałem pod maskę i zauważyłem że korek cały czas leży na silniku i nie jest wkręcony... oczywiście odrazu wsadziłem go gdzie powinien być, ale teraz zastanawiam się czy nie poniesie to za sobą jakichś konsekwencji.

Czy taki brak zakręconego korka mógł coś uszkodzić, czy cokolwiek spowodować? w jeździe nie zauważyłem większej różnicy (może troszkę bardziej zamulony był i troszkę dłużej odpalał rano- po jakichś 3-5 sekundach, ale to zapewne przez mróz w nocy)
    Może powinienem teraz olej wymienić czy cokolwiek zrobić z tym faktem?

Dodam że po zakręceniu jeszcze nie jeździłem, a w takim stanie przejechałem jakieś 40km...

pozdrawiam, Didlet

pierwsze co to sprawdziłbym stan oleju

Comment

jedne co sie mogło dostać do silnika to woda sól, piach.... jak jeszcze jezdzi to się nie przejmuj

Comment

Olej sprawdzę jak jak z pracy wyjdę... bo jak parkowałem, nie miałem żadnej szmatku/chusteczki pod ręką.

Póki co jeździł... także nie powinienem się przejmować za bardzo jak nie widać, nie słychać żadnych zmian? :P poza ewentualnym (ponownym) dolaniu oleju oczywiscie :P

Comment

ale skoro dolewasz olej to silnik jest padnięty bo bierze olej... wiec pewnie będziesz musiał zrobić remoncik ale to ze koreczek był nie zakręcony to nie powinno być żadnych konsekwencji chyba ze jakaś woda się dostała do środka.

Comment

Working...
          X