Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akumulator - jaki wybrać??

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Akumulator - jaki wybrać??

W jednym ze sklepów przemiły Pan sprawdził moj akumulator i stwierdził, że jego napięcie wynosi 310 V zamiast 450 nominalnych i tym samym zalecił wymianę. Chwyt marketingowy czy fakt, jak to sprawdzić samemu.
    No a jezeli jest tak jako gość mówi, to jaki wybrać? Teraz mam oryginalny Hondy, proponował mi Centrę za 260 zl.

I jeszcze jedno - zakładam właśnie alarm i pilota do centralnego. Jeden z majstrow mnie straszył, że strasznie mi to będzie rozładowywać akumulator. Ja mam wrażenie, że tak gadał, żeby mnie pogonić, bo nie kupiłam alarmu u niego tylko na All.
    Honda Civic 1,4I SR Aerodeck Comfort MB8 , 1999/2000, silniczek D14z4 srebrniutka

'310 V zamiast 450"
    Ile ? Człowieku takiego napięcia nie ma nawet w gniazdku.Jeżeli nie masz problemu z odpalaniem to daj sobie spokój bo gość pewnie chce na tobie zarobić.

Comment

Omijaj z daleka takich naciagaczy i zrób tak jak mówi "żunio"

Comment

Nie mam problemu z odpalaniem a przynajmniej na razie. Ni wiem jak bedzie po instalacji tego alarmu . To co radzicie - dać spokój z tematem?
        Honda Civic 1,4I SR Aerodeck Comfort MB8 , 1999/2000, silniczek D14z4 srebrniutka

Comment

Akumulator wymieniasz wtedy jak zostanie uszkodzony bądź utraci swoją moc i nie kręci rozrusznikiem.W innym przypadku to bezsens.

Comment

Zamieszczone przez żunio Zobacz posta
            '310 V zamiast 450"
            Ile ? Człowieku takiego napięcia nie ma nawet w gniazdku.

chyba o cos takiego chodziło Prąd rozruchu wg EN [A] 450chyba pan ze sklepu omylił siemógł zbadac nowy i powiedziec jaka jest róznica.a co do alarmu to normalne ze pobiera prad ale nie tak by przez jedna czy dwie noce go na amen załatwic
            www.monsterz-tt.de LIFES TOO SHORT TO DRIVE SHITTY CARS!!!

Comment

żunio ma rację jak kręci to nie ma co szukać dziury w całym a co do alarmu facet chyba nie zna się na robocie ;0 to ten gość się chyba rozładowywuje ja mam alarm i nic się takiego nie dzieje .pozdrawiam

Comment

Ja w poprzednim aucie miałem alarm przez 7 lat i nic się nie działo.Po dwuch latach wymieniłem akumulator bo był już stary od poprzedniego właściciela.Alarm na czuwaniu pobiera bardzo mało prądu rzędu kilku (mA) mili Amper i nie ma obawy.Gorszym zagrożeniem może być jazda na światłach na krótkich odcinkach gdzie akum nie jest dostatecznie ładowany.

Comment

Zalezy w jakim systemie podawal, bo moj Cie robic w balona a raczej robil Cie, ale mam nadzieje sie nie dales Podawal Ci zapewne w normie IEC gdzie akum 55A/h ma prad rozruchu 310, w niemieckiej normie DIN 255, a wciskal Ci ze powinien miec 420 gdzie taki akumulator dokaldnie tyle ma ( lub ma miec ) ale w normie EN

Ale jak to mowia handel to handel, czasem niestety placi sie ( przeplaca ) za NIEWIEDZE wiec nie daj sie wykiwac bo pewnie masz sprawny akumulator jak kreci i nie ma problemow z odpalaniem. Zobaczysz jak temp. spadnie pozniej zera wtedy wychodzi czy akumulator jest ok.
                  Last edited by pain; 21-09-2009, 12:39.

Comment

O widzę, że mój wpis zniknął.

To jeszcze raz.
                    Proszę - oto wydruk po teście akumulatora , o którym piszałam:
                    - napięcie - 12,65v
                    - zmierzone - 310A EN
                    - wartość znamion. - 450A EN
                    WYMIEŃ AKUMULATOR

test rozrusznika
                    NORMALNE
                    - napięcie 10,85V

Test ładownia
                    OK
                    - napięcie 14,46V

Akumulatora nie kupiłam, bo problemówz odpalaniem nie mam. Ale jak zobaczyłam, jaką macie wiedzę na ten temat to mnie zatkało.
                    A tak naprawdę to sprzedawcy myslą, że jak przyjeżdża kobieta i w dodatku blondynka to wcisną wszystko co się da, aby tylko sprzedać towar.
                    Ale zerknijcie na te dane, bo może faktycznie cosik jest nie tak.

Comment

Z akumulatorem jest podobnie jak z żarówką.Do póki działa nikt nie będzie tego wymieniał.Druga sprawa po co Ci dwa sprawne akumulatory z których jeden będzie stał cały czas w garażu lub piwnicy.Jeżeli gość był uczciwy to masz sygnał że za jakiś czas może trzeba będzie go wymienić ale może to potrwać 2-3 miesiące a może półtora roku.Są przypadki że akumulator nowy potrafi paść po miesiącu.Także radzę Ci mieć na uwadze zakup nowego aku lecz nie prędzej jak to będzie konieczne a nie w momencie gdy nie sprawia problemu.
                      PS
                      W pierwszym poście podałaś inne jednostki w których są wyrażane

Comment

Gość jest chyba chory alarm w stanie czuwania praktyczni nic ni pobiera Linksig ma racje tęperatura spadnie poniżej zera wtedy pokaże co jest wart.

Comment

A właśnie jaki książkowy(standardowo przewidziany) powinien być akumulator w civicu z silnikiem d15b7??

Comment

45 a/h

Comment

dziex samuraj. pozdro

Comment

Working...
                              X