Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

92 błędy na komputerze d15z6 :)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 92 błędy na komputerze d15z6 :)

Witam

Kupiłem d15z6 z gazem i po 2000km okazało się ze nie ma kontrolki silnika. Po jej założeniu świeci cały czas po odpaleniu i na benie i na gazie. Nic nie miga, nie gaśnie, nie ma możliwości zrobienia samodiagnostyki. Reset nic nie dał. Auto pali około 7lgazu+1l benzyny na 100km w cyklu mieszanym przy delikatnej jeździe i fajnie chodzi. Odcinka zdjęta, immo odpięte (to tak z elektroniki).

Sondę opaliłem lutlampą (tak gdzieś wyczytałem) i wyczysciłem benzyną przy okazji założenia kolektora d16 i nic sie nie zmieniło. Obroty jałowe na gazie dość często spadają i nie są równe ale nie zawsze. Na benzynie jest już ok po wyczyszczeniu przepustnicy. Regulacja gazu robiona 2x, wkładka filtra kn, parownik czyszczony, krokowiec, przepustnica, wtyczki też.

Prócz tego kontrolka econo świeci się tylko 2 sek po odpaleniu i w czasie jazdy już nie a jeżdżę wolno.

Dziś pojechałem na komputer, wcześniej nie miałem czasu i tu małe zaskoczenie:

92 błędy, żadnego nie można usunąć, sprawdzane komputerem bosch kts 550 podpiętym pod laptopa.

Powiedzcie mi co z tymi błędami zrobić, jak się ich pozbyć? Jak załatwić sprawę check engine i econo? Mechanik mowił, że moze być wina gazu i spotykał już takie samochody. Sugerował zlekceważenie tego problemu skoro samochód dobrze jeździ i malo pali. Pewnie gazownik coś spierniczył. Zasugerował zdjęcie klemy + z aku i podłączenie jej na co najmniej 10 minut do klemy "-" celem skasowania blędów.

Jestem z okolic Częstochowy (30 km na północ), gdyby ktoś chciał zasugerować konkretny warsztat.

pozdrawiam i proszę o pomoc

Może ktoś dłubiąc w sterowniku silnika przy okazji go uszkodził (zdjęty immo i odcinka) ?

Comment

możliwe, że koleś który zakładał gaz zrobił partanine... bo na gazie czujniki odczytują co innego niż na benzynie. U niektórych po założeniu gazu ciągle świeci się check engine, co nie jest dobre, bo wtedy nie zauważysz kiedy wyskoczy prawdziwy błąd. Ale żeby 92 błędy.... no ale jak odcinka zdjęta, to pewnie ktoś nieumiejętnie dłubał w kompie.

Comment

Podejrzewam jakiś wał handlarza. Celowe odłączenie kontrolki silnika wskazuje na to.
        Nie chcę Cię straszyć, ale ciągłe świecenie kontrolki MIL wskazuje na awarię komputera.
        Manual w rozdziale 11-B-16 mówi:
        "Gdy lampka kontrolna MIL świeci się po uruchomieniu silnika, to należy zewrzeć złącze serwisowe. Jeżeli żaden kod usterki nie zostanie wyświetlony (MIL świeci się stale), to w komputerze pracują tylko układy awaryjne. Należy zmienić komputer na inny, poprawnie działający i upewnić się, że objawy ustąpiły. Jeśli tak, to komputer był uszkodzony i musi być wymieniony na nowy."
        Co do wskaźnika Econo to temat siępojawiał na forum:

Comment

Zamieszczone przez revel Zobacz posta
          Podejrzewam jakiś wał handlarza. Celowe odłączenie kontrolki silnika wskazuje na to.
          Nie chcę Cię straszyć, ale ciągłe świecenie kontrolki MIL wskazuje na awarię komputera.
          Manual w rozdziale 11-B-16 mówi:
          "Gdy lampka kontrolna MIL świeci się po uruchomieniu silnika, to należy zewrzeć złącze serwisowe. Jeżeli żaden kod usterki nie zostanie wyświetlony (MIL świeci się stale), to w komputerze pracują tylko układy awaryjne. Należy zmienić komputer na inny, poprawnie działający i upewnić się, że objawy ustąpiły. Jeśli tak, to komputer był uszkodzony i musi być wymieniony na nowy."
          Co do wskaźnika Econo to temat siępojawiał na forum:
          https://www.civicforum.pl/vi-1995-20...u-chodziz.html

Czy praca komputera w trybie awaryjnym powoduje jakieś inne, prócz świecenia kontrolki, objawy? Wzrost spalania, słabsze przyspieszenie, szarpanie etc? Bo mojej hani tak jakby poza kontrolką nic nie dolega.

Co do uszkodzenia kompa możesz mieć rację, szkoda ze w mojej okolicy (Częstochowa-X-Wieluń) nie znam nikogo z hanią kto zgodziłby się na podmianę kompa i sprawdzenie.

pozdrawiam

Comment

Working...
          X