Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Centralny zamek - nie działa

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Centralny zamek - nie działa

Witam.
    Posiadam Civica Coupe 97r. Posiada on centralny zamek z pilotem. Niestety już w chwili zakupu auta central zamek nie działał.
    Chciałbym go wskrzesić W pilocie bateria nowa - 3V, dioda miga ale niestety auto nie otwiera się ani nie zamyka z pilota.
    Drzwi mogę otworzy jedynie z kluczyka - nie działa także central przy otwieraniu z kluczyka.
    Od czego zacząć sprawdzanie, czy jest jakiś bezpiecznik od central zamka?
    Pozdrawiam,
    Rapik.

na początek bezpieczniki sprawdź najszybciej metodą prób i błędów czyli po kolei wyciągaj i sprawdzaj czy całe są (a w między czasie wkładaj je z powrotem na swoje miejsce)

Comment

Hm, jeżeli masz centralkę by allegro, powinien Ci iść czarny kabelek do któregoś z bezpieczników, w najgorszym wypadku centralka kaput.

Comment

rozkrec boczek,moze mechanizm sie poluzowal trzymajacy przy drucie ,jest skrecany na srubki i czesto sie luzuja,przy okazji przesmaruj sobie od srodka

Comment

Dzis to sprawdze, central jest oryginalny hondy.

Comment

Zamieszczone przez samuraj Zobacz posta
            rozkrec boczek,moze mechanizm sie poluzowal trzymajacy przy drucie ,jest skrecany na srubki i czesto sie luzuja,przy okazji przesmaruj sobie od srodka
            Gdyby sie mechanizm poluzował to by jednych drzwi z pilota nie otwierało tylko a reszta by była ok. no i z kluczyka by nieszło gdyby przy siłowniku master puściły śrubki.

Comment

Na śrubki to się luzuje ale w dokładanych centralnych , nie chce wprowadzać w błąd ale z tego co widziałem to oryginalne zamki centralne montowane przez Hondę nie są na żadne druciki i nie ma żadnych mechanizmów tylko są zintegrowane z zamkiem bezpośrednio , więc raczej nic się tam nie luzuje a jedynie nie ma napięcia , a dlaczego nie ma to już inna bajka ? bezpiecznik , uszkodzone przewody ,brak styku na kostce drzwiowej , uwalona centralka , ewentualnie spalony siłownik master , jest wiele opcji ...
              Profesjonalna wymiana podświetlenia zegarów EJ9 na diodowe SMD idealnie równomierne światło na każdej cyfrze - dział sprzedam zapraszam

Comment

witam mam ten sam problem ja sprawdzilem wszystko tz bezpieczniki sprawdz kable na polaczeni drzwi z karoseria czesto sie przecieraja w drzwiach masz sterownik a drugi pod kierownica ale nie wiem czy ci to cos da bo jest na mikroelementach a i za razem sprawdz czujnik od pilota który znajduje sie kolo lusterka wstecznego

Comment

hej... obstawiam, że najpewniej pilot nie komunikuje się z centralką... tak jak koledzy pisali wcześniej sprawdź odbiornik przy lusterku... u mnie była taka sytuacja, ze centralka w ciągu jednego dnia przestała działać... byłem u magika (od centralnych i elektroniki sam.) i okazało się, że brak komunikacji pilota z centralnym...
                  Pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez aikidoq Zobacz posta
                    Gdyby sie mechanizm poluzował to by jednych drzwi z pilota nie otwierało tylko a reszta by była ok. no i z kluczyka by nieszło gdyby przy siłowniku master puściły śrubki.
                    przy przerobkach pneumatyczny/master moze sie tak dziac,sprawdz jeszcze czy piloty sa zaprogramowane,
                    aikidog mastery i slawe nie sa zle ale mocowanie ,zaczepy miedzy nimi i orginalnym drutem wolaja o pomste,wystarczy jak masz lekko przetary zamek to srubki sie poluzuja i nic nie bedzie chodzic

