Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

cos rozładowuje akumulator

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• cos rozładowuje akumulator

Witam wszystkich.
    Mam dziwny problem z samochodem.
    Od jakiś 3 miesięcy mam problem z rozładowywaniem się akumulatora.
    Mam w miarę nowy akumulator (niespełna 2 lata) Bannera. Akumulator pada co 2-3 dni. Oddałem akumulator do sprawdzenia i z testów co oni przeprowadzili to niby wszystko jest ok. Sprawdziłem ładowanie akumulatora przy włączonym silniku obciążonym i nie obciążonym i tez wszystko wskazuje że jest ok.
    Specjalnie przez ostatni tydzień samochód stał nie jeżdżony - 2 razy sprawdziłem czy odpala i wszystko było ok (odpalał za pierwszym razem).
    W piątek jeździłem ostatni raz (jakieś 40km). A dzisiaj chciałem jechać w drogę i figa... samochód już nie chce odpalić. Zauważyłem że samochód stał na wstecznym. (jak wcześniej oddawałem akumulator do sprzedawcy to powiedział że kiedyś słyszał że akumulator może się rozładować przez to że samochód został zaparkowany na wstecznym).
    Czy może ktoś miał taki problem? (przez ostatni tydzień samochód stał na luzie i było wszystko ok, potem stał niespełna 2dni na wstecznym i się rozładował).
    Wcześniej jak jak mi padał akumulator to myślałem że to wina mrozów czy też pogody.

hehehehehehe-sprzedawca ma chyba mózg na wstecznym.....szkoda,ze na mnie nie trafił to bym mu pokazał wsteczny ....kop
    Sprawdż radio,alarm.....może masz jakieś dodatkowe urządzenia czerpiące prąd bezpośrednio z akumulatora.
    ビートル ジョン

Comment

Taki problem to nie problem , bierzesz miernik porządny jak nie masz to przyjedź do mnie to Ci sprawdzę Odłączasz jedną klemę od akku na postoju i sprawdzasz pobór i dziękuję wszystko jasne
      Jak się mieści w normie to git , problem jest w akku , jak jest za dużo to szukać co konkretnie bierze prąd

Jak już chcesz testować akku na postoju to go odłączaj , wtedy wykluczysz jego wadę a upewnisz się że coś ci zrzera prąd ( nawet bez miernika )
      Profesjonalna wymiana podświetlenia zegarów EJ9 na diodowe SMD idealnie równomierne światło na każdej cyfrze - dział sprzedam zapraszam

Comment

Wsteczny z pewnością nie rozładowuje akumulatora, od zawsze zostawiam samochód zaparkowany z wbitym wstecznym i nigdy nic się nie stało.

Tak jak koledzy mówią - sprawdź z miernikiem pobór prądu amperomierzem.
        Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
        Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

gdy odłączona była klema plusowa to wszystko ok. nawet w mrozie odpalał bez większego problemu.
          wszystkie światła wyłączone (te kabinowe i bagażnikowe), radio - zdejmowany panel
          i raczej nie kojarzę aby coś mi dodatkowo mogło pobierać prąd przy wyłączonym silniku (no oczywiście jest alarm - no ale on aż tyle prądu nie żre...).

no z tym zostawianiem na wstecznym no też mi sie to wydaje bardzo dziwne bo bardzo długo parkuje tyłem do bloku i raczej nie zwracam uwagi czy jest wsteczny czy też nie.
          no ale skoro przez tydzień stał na luzie i wszystko działało? (dokładnie to było tak: tydzień temu wróciłem z wyjazdu ok 100km, samochód zaparkowałem pod blokiem, w we wtorek odpaliłem tak na 1-2 min, bez problemów, a piątek odpalił za muśnięciem... i zrobiłem jakieś 40km) - a wiec jak akumulator przez tydzień się z lekka rozładował to przez te 40km powinien się naładować... no i dzisiaj kolo 15tej... kaput - juz nie odpaliłem (wszystko działało inne przy włączeniu działało:radio, nawiew, światła itp...) a w piątek zaparkowałem na wstecznym.
          W tygodniu nie mam czasu aby podjechać do mechanika dopiero w sobotę.
          Ale dzisiaj znajomy mnie podłączył na kable - przejeździłem tak ze 25 min (miasto: ale trochę 2 pasmówki bez świateł + trochę inne drogi z ruszaniem na światłach)

Comment

Pisze dopiero teraz ale wcześniej już zdiagnozowałem problem.
            Jak się okazało prąd był pobierany przez przewód do zmieniarki CD. (nawet mimo tego ze kabel przewód przy zmieniarce był odłączony)

Comment

to ja podepnę się pod temat mój aku był wymieniany jakieś 2 miechy temu i wszystko było ok aż tu pewnego dnia nie zapalił, nawet nie mrukną po przekręceniu kluczyka, naładowałem i wszystko było ok, za jakiś tydzień przychodzę do aut i słyszę chodzi wiatrak od klimy, przekręcam kluczyk, nic znów się rozładował, to na pewno wina tego wiatraka tylko czy macie pomysł dlaczego się włącza?? Dodam, że klima nie była używana od dłuższego czasu, potem już się nie załączała pewnie nie ma już odpowiedniego ciśnienia i trzeba ją nabić, czy to może być przyczyną tego że ten wiatrak się włącza?? Jak narazie po prostu odłączyłem mu zasilanie i wszystko jest ok ale przymierzam się do uruchomienia klimatyzacji no i nie wiem czy wszystko działa jak należy. może miał ktoś podobny problem i pomoże

Comment

Working...
              X