Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosze o rade

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Prosze o rade

Witam . Jestem Marek i jestem nowym uzytkownikiem i do tego kompletnym laikiem .
    Mam prośbę do was o wyrażenie swojej opinii na ten o to temat .
    Otóż kupiłem tydzień temu Civica 1.4 90KM z 1995 roku z gazem za cene 5200 pln .
    Pojechałem z nim do znajomego mechanika i po oględzinach stwierdził włożenie jeszcze z 1500 pln w niego .
    dokładniej :
    - Przy jezdzie na wyższych obrotach (nie zawsze ) lub przy hamowaniu silnikiem silnik wydaje niepokojacy dzwiek - on twierdzi i w zasadzie jest przekonany ze to sprzegło bo jeszcze wciskal wyciskal i mowil ze na bank lozysko na sprzegle no i generalnie zeby cale sprzeglo wymenic
    - po otworzeniu maski stwierdzil ze instalacja gazowa nie jest do tego typu bo ma tam srube a nie silniczek krokowy i ze sonda lambda bedzie mi zapalac ikonke check engine ale mowil zeby tym sie nie przejmowac
    - zobaczyl poziom plynu do wspomogania i juz powiedzial ze jest go malo czyli znaczy ze gdzies ucieka i rzeczywisciie ucieka i mowil ze do wymiany/regeneracji jest uklad kierowniczy i ze ten plyn kapie tam w poblizu kola i ze napewno przegub tam bedzie do wymiany bo ten plyn rozpuszcza gumy itd.
    - do tego generalnie oczywiscie rozrzad , filtry i mowil zeby olej zmienic w silniku i skrzyni dla bezpieczenstwa
    - do tego miwdac ze skrzynia byla dosc niedawno otwierana bo widac ze jest dosyc swieze uszczelnienie i niewiadomo co tam i kto tam co robil
    - po przejechanioiu 200 km spalanie gazu wyszlo 10 litrow na setke
    Generalnie fajnie mi sie jezdzi tym autem tylko sie zastanawiam czy jest sens inwestowac w nia ??
    Co byscie zrobili na moim miejscu?? Prosze o rade .
    Z góry dziękuje. Marek

Powiem Ci tak to już zależy chyba od Ciebie ja np mam Honde 1.3 16v bez gazu tez z95 roku i będę w nią inwestował gdyż jazda sprawia mi straszna przyjemność. Teraz mnie czekają zaprawki za jakieś 1000zl zmiana wałka rozrządu i wymiana kolektora dolotowego z robotą myślę ze wyniesie mnie to wszystko z 2 tysiące ale ciułam kasę

Comment

A mi się wydaję że skrzynie dla bezpieczeństwa by się przydało wymienić..albo chociaż synchronizatory zmienić od razu olej, ale to już przy okazji wymiany sprzęgła.rozrząd to normalka..trochę kasy pójdzie..ale Hondę jak już zrobisz to będziesz nią jeździł dłuuugo Sprzęgło to koszt ok500zł żeby kupić dobre japońskie.skrzynia ja wymieniłem na używkę w bardzo ładnym stanie za 450zł rozrząd kpl z wymianą tez koło 500zł myślę że się opłaca..za kilka tysięcy nie kupisz samochodu tak dobrego, zresztą weź teraz znów szukaj fury rób i się ciesz z jazdy ja w swoją na samym początku tez wsadziłem, i nic zupełnie mi się nie dzieję z nią teraz.wymieniłem skrzynie sprzęgło rozrząd.jakieś drobiazgi z silniczkiem od wentylatora..ale był stary już i termostat wymieniłem..ale to już są śmieszne koszta w porównaniu z rozrządem np.
      Mój szarak

Comment

Moim zdaniem warto zainwestować. Jeśli wsadzisz markowe części, zalejesz dobry olej... Będzie ci służyła jeszcze długo. Nic nie piszesz o zawieszeniu, a największą kasę pakuje się właśnie w zawieszenie. Jeśli silnik masz w kiepskim stanie - zawsze możesz go wymienić w całości. Ciekaw jestem co z tym gazem masz tam namotane. Nie jestem gazownikiem, na twoim miejscu pojechałbym do jakiegoś dobrego aby obadał sprawę. Przy czym spalanie wyszło ci całkiem fajne - oby nie kosztem szybszego zużycia silnika.
        Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
        Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

Wiadomo,ze każdy bedzie zachwalał.........ale posłuchaj rad-jeśli zainwestujesz (a mechanik podał niewielkie koszty) to będziesz naprawdę cieszył sie,ze kupiłes civic,a
          ビートル ジョン

Comment

Zamieszczone przez BeatleJohn Zobacz posta
            Wiadomo,ze każdy bedzie zachwalał.........ale posłuchaj rad-jeśli zainwestujesz (a mechanik podał niewielkie koszty) to będziesz naprawdę cieszył sie,ze kupiłes civic,a
            Nic dodać, nic ująć. Rozrząd to normalny wydatek, sprzęgło daj fidanzy, jeśli będzie do wraz z dociskiem jeśli będzie do wymiany. Generalnie zrób mechanikę... będzie jeździć jeszcze dłuuuugo. O blacharce nie piszesz, ale podejrzewam, że też masz ja przed sobą.
            Napijmy się piwka
            Strony www flash - przykłady, kontakt -> PW
            Honda Civic '97 1.4 (D14A3+) EJ9 Hatchback
            Sprzedam części z EJ9

Comment

Working...
            X