Comment

Dołączam się do tego tematu bo chyba jest najodpowiedniej zatytułowany. U mnie też centralny zaprotestował tyle, że jest tylko z kluczyka. Do tej pory podczas otwierania drzwi kierowcy siłownik drzwi pasażera nie odpychał do końca tej dźwigni, którą można zamknąć drzwi od środka i nie otwierał drzwi. Działo się tak z 50% przypadkach a po paru zamknięciach i otwarciach już było oki. Nie było to dokuczliwe , bo zawsze można było otworzyć drzwi z wewnątrz lub obejść je i z kluczyka od pasażera komuś. Zamykanie działało bez problemu i podczas zamykania drzwi kierowcy, zamykały się też pasażera. Dziś drzwi pasażera się nie zamknęły i muszę każdorazowo maszerować wokół auta i pamiętać, żeby zamknąć też drzwi pasażera.
                      Siłownik slave do wymiany ??
                      Napijmy się piwka
                      Strony www flash - przykłady, kontakt -> PW
                      Honda Civic '97 1.4 (D14A3+) EJ9 Hatchback
                      Sprzedam części z EJ9

Comment

Najpierw sprawdź czy masz siłownik w drzwiach kierowcy, jak centralny jest tylko z kluczyka to może tam być tylko włącznik wrzucający sygnały "-" do zamknięcia i otwarcia pozostałych drzwi.
                        Last edited by Tomo1; 12-02-2010, 23:07.
                        Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Zamieszczone przez kamil608 Zobacz posta
                          Na śrubki to się luzuje ale w dokładanych centralnych , nie chce wprowadzać w błąd ale z tego co widziałem to oryginalne zamki centralne montowane przez Hondę nie są na żadne druciki i nie ma żadnych mechanizmów tylko są zintegrowane z zamkiem bezpośrednio , więc raczej nic się tam nie luzuje a jedynie nie ma napięcia , a dlaczego nie ma to już inna bajka ? bezpiecznik , uszkodzone przewody ,brak styku na kostce drzwiowej , uwalona centralka , ewentualnie spalony siłownik master , jest wiele opcji ...
                          Zamek na kluczyk nie jest częścią zamka właściwego. Klamka i zamek na kluczyk połączone są z zamkiem właściwym systemem cięgn (druty). Wystarczy otworzyć drzwi i zobaczyć gdzie jest zamek a gdzie się wkłada kluczyk. Wiem to z własnego doświadczenia - wymieniałem zamek (oryginalny) prawych drzwi.

Nytmare, u mnie takie objawy skończyły się wymianą całego zamka. Sam siłownik (silniczek ze sprężyna i śrubą) jest częścią nie do naprawy, bo nie da się tego rozebrać (zgrzane fabrycznie na amen). Z ciekawości przeciąłem siłownik piłą, żeby zobaczyć co się zepsuło. Leciwy silniczek nie miał już siły kręcić śrubą silnikową, która to nie dawała rady popychać cięgna. Zamek na szrocie kosztował 100zł a jego instalacja to bułka z masłem (mam dwie lewe ręce do takich robótek a dałem sobie świetnie radę).
                          Last edited by Gość; 13-02-2010, 21:57.

Comment

Zamieszczone przez StarskiPL Zobacz posta
                            Sam siłownik (silniczek ze sprężyna i śrubą) jest częścią nie do naprawy, bo nie da się tego rozebrać (zgrzane fabrycznie na amen)..
                            No i tu się mylisz - sam rozbierałem bo nie działał. Od roku nie ma z nim problemów. Robota dla zegarmistrza :>

Comment

W takim razie w gen VI jeszcze dało się rozebrać, w VII już nie.
                              Ciekawostka: nowy oryginalny siłownik (czyli tylko część zamka) to wydatek około 460zł (SZOK!)

Comment

Working...
                              X