Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

niskie obroty czy to elektryka?? moze akumlator?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• niskie obroty czy to elektryka?? moze akumlator?

witam mam hc. 98 14i benzyna, zaczne od poczatku: przez te wszystkie mrozy nie moglem odpalic samochodu, wiec sciagnalem klemy i naladowałem akumlator. na drugi dzien zauwazylem ze jak nagrzeje samochod np. jade na 4 biegu wrzuce mu luz i obroty czasami spadaja(czasami gasnie) do 0 , a czsami 300-400/min. i po paru sekundach wraca na 800 tak jak powinno byc,nawet jak nie jade samochodem nacisne mu gaz i tosamo sie dzieje. resetowalem juz komputer i nic nie pomoglo. co to moze byc??szukałem juz na necie i ludzie roznie pisza, ze trzeba wczyscic przepustnice i silniczek krokowy, inni ze kompa zresetowac. czy to mozliwe ze przez ten akumlator, a moze dzialo mi sie to wczesniej tylko nie zauwazylem, moze akumlator jest kiepski tylko ze normalnie mi pali przy -8, poradzcie mi cos??

Poprzez odłączenie akumulatora zresetowałeś komputer, po takim zabiegu powinieneś zostawić samochód na luzie do włączenia się wentylatora celem zaprogramowania kompa nie dotykając gazu.
    Dalsza nauka w czasie codziennego użytkowania.

Comment

i tylko to wystarczy? probowalem tak robic, zostawilem na ok. 20 min samochod właczony i poszedlem do domu nie wiem czy sie właczył wentylator ale przypuszczam ze tak, no i nic nie pomoglo

Comment

Pojeździj trochę może się obroty ustabilizują jeśli nie pomoże to czyszczenie silniczka krokowego.

Comment

ok sprobuje jeszcze raz tak zrobic, moze mi sie faktycznie wiatrak nie wlaczyl

Comment

gadałem z gosciem co zajmuje sie hondami mowił ze napewno n ie jest to przez zresetowanie kompa i ze uczenie komputera nie istnieje(podobno bylo tylko w jednym roczniku_)

Comment

Może pobiera lewe powietrze między kolektorem ssacym

Comment

Przechodziłem to z odłączeniem akumulatoru 2 razy. Raz po oddaniu samochodu do lakiernika - odłączył klemy ( honde odbierała żona i do domu nie mogła dojechać bo bez przerwy jej gasła, a obroty ustabilizowały sie dopiero po jakiś 2 tygodniach jazdy). Drugi raz ostatnio podczas tych ostrych mrozów. Honda stała kilka dni pod chmurką, odpaliła, zgasła i zablokował się centralny zamek. Aku wyciągnąłem, naładowałem, poczytałem posty o nauce obrotów i zabrałem się zanią. Fakt że włączenie wiatraka nastąpiło po jakis dopiero 50 minutach, nie wiem jaka u ciebie była temperatura powietrza, ale po 20 minutach mało prawdopodobne żeby wiatrak się załączył. Po wyłączeniu wiatraka (całe 50 minut stałem i gapiłem sie na wiatrak) pojeżdziłem jakieś 20 minut. Powiem ci że obroty trzymają ( zadnego falowania) a samochód jest nawet żywszy. Coś w tym jest.Poczytałem-zrobiłem -uwierzyłem.

Comment

Zamieszczone przez elmer32 Zobacz posta
                  Przechodziłem to z odłączeniem akumulatoru 2 razy. Raz po oddaniu samochodu do lakiernika - odłączył klemy ( honde odbierała żona i do domu nie mogła dojechać bo bez przerwy jej gasła, a obroty ustabilizowały sie dopiero po jakiś 2 tygodniach jazdy). Drugi raz ostatnio podczas tych ostrych mrozów. Honda stała kilka dni pod chmurką, odpaliła, zgasła i zablokował się centralny zamek. Aku wyciągnąłem, naładowałem, poczytałem posty o nauce obrotów i zabrałem się zanią. Fakt że włączenie wiatraka nastąpiło po jakis dopiero 50 minutach, nie wiem jaka u ciebie była temperatura powietrza, ale po 20 minutach mało prawdopodobne żeby wiatrak się załączył. Po wyłączeniu wiatraka (całe 50 minut stałem i gapiłem sie na wiatrak) pojeżdziłem jakieś 20 minut. Powiem ci że obroty trzymają ( zadnego falowania) a samochód jest nawet żywszy. Coś w tym jest.Poczytałem-zrobiłem -uwierzyłem.
                  to ja tez spróbuje tak jak ty zrobiłes moze faktycznie pomoze,ale co to za jest ze tak roztraja samochod. moj ojcie tez
                  ma civica i tez mu sie to stalo i jezdzi bez resetowania, mowi ze mu sie juz uspokaja. takze dzieki za odpowiedz
                  Last edited by Tomo1; 03-02-2010, 18:04. Powód: słownictwo

Comment

mam honde ponad 4 lata i wrzuciłem tzw, "uczenie kompa" do urban legends.
                    Poza tym tyle się pisze i mówi jak to szkodzi silnikowi praca na wolnych obrotach, bo za wolno się rozgrzewa, bo nie ma dobrego smarowania itp. no i ekologia - nawet mandat można dostać za trzymanie wozu z włączonym silnikiem... a wy tu piszecie że 20 minut silniki chodził, że 50 minut też!...eh...

Comment

Lejcie dobre paliwko) Ustawiajcie zawory, wielu ludzi o tym zapomina.
                      Pozdrawiam
                      Last edited by latianos; 18-02-2010, 10:16.

Comment

Working...
                      X