Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Auto nie odpala

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Auto nie odpala

Witam panów, ostatnio jadąc do pracy auto zaczęło mi falować i chodzić jakby na 3 cylindrach.Stwierdziłem, że to wina przewodów zapłonowych, więc tego samego dnia kupiłem i chciałem je zamontować, zdjalem jedna fajkę i okazało sie ze nie pasuje. Założyłem ponownie stara i przy próbie odpalenia coś strzeliło pod maską i tak auto przestało odpalać. Kupiłem nową cewkę, ponownie przewody zapłonowe(tym razem dobre), nowe świece i nadal nie chce odpalić. Znalazłem też jakiś stary aparat zapłonowy od Hondy CR-V, który ma ten sam moduł i to też nie zdało testu. Świece zalewa, iskra jest, ale mam wrażenie że niewystarczająca, po próbach odpalenia świece nie są nawet okopcone, no i podczas kręcenia świeci sie kontrolka akumulatora

połóż świecę na korpusie silnika z fajką i zobacz czy podaje iskrę, mógł paść moduł zapłonowy w aparacie a jego podmieniałeś ale w CRV może być inne rozmieszczenie pinów.

Comment

Sprawdziłem i normalnie podaje iskrę. Od razu po zwarciu próbowałem go podłączyć do komputera i pokazywało, że działa tylko jeden cylinder no i faktycznie przy kręceniu próbował jakkolwiek zapalić, ale później błąd zniknął i przestał załapywac nawet na tej jeden cylinder

Comment

Zamieszczone przez Spivuse Zobacz posta
        Założyłem ponownie stara i przy próbie odpalenia coś strzeliło pod maską
        Kolego, zalecam ostrożność.
        Opisz ten "strzał" .
        Czy to było jakieś uderzenie (mechanicznie) czy wyzwolenie energii elektrycznej, albo jeszcze coś innego..
        Mam niejasne przeczucie, że mógł się zdarzyć zbieg okoliczności i nie chodzi tu o same świece lub przewody zapłonowe a o coś zupełnie nie związanego z powyższym.

kontrolka ładowania będzie świeciła do momentu odpalenia auta a zgaśnie, gdy silnik wejdzie na jałowe, chyba że coś sięupaliło..

rozejrzyj się pod maską, czy jakiś pasek nie jest pęknięty, albo coś nie odpadło..

Comment

A co z kopułką i palcem? Wymigaj błędy, może coś pokaże. W zależności jaki tam masz dokładnie silnik, to masz w aparacie zapłonowym jeszcze czujnik wałka rozrządu, czujnik wału korbowego, albo jedno i drugie razem.
          Last edited by thirdman; 09-12-2024, 21:04.

Comment

Zamieszczone przez thirdman Zobacz posta
            A co z kopułką i palcem? Wymigaj błędy, może coś pokaże. W zależności jaki tam masz dokładnie silnik, to masz w aparacie zapłonowym jeszcze czujnik wałka rozrządu, czujnik wału korbowego, albo jedno i drugie razem.
            Kopułkę i palec wymieniłem na nowe, no a komputer totalnie nic nie chce pokazać

Comment

Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
              Kolego, zalecam ostrożność.
              Opisz ten "strzał" .
              Czy to było jakieś uderzenie (mechanicznie) czy wyzwolenie energii elektrycznej, albo jeszcze coś innego..
              Mam niejasne przeczucie, że mógł się zdarzyć zbieg okoliczności i nie chodzi tu o same świece lub przewody zapłonowe a o coś zupełnie nie związanego z powyższym.

kontrolka ładowania będzie świeciła do momentu odpalenia auta a zgaśnie, gdy silnik wejdzie na jałowe, chyba że coś sięupaliło..

rozejrzyj się pod maską, czy jakiś pasek nie jest pęknięty, albo coś nie odpadło..
              Mój błąd, chodziło mi o zwarcie, kiedyś miałem bardzo podobna sytuacje, tylko że wtedy pomyliłem kolejność przewodów zapłonowych i zwyczajnie poszło zwarcie w cewkę. Zastanwiam sie właśnie czy nie ściągnąć osłony i sprawdzić czy zwyczajnie rozrząd nie przeskoczył, tylko nie bardzo wiem jak ściągnąć tą osłonę
              Last edited by Spivuse; 10-12-2024, 12:22.

Comment

To jeżeli masz iskrę na wszystkich cylindrach i dochodzi paliwo, to sprawdź kompresję , może faktycznie przeskoczył rozrząd.

Comment

Working...
                X