Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z centralnym zamkiem

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Problem z centralnym zamkiem

Ostatnio kupiłam Hondę Civic 1.4 z 1999 roku. Mam problem, bo drzwi od pasażera i 2 tylnych czasem się otwierają pilotem, a czasem nie. Jednak w tych od kierowcy centralny zamek działa bez zarzutu. Bez względu na pogodę zamek centralny w drzwiach działa w kratkę. Zaczyna to być irytujące. Proszę o pomoc!

A czy ten problem zawsze występuje dla wszystkich opisanych drzwi jednocześnie (drzwi od pasażera i 2 tylnych)??

Comment

ja bym obstawial kable, sprawdz czy sa wszystkie cale, przeczysc miejsca w ktorych sa polaczone... bo skoro czasem zaskakuja to silniczek raczej uszkodzony nie bedzie...

ja mialem podobny problem, z tym ze drzwi pasazera nie otwieraly sie wogole - przyczyna byl ulamany pipec w silniczku... ale troche narzedzi z garazu i kawalek sruby pomogl xD tylko ciekawe na jak dlugo....

Comment

U mnie był podobny problem, ale wina leżała po stronie mechaniki. Połączenia na cięgnach między siłownikiem a zamkiem były poluzowane. Po dokręceniu i wyregulowaniu działa bez zarzutu. Dlatego jeśli drzwi otwierają się losowo, to najprawdopodobniej też zawodzi mechanika. Lecz jeśli problem zawsze występuje dla kilku drzwi na raz, to najpewniej będzie elektryka, jak opisał to didlet. Wiec jak to wygląda u Ciebie droga koleżanko??

Comment

Drzwi od pasażera nie otwierają się wogóle, a tylne- losowo. Sprawdzanie kostek w każdych drzwiach wydaje mi się bez sensu. W instrukcji do samochodu jest bezpiecznik do modułu sterowania centralnym zamkiem. Jeśli to elektryka, to problem może znajdować się tam, ale gdzie ono jest?

Comment

Więc co do tylnych drzwi, to wygląda mi na mechaniczną awarie. Na pewno trzeba zdjąć obicia drzwi i zobaczyć jak działa cały mechanizm. Spróbować ręką przesunąć cięgno zamykające, sprawdzić czy nie chodzi bardzo ciężko, może przesmarować tu i tam. Powinno pomóc.
            Jeśli przód nie działa w ogóle to może to być brak zasilania do siłownika, ale równie dobrze uszkodzony siłownik. Taka sytuacja wystąpi jeśli zamek nawet nie drgnie przy zamykaniu centralnym. Jeśli natomiast widać, że próbuje zamykać ale mu się nie udaje to pewnie tak jak z tyłu, mechanizm się zatarł na dobre i siłownik już go nie może ruszyć. Tutaj też trzeba zdemontować boczek i sprawdzić. Nie wiem tylko czy zdecydujesz się sama to naprawiać.
            Bezpiecznik raczej bym zostawił w spokoju, gdyby był przepalony to centralny w ogóle by nie działał.

Comment

Zastanawiam się koledzy, czy to nie jest problem z autoalarmem lub tym modułem. Kiedy rano chcę otworzyć samochód pilotem, otwiera się jedno bądź dwoje drzwi. Uruchamiam silnik- wszystkie drzwi się zamykają. Przejeżdżam jakąś odległość. Wyłączam silnik; drzwi się otwierają (przykładowo troje). Wysiadam i zamykam saamochód. Wszystkie otwarte wcześniej drzwi się zamykają. Za każdym następnym razem sytuacja się powtarza (oczywiście z losowymi drzwiami). Jedyną prawidłowością jest to, że drzwi od kierowcy zawsze działają.
              W sumie nie chodziło mi o bezpiecznik(sprawny), a o sam moduł. Gdzie on się znajduje?

Comment

Working...
              X