Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zgasł i nie chce odpalic

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zgasł i nie chce odpalic

Witam wszystkich mam maly problem a mianowicie rano odpalilem moje hondke i ujechałem 5 metrów i zgasła i od tej proy nie chce odpalic rozrusznik kreci slychac pompke paliwa , sprawdzałem swiece zalewa napiecie do cewki dochodzi i z niej wychodzi i na tym koniec , nie wiem czy mam kupowac nowy aparat zapłonowy chaiłem sie jeszce doradzic moze ktops miał podobny problem mam silnik d14a2 pozdrawiam

Witam.
    Nie jestem specjalistka, ale moze moja mala sugestia cos pomoze.
    Rok temu mialam podobny problem z moja Honda.
    Proponuje, aby kolega wzial pod uwage uszkodzony immobiliser.
    W moim przypadku doszlo- do tej pory nie wiem jak- do jego uszkodzenia. Rozrusznik krecil, slychac bylo pompke, a moja Honia nie chciala odpalic no i tym samym zostala skazana na lawete i dosc kosztowna wizyte w warsztacie samochodowym.
    Mam nadzieje, ze moja podpowiedz cos pomoze.
    Pozdrawiam.

Comment

a jak sprawdzic czy to imobiliser, probowałem robic samodiagnostyke ale jak zwieram te dwa kable to lampka caly czas sie swieci,

Comment

Jak się świeci cały czas to znaczy że błędów w pamięci kompa nie ma. Piszesz że nap. dochodzi do cewki a sprawdzałeś czy na samych świecach jest iskra?
        Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

na swiecach nie ma iskry

Comment

Samodiagnostyka za pomoca lampki, z tego co sie orientuje, nie wykaze zepsutego immo, to mozna sprawdzic raczej tylko przez kabel OBD. Najlepiej, moim zdaniem, by bylo, gdyby kolega przyciagnal jakiegos znajomego elektryka, aby to sprawdzil- no jak by nie bylo, oni wiedza gdzie szukac.
            Z tego co jeszcze moge dodac z wlasnego doswiadczenia z immo, to to, ze kilka miesiecy temu bedac u mojego dobrego mechanika, dowiedzialam sie , ze Hondy VI gen maja dosyc czesto problem z immo. Dodal jeszcze, ze za naprawa, albo raczej dezaktywacja tego jest bardzo prosta ( oczywiscie dla kogos kto ma o tym pojecie), a polega na tym, ze za kolumna kierownicy jest jakis zalacznik/ przycisk czy cos w tym rodzaju, ktory wystarczy wcisnac i w ten sposob robi sie reset immo, czy cos w tym rodzaju. Rok temu, gdy mialam ten problem, nie wiedzialm o jakimkolwiek przycisku za kolumna kierownicy i niestety zaplacilam dosc slono za te usluge w warsztacie, a do tego oczywiscie, od tamtej pory immo nie dziala- zostalo odciete na dobre. Co poradzic, przynajmniej moja Honia jezdzi.
            Oczywiscie, te informacje beda dla kolegi mniej lub bardziej przydatne tylko wtedy, jezeli to faktycznie jest immo.
            Pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez Marcim_23 Zobacz posta
              na swiecach nie ma iskry
              To zdejmij kopułkę z aparatu i zobacz w jakim stanie są w niej "styki" i zerknij na palec rozdzielacza. Jeśli kopułka i palec są o.k. to najprawdopodobniej cewka WN albo moduł w aparacie padł.

Comment

Zamieszczone przez justa Zobacz posta
                Samodiagnostyka za pomoca lampki, z tego co sie orientuje, nie wykaze zepsutego immo, to mozna sprawdzic raczej tylko przez kabel OBD. Najlepiej, moim zdaniem, by bylo, gdyby kolega przyciagnal jakiegos znajomego elektryka, aby to sprawdzil- no jak by nie bylo, oni wiedza gdzie szukac.
                Z tego co jeszcze moge dodac z wlasnego doswiadczenia z immo, to to, ze kilka miesiecy temu bedac u mojego dobrego mechanika, dowiedzialam sie , ze Hondy VI gen maja dosyc czesto problem z immo. Dodal jeszcze, ze za naprawa, albo raczej dezaktywacja tego jest bardzo prosta ( oczywiscie dla kogos kto ma o tym pojecie), a polega na tym, ze za kolumna kierownicy jest jakis zalacznik/ przycisk czy cos w tym rodzaju, ktory wystarczy wcisnac i w ten sposob robi sie reset immo, czy cos w tym rodzaju. Rok temu, gdy mialam ten problem, nie wiedzialm o jakimkolwiek przycisku za kolumna kierownicy i niestety zaplacilam dosc slono za te usluge w warsztacie, a do tego oczywiscie, od tamtej pory immo nie dziala- zostalo odciete na dobre. Co poradzic, przynajmniej moja Honia jezdzi.
                Oczywiscie, te informacje beda dla kolegi mniej lub bardziej przydatne tylko wtedy, jezeli to faktycznie jest immo.
                Pozdrawiam
                Za kolumną a właściwie za konsolą środkową jest czujnik i wyłącznik bezwładnościowy który gdy zadziała to odcina paliwo i trzeba nacisnąć go od góry w celu dezaktywacji, z immo nie ma on nic wspólnego.

Comment

ale mi nie odcina dopływ paliwa , wyciagałem swiecie i sa mokre z paliwa jak dlugo krece , kopułka i palec tez sprawdzałem miernikiem i jest ok a nie wiecie jaki ma miec opor cewka na uzwojeniu wtornym i pierwotnym bo jak mierze omomierzem to mam 0,8 Omow i 27 Omow, a jak padł modul to da sie go jakos zbadac zeby miec pewnosc bo lepiej wymienic sam modul niz kupowac caly aparat

Comment

Marcim_23 mój ostatni post był do Justy.

Comment

a czy bedzie pasował aparat z civia 1.4 d16y3 do 1.4 d14a2 z zewnatrz tak samo wyglada ma dwie kostki

Comment

Zamieszczone przez Marcim_23 Zobacz posta
                        a jak padł modul to da sie go jakos zbadac zeby miec pewnosc bo lepiej wymienic sam modul niz kupowac caly aparat

https://www.civicforum.pl/showthread...1625#post41625 Tu pisałem jak sprawdzić moduł, parę postów wcześniej o diagnostyce cewki zapłonowej. W pierwszej kolejności upewnij się, czy do modułu dochodzi zasilanie, potem sprawdź czy z ECU dociera prostokątny przebieg sterujący modułem - ale uwaga - 12V opadające do zera przy pokręcaniu sensorem TDC/CRANK.
                        Last edited by twizzter; 22-02-2010, 16:11.

Comment

Working...
                        X