Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oświetlenie wnętrza auta - nie działa lampka - Civic VI 3d 2000r

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Oświetlenie wnętrza auta - nie działa lampka - Civic VI 3d 2000r

Witam!

Kupiłem taką Hondę jak w tytule i nie działa światełko w środku oświetlające kabinę (to podsufitkowe). Sprawdzałem żarówkę i bezpiecznik pod maską i są nieprzepalone. Dodam że moja Honda ma szyberdach, a nie wiem czy były one fabrycznie montowane i ta lampka jest jakimś spaxem przykręcona, co na pewno nie jest fabryczne . Jakieś sugestie co posprawdzać? Honda była bita z prawej strony, więc może gdzieś kable są przerwane, tylko którędy one idą?

Sprawdż krańcówki drzwi (drzwiowe włączniki oświetlenia wewnętrznego)
    ビートル ジョン

Comment

Dopinam się do tematu, nie działa żarówka choć wymieniłem na nową bo myślałem że spalona. Czy nie powinno światło świecić po przesunięciu przełącznika w pozycję ON mimo zamkniętych drzwi ?

Comment

A więc tak :

- wymontować lampkę i odłączyć przewody ( miernik w łapę i mierzyć ) końcówka ma wtyk z dwoma kabelkami
        * na jednym jest stały plus a na drugim masa pojawia się po zamknięciu drzwi , dodatkowo jeszcze lampka ma masę stałą z karoserią poprzez śrubkę którą jest mocowana

Teraz trochę teorii jak działa lampka :

- pozycja ON - plus idzie ze stałego przewodu i masa z karoserii
        - Pozycja OFF - nie ma plusa a masa dalej z karoserii
        - pozycja drzwi - plus jest a masa z drugiego przewodu który jest od drzwi ( czujnika)

Jeśli nie świeci to albo krańcówka ale tylko wtedy nie działa w pozycji dzwi

Jeśli wogóle nie ma światełka to albo nie ma plusa ( bezpiecznik albo kabel uwalony ) albo nie ma masy stałej ( która jest ze srubki )

Jeśli lampka nie jest przykręcona śrubką nie będzie świecić - przez śrubkę ma masę , musi być połączona z karoserią

Który przewód jest który wyjdzie przy pomiarach , więc tyłeczek w troki i do roboty , 5 minut i musi działać , prościej nie potrafie

Pozdro
        kamil608

PS. Kabel z plusem idzie w słupku przy kierowcy przy szybie przedniej pod plastikiem , a masa idzie przez słupek środkowy kierowcy i pasażera tam gdzie są pasy i do czujnika na dole
        Last edited by kamil608; 07-02-2010, 19:19.
        Profesjonalna wymiana podświetlenia zegarów EJ9 na diodowe SMD idealnie równomierne światło na każdej cyfrze - dział sprzedam zapraszam

Comment

Na początku chciałem wszystkim podziękować za pomoc.

Problem okazał się jak zwykle kuriozalny - blaszki w przełączniku (tym pod sufitem) były po prostu "zaśniedziałe" i nie przewodziły prądu Po przeczyszczeniu wszystko działa jak należy.

Comment

Working...
          